ΚΑΙΡΟΣ

Γκουτέρες: Προσβολή για την παγκόσμια συλλογική συνείδηση η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι έτοιμοι να βυθίσουν ολόκληρο τον κόσμο σε πόλεμο»

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως «προσβολή» για την παγκόσμια συλλογική συνείδηση σε μια συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης σχεδόν ένα χρόνο μετά. 

Στη συνεδρίαση του ΟΗΕ συζητήθηκε μια πρόταση που υποστηρίχθηκε από την Ουκρανία και τους συμμάχους με απαίτηση από τη Ρωσία να αποχωρήσει αμέσως και άνευ όρων. Το Κίεβο ελπίζει ότι υποστηρίζοντας την κίνηση οι χώρες θα επιδείξουν αλληλεγγύη. 

Το Κρεμλίνο έχει κατηγορήσει τη Δύση ότι «θέλει να νικήσει τη Ρωσία με οποιοδήποτε κόστος». Ο Βασίλι Νεμπένζια, πρέσβης του Κρεμλίνου στον ΟΗΕ, δήλωσε δε, ότι «οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι έτοιμοι να βυθίσουν ολόκληρο τον κόσμο σε πόλεμο». 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε περίπου 200.000 στρατιώτες στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εισβολή από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο καταστροφικός πόλεμος που ακολούθησε έχει αφήσει τουλάχιστον 7.199 πολίτες νεκρούς και χιλιάδες άλλους τραυματίες, σύμφωνα με εκτίμηση του ΟΗΕ, αλλά ο αριθμός αυτός είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος. 
 

Πηγή: skai.gr