Γιατί η Ουγγαρία δεν συμφώνει με το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο- Τι λέει Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών

Το προτεινόμενο εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο θα προκαλούσε αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου κατά 55% στην Ουγγαρία, δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε σήμερα στην ισπανική εφημερίδα El País, προκειμένου να εξηγήσει την αντίθεση της Βουδαπέστης σε αυτό το μέτρο του ευρωπαϊκού μπλοκ.

«Για να αντικατασταθεί ο αγωγός που προέρχεται από τη Ρωσία, είναι απαραίτητο να αυξηθεί η χωρητικότητα του αγωγού που προέρχεται από την Αδριατική Θάλασσα, κάτι που θα απαιτούσε 200 εκατομμύρια ευρώ και χωρίς να γνωρίζουμε το χρονικό διάστημα» που θα διαρκέσει, τόνισε ο Σιγιάρτο. «Η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου στην Ουγγαρία θα ήταν 55%,» συνέχισε.

Υπενθύμισε ότι η Ουγγαρία είναι μια περίκλειστη χώρα και εξ ολοκλήρου εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

«Το διυλιστήριό μας είναι σχεδιασμένο για ρωσικό πετρέλαιο. Για τη διύλιση άλλου, θα πρέπει να επενδύσουμε μεταξύ 500 και 550 εκατομμυρίων ευρώ σε τέσσερα χρόνια», πρόσθεσε ο υπουργός.

Και, σύμφωνα με τον ίδιο, το νομοσχέδιο για την Ουγγαρία δεν θα σταματήσει εκεί, γιατί θα ήταν επίσης απαραίτητο «να χρηματοδοτηθεί η διαδικασία εκσυγχρονισμού ολόκληρου του ενεργειακού συστήματος για να αποφευχθεί η αύξηση των τιμών κατά 55%, η οποία είναι αφόρητη για τον πληθυσμό».

«Προς το παρόν δεν έχουμε παρουσιάσει τέτοιου είδους σχέδιο», είπε. Η «λογική» λύση, είπε, θα ήταν να ισχύει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο στις θαλάσσιες εισαγωγές, αλλά οι εισαγωγές από αγωγούς να παραμένουν ανεπηρέαστες.

Η Ουγγαρία ζητά από τους εταίρους της στην ΕΕ εγγυήσεις για τον ενεργειακό της εφοδιασμό ως προϋπόθεση να συμφωνήσει σε ένα έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένης της παύσης αγοράς πετρελαίου από τη Ρωσία.

Στη συνέντευξή του στην El País, ο Ούγγρος ΥΠΕΞ σημείωσε επίσης ότι περίπου 700.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία έφτασαν στην Ουγγαρία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, περίπου 100.000 εξακολουθούν να βρίσκονται σε αυτή τη χώρα των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ