ΚΑΙΡΟΣ

Γερμανικός Τύπος: Κούρασε ο πόλεμος στην Ουκρανία;

Η ομιλία Ζελάνσκι μπροστά σε πολλές άδειες καρέκλες στον ΟΗΕ προβλημάτισε - «Κόπωση» στην διεθνή κοινότητα παρατηρούν τα γερμανικά μέσα 

Ευγενικό χειροκρότημα στην ομιλία Ζελένσκι μπροστά σε πολλές άδειες καρέκλες της ολομέλειας στα HE. Τι συμβαίνει; Η διεθνής κοινότητα συνήθισε στην ιδέα του πολέμου στην Ουκρανία; Καταρρέει η διεθνής αλληλεγγύη;

Ο σχολιαστής της Handelsblatt παρατηρεί την εξάπλωση μιας συλλογικής αποδοχής της φρίκης, όπως την αποκαλεί.

«Χάρη στον Τζο Μπάιντεν και τον Όλαφ Σολτς η ηθική υποστήριξη της Ουκρανίας δεν έχει πέρασε εντελώς στο παρασκήνιο αυτή τη στιγμή» επισημαίνει.  Ωστόσο, ο Γερμανός αρθρογράφος υποστηρίζει ότι η επιρροή της ατλαντικής συμμαχίας για την Ουκρανία έχει φτάσει στα όριά της.

«Μία κατάπαυση του πυρός μοιάζει μακρινή, οι ΗΠΑ και η Γερμανία δεν έχουν ακόμη καταφέρει να συμφωνήσουν στη χορήγηση πυραύλων. Και οι δύο χώρες παλεύουν με τα δικά τους προβλήματα. Ο 80χρονος Μπάιντεν είναι ένας πρόεδρος που δείχνει την ηλικία του (…) Και η Γερμανία έχει συνειδητοποιήσει σε μια χρονιά γεμάτη από αρνητικά οικονομικά στοιχεία, ότι η χώρα των μαστόρων και των εφευρετών κάθε άλλο παρά καλά προετοιμασμένη για το μέλλον είναι» τονίζει. 

Αλλά και ο σχολιαστής της Welt βλέπει ως κίνδυνο ότι πλέον ο κόσμος συνηθίζει στον πόλεμο. «Όσο κυνικό κι αν ακούγεται, ο πόλεμος αρχίζει να χάνει τη δυναμική να προσελκύει την προσοχή» διαπιστώνει.

«Οι άνθρωποι εκτός Ουκρανίας έχουν κουραστεί να κοιτάζουν ανήσυχοι. Το αφήγημα της απειλής έχει γίνει κομμάτι της καθημερινότητας. Ο πρόεδρος του πολέμου δεν είναι πια συναρπαστικός. Αλλά για τους ανθρώπους της Ουκρανίας ο πόλεμος είναι πραγματικός. Και το να αγνοείς τις φωνές (βοήθειας) ή από συνήθεια να προτείνεις συμβιβασμό σε βάρος της ελευθερίας των άλλων είναι η χειρότερη λύση».

O αρθρογράφος του Spiegel εκφράζει τη γενικότερη απογοήτευσή του για το ότι ούτε οι μεγάλοι στόχοι των ΗΕ περί καταπολέμησης της φτώχειας και προστασίας του κλίματος προχωρούν: «Μόνο ο καγκελάριος Σολτς πιστεύει ότι το 2023 θα μπορούσε να δρομολογήσει αλλαγή (…) αλλά αυτό μάλλον μπερδεύει» πιστεύει ο Γερμανός δημοσιογράφος.
«Όχι μόνο γιατί δεν έχει γρήγορα αντανακλαστικά για το κλίμα, αλλά ….και γιατί η παγκόσμια κοινότητα απέχει πολύ από την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει, είτε για το κλίμα είτε για την καταπολέμηση της φτώχειας» καταλήγει.
 

Πηγή: DW