Γκάφα του Βρετανού Υπουργού Άμυνας-Είπε σε Ρώσους φαρσέρ ότι τελειώνουν τα βρετανικά αντιαρματικά

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Βρετανικές κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωσαν ότι η χώρα διαθέτει επαρκή αριθμό οπλικών συστημάτων μετά από βίντεο που αναρτήθηκε σε ρωσικό λογαριασμό στο YouTube στο οποίο ο Υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας εμφανίζεται να λέει ότι τα αντιαρματικά όπλα τυπου NLAW που έχει στείλει στην Ουκρανία εξαντλούνται.

Το βίντεο είναι το δεύτερο απόσπασμα που αναρτούν Ρώσοι φαρσέρ από τη βιντεοκλήση που κατάφεραν να έχουν την περασμένη εβδομάδα με τον κ. Γουάλας, με τον συνομιλητή του Βρετανού υπουργού να παριστάνει τον Ουκρανό Πρωθυπουργό Ντένις Σμιχάλ.

Ο φαρσέρ ακούγεται να ζητά από τους Βρετανούς περισσότερα από αυτά τα ελαφριά αντιαρματικά νέας γενιάς, διότι «αυτά που στείλατε νωρίτερα δεν λειτούργησαν».

Ο κ. Γουάλας, που μιλούσε μέσα από ένα αυτοκίνητο από την Πολωνία την οποία επισκεπτόταν, εμφανίζεται να απαντά: «Δεν νομίζω ότι τα δικά μας δεν έχουν λειτουργήσει. Σας έχουμε δώσει πάνω από 4.000. Έρχονται κι άλλα. Μας τελειώνουν τα δικά μας. Αλλά μιλώ με τον (Ουκρανό) Υπουργό (Άμυνας) Ρεζνίκοφ κάθε μέρα».

Πηγή του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας δήλωσε μετά από τη δημοσιοποίηση του βίντεο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αρκετά οπλικά συστήματα για να υπερασπιστεί τόσο τη βρετανική εθνική ασφάλεια όσο και για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του έναντι του ΝΑΤΟ. «Αυτό το βίντεο, όπως η περισσότερη ρωσική προπαγάνδα, διοχετεύεται για να αποκρύψει και να διαστρεβλώσει την αλήθεια. Ο κόσμος θα πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτικός ως προς τη μετάδοση και αποδοχή ως πραγματικού οποιουδήποτε τμήματος αυτών των επεξεργασμένων από το ρωσικό κράτος αποσπασμάτων», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με πηγή της Daily Mail, το νέο απόσπασμα είναι προϊόν μοντάζ, καθώς ο κ. Γουάλας πιστεύεται ότι απάντησε πως θα έπρεπε να ελέγξει ότι η Βρετανία δεν ξεμένει από αντιαρματικά τύπου NLAW.

Ο Βρετανός υπουργός είπε επίσης στον φαρσέρ ότι δε θα μπορούσε να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις στρατηγικής διότι «θα ακούν οι Ρώσοι».

Στο πρώτο απόσπασμα ο κ. Γουάλας φαινόταν να παραπέμπει το ερώτημα περί βρετανικής στήριξης στην Ουκρανία για απόκτηση πυρηνικών στον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Εμφανιζόταν επίσης να λέει ότι δε θα άρεσε στους Ρώσους η προσπάθεια απόκτησης πυρηνικών από το Κίεβο, αν και σημείωνε πως η Βρετανία έχει αποφασίσει να στηρίζει τις αποφάσεις της ουκρανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με το Λονδίνο, ο κ. Γουάλας τόνισε στη συνομιλία ότι ως υπογράφουσα τη συνθήκη κατά της διάδοσης των πυρηνικών, η Βρετανία δε θα μπορούσε να εμπλακεί σε μια τέτοια ουκρανική προσπάθεια.

Τα βίντεο αναρτήθηκαν από τους γνωστούς φάση Ρωσία φαρσέρ Βλάντιμιρ Κουζνέτσοφ και Αλεξέι Στολιάροφ, οι οποίοι κατά την εκτίμηση της βρετανικής κυβέρνησης ενεργούν κατ' εντολή του Κρεμλίνου.

Πηγή: skai.gr