Γερμανικός Τύπος: Γιατί ο Ερντογάν έχει κάθε λόγο να αναζητεί φίλους

Με την ευκαιρία της επίσκεψης Μάας στην Άγκυρα μία εβδομάδα πριν από την έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα η Süddeutsche Zeitung σε ανταπόκριση με τίτλο «Ας ξαναγίνουμε φίλοι» αναφέρει: «Κάποτε ο νυν πρόεδρος της Τουρκίας θεωρούνταν πρότυπο για την Ευρώπη, θα οδηγούσε τη χώρα του γρήγορα στην ΕΕ στις αρχές του 2000. Αργότερα έγινε ένα είδος μπαμπούλα και Θεός φυλάξοι (…) Tώρα ο ίδιος επικεντρώνεται και πάλι στην προσέγγιση με την Ευρώπη». Μετά τη συνάντηση Μάας -Τσαβούσογλου αναμένεται σειρά επαφών της τουρκικής κυβέρνησης με την ηγεσία της ΕΕ. «Ακόμη και η Γαλλία» γράφει η SZ «η οποία τήρησε πολύ επιθετική στάση έναντι της Τουρκίας στη διαμάχη στη Μεσόγειο, φαίνεται επίσης να υποχωρεί: οι πρόεδροι των δύο χωρών αντάλλαξαν πρόσφατα επιστολές. Όλα αυτά μοιάζουν σχεδόν σαν να σπάει ο πάγος στις σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας. Η ΕΕ και το Βερολίνο εκτιμούν ιδιαιτέρως το γεγονός ότι Τουρκία και Ελλάδα ξαναρχίζουν "διερευνητικές συνομιλίες" για διπλωματική επίλυση της διαφοράς για το φυσικό αέριο και τα σύνορα στη Μεσόγειο.»

Αναφορικά με τη συνέντευξη τύπου Μάας-Τσαβούσογλου και παρά τις τουρκικές βολές προς την Ελλάδα η SZ σημειώνει: «Εν πάση περιπτώσει ο Μάας επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία στέλνει μηνύματα αποκλιμάκωσης για τη διαμάχη στη Μεσόγειο (…) Θα έχει λοιπόν ενδιαφέρον να δούμε πόσο επιτυχημένη είναι η υποτιθέμενη ή πραγματική στροφή Ερντογάν προς την Ευρώπη. Οι νέοι τόνοι της Άγκυρας οφείλονται κυρίως στο ότι βρίσκεται υπό πίεση. Η οικονομική κατάσταση είναι άθλια (…) Eπιπλέον ολοκληρώνεται η προεδρία Τραμπ (…) Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις για την αγορά ρωσικών πυραύλων, τις οποίες θα μπορούσε να εφαρμόσει γρήγορα ο Μπάιντεν. Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος γνωρίζει τον Ερντογάν από την εποχή που ήταν αντιπρόεδρος επί Μπαράκ Ομπάμα (…) Ο ίδιος ήθελε να δει τον Ερντογάν να αποχωρεί από την πολιτική σκηνή "όχι μέσω πραξικοπήματος, αλλά μέσω εκλογών". Όλα αυτά δίνουν στον Ερντογάν κάθε λόγο να αναζητά φίλους».

FAZ: Ενδείξεις επαναπροσέγγισης

«Μετά την έντονη διαμάχη με την Ελλάδα για τα αποθέματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να ανοίξει το δρόμο για μια καλύτερη σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ» γράφει από την πλευρά της η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Τώρα οι ενδείξεις για επαναπροσέγγιση φαίνονται ευνοϊκές. Ο Τούρκος υπ. Εξ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε μετά τη συνάντησή του με τον Μάας στην Άγκυρα ότι η Τουρκία διαπίστωσε πρόσφατα στις σχέσεις της με την ΕΕ "θετική ατμόσφαιρα". Αυτό οφείλεται επίσης στον "συνεχή διάλογο" μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ (…) Oι προγραμματισμένες συνομιλίες με την Αθήνα είναι απολύτως ευπρόσδεκτες. Οι εδαφικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι ανεπίλυτες». Όπως παρατηρεί τέλος η FAZ: «Η επίσκεψη Μάας στην Άγκυρα είναι το τρίτο ταξίδι του υπουργού στο εξωτερικό υπό συνθήκες πανδημίας. Aυτές οι διπλωματικές κινήσεις συνιστούν επίσης μήνυμα προς την νέα αμερικανική κυβέρνηση. Πολλοί πολιτικοί που ασχολούνται με θέματα εξωτερικής πολιτικής από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν υποσχεθεί στον μελλοντικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να γίνουν πιο ενεργοί εταίροι στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και να αντιμετωπίσουν εντατικά συγκρούσεις που έχουν αντίκτυπο στη Γερμανία και στη γειτονιά της Ευρώπης».

 

Πηγή: DW: Δήμητρα Κυρανούδη