Κλείσιμο

Γκάφα του βρετανικού Υπ. Άμυνας - Έστειλε απόρρητα emails σε συμμάχους του Πούτιν αντί στις ΗΠΑ

Όπως αποκαλύπτουν οι Times οι διαβαθμισμένες πληροφορίες ασφαλείας που προορίζονταν για αξιωματούχους στο αμερικανικό Πεντάγωνο εστάλησαν κατά λάθος σε κρατική υπηρεσία του Μάλι

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Σε γκάφα ολκής υπέπεσαν αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου λόγω του «δαίμονα» του πληκτρολογίου.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτουν οι Times, μια σειρά μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιλαμβάναν διαβαθμισμένες πληροφορίες ασφαλείας και προορίζονταν για αξιωματούχους στο αμερικανικό Πεντάγωνο εστάλησαν κατά λάθος σε κρατική υπηρεσία του Μάλι.

Όπως τονίζει η εφημερίδα, το στρατιωτικό καθεστώς της δυτικοαφρικανικής χώρας είναι φίλα προσκείμενο στον Πούτιν.

Μάλιστα το Μάλι ήταν μία από τις έξι αφρικανικές χώρες που έλαβαν την υπόσχεση του Ρώσου προέδρου σε χθεσινή σύνοδο στην Αγία Πετρούπολη πως θα λάβουν δωρεάν σιτηρά από τη χώρα του.

Επίσης, ο συνταγματάρχης Ασίμι Γκοϊτά που κυβερνά το Μάλι έχει στραφεί για βοήθεια στη ρωσική μισθοφορική οργάνωση Wagner Group για να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές αντάρτες στη χώρα του.

Το λάθος αποδίδεται στην πληκτρολόγηση του ονόματος τομέα «.ml» που χρησιμοποιούν οι κυβερνητικές υπηρεσίες της αφρικανικής χώρας αντί του «.mil» που χρησιμοποιούν οι στρατιωτικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Αν και τα περισσότερα email αναφέρονταν σε ασήμαντες πληροφορίες, όπως οι ημέρες άδειας κάποιων αξιωματούχων του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας και του Foreign Office που έχουν τακτικές επαφές με το Πεντάγωνο, άλλα περιλάμβαναν λεπτομερείς περιγραφές της βρετανικής έρευνας επί των υπερηχητικών πυραύλων.

Το Υπουργείο Άμυνας στο Λονδίνο έχει διατάξει έρευνα, παραδεχόμενο πως «μικρός αριθμός email» εστάλησαν εκ παραδρομής σε λάθος διεύθυνση. «Είμαστε βέβαιοι ότι δεν περιλάμβαναν πληροφορίες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την επιχειρησιακή ασφάλεια ή τεχνικά δεδομένα», πρόσθεσε εκπρόσωπος του υπουργείου στο Λονδίνο.

Την περασμένη εβδομάδα οι Financial Times είχαν αποκαλύψει πως ακριβώς το ίδιο λάθος είχαν κάνει και Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι. Σε εκείνη την περίπτωση τα email που είχαν σταλεί στο Μάλι ανέρχονταν σε εκατομμύρια.
 

Πηγή: skai.gr