Υπάρχει συμφωνία – κοινή αντίληψη μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου σχετικά με την Λιβύη; Αυτή ήταν η ερώτηση που έθεσε η συνάδελφος δημοσιογράφος Taha Al-Essawi στον Γιασίν Ακτάι, επικεφαλή σύμβουλο του Τούρκου Προέδρου και στον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο σύμβουλος του Ερντογάν αποκάλυψε θερμές σχέσεις με την Αίγυπτο που ξεπερνούν το θέμα της Λιβύης σύμφωνα με το δημοσίευμα στο middleeastmonitor.com
Όπως αναφέρεται αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του με το Arabi21, ο Ακτάι έκανε διάκριση μεταξύ της θέσης του Προέδρου Ερντογάν και της θέσης του τουρκικού κράτους και των θεσμών του. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η συνομιλία δεν είναι νέα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η προσέγγιση βρίσκεται στο τραπέζι από τα τέλη του 2014.
Ωστόσο, σημειώνεται πως οι δηλώσεις του Γιασίν Ακτάι προωθήθηκαν ευρέως από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης και υπενθύμισαν προηγούμενες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με συζητήσεις μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών στη χώρα του και εκείνων στην Αίγυπτο, ως μέσο επιβεβαίωσης της θέσης της τουρκικής διοίκησης.
Ο στόχος πίσω από αυτό όπως καταγράφεται είναι μεταξύ άλλων να ηρεμήσει αυτό που η Γαλλία θέλει να πυροδοτήσει στη Μέση Ανατολή, όπου η Λιβύη βρίσκεται στην καρδιά της , πριν κλιμακωθεί ξανά με το ελληνικό μέτωπο. Φαίνεται επίσης ότι υπάρχει μια ευκαιρία για την εξάλειψη της κρίσης στο σπίτι του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ακόμη και με τους ελιγμούς που διεξάγει η Τουρκία ή η Ελλάδα με τη Γαλλία ενώ ο Ερντογάν φαίνεται να υποχωρεί.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Sameh Shoukry, σχολίασε τη συνέντευξη του Ακτάι και κατά πόσον η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει όρους για αλλαγή σελίδας με την Τουρκία. Ο Shoukry σύμφωνα με το δημοσίευμα είπε ότι η κυβέρνηση που εκπροσωπεί παρακολουθεί τις ενέργειες, όχι τις συνομιλίες και τις δηλώσεις και ότι εάν οι δηλώσεις δεν είναι σύμφωνες με τις πολιτικές, τότε δεν έχουν σημασία. Έτσι, και δικαίως, η αιγυπτιακή διπλωματία κατάφερε να πετύχει έναν στόχο ενάντια στις δηλώσεις των τουρκικών μέσων μαζικής ενημέρωσης που απαιτούν περισσότερη προσοχή.
Παρ 'όλα αυτά, όπως σημειώνεται μπορεί κανείς να διαβάσει τα λόγια του συμβούλου και του αρχηγού του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία ως μια προσπάθεια να προσελκύσει το αιγυπτιακό καθεστώς και να το απομακρύνει από τον Εμιρατό-Γαλλικό άξονα, τουλάχιστον στη Λιβύη και στη συνέχεια με την πάροδο του χρόνου στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.
Οι πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες είναι πολύ μεγάλες και πολύπλοκες για να μπορέσουν να συμμετάσχουν σε μια συμπλοκή στην οποία και οι δύο πλευρές θα είναι ηττημένοι σε μια μακρά μάχη τριβής που θα κάνει ολόκληρο τον κόσμο να υποφέρει από μια συντριπτική οικονομική κρίση. Σε εγχώριο επίπεδο, και οι δύο χώρες πρέπει να απομακρυνθούν από ό, τι μπορεί να αποδυναμώσει τις θέσεις τους, όσον αφορά τις κρίσεις που τους περιμένουν υπό το φως του νέου κύματος του κορωνοϊού και της συνοδευτικής ύφεσης.
Για την Τουρκία, μια συμπλοκή μακριά (από γεωγραφική άποψη) σημαίνει μεγαλύτερη φθορά και είναι καλύτερο να εξοικονομήσει ενέργεια για πολιτικούς και στρατιωτικούς ελιγμούς με τους ιστορικούς εχθρούς της. Ακόμη και με αυτή τη στάση, η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει προσεκτικά ηρεμία, ώστε να μην χάσει τους Δυτικούς συμμάχους της. Η απόφαση της Τουρκίας να αποσύρει το πλοίο εξερεύνησης ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί ένδειξη μείωσης της έντασης με την Ελλάδα, πράγμα που σημαίνει ότι η Τουρκία δεν θέλει να πέσει σε παγίδα που θέτει η Γαλλία και η Αμερική και από την οποία επωφελούνται τα ΗΑΕ και το Ισραήλ.
Το ερώτημα παραμένει: Μπορεί η προσέγγιση της Τουρκίας με την αιγυπτιακή κυβέρνηση να οδηγήσει σε πλήρη συμφιλίωση και εξομάλυνση;
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.