Γερμανίδα πρώην μέλος του ISIS κρατούσε σκλάβα γυναίκα Γιαζίντι

Η 37χρονη Ναντίν Κ. ενθάρρυνε τον σύζυγό της να χτυπά και να βιάζει την γυναίκα που κρατούσε πρακτικά αιχμάλωτη

Γερμανίδα καταδικάστηκε χθες Τετάρτη στο Κόμπλενς σε εννέα χρόνια κάθειρξη επειδή κρατούσε αιχμάλωτη και χρησιμοποιούσε ως σκλάβα μία γυναίκα που ανήκε στη μειονότητα Γιαζίντι, όπως και για συνέργεια σε γενοκτονία.

Η 37χρονη αυτή γυναίκα, που στα δικαστικά έγγραφα αναφέρεται ως Ναντίν Κ. και είναι πρώην μέλος του Ισλαμικού Κράτους, καταδικάστηκε επίσης για συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου και για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, σύμφωνα με εκπρόσωπο του δικαστηρίου της Κόμπλενς.

Η Ναντίν Κ. ανήκε στο ΙΚ από τον Δεκέμβριο του 2014 ως τον Μάρτιο του 2019 και μετέβη στη Συρία για να ενταχθεί στην οργάνωση μαζί με τον σύζυγό της. Το 2015 το ζευγάρι εγκαταστάθηκε στη Μοσούλη του Ιράκ προτού επιστρέψει στη Συρία.

Από το 2016 το ζευγάρι κρατούσε ως σκλάβα τη γυναίκα αυτή που ανήκε στη μειονότητα Γιαζίντι και είχε αιχμαλωτιστεί από το ΙΚ το 2014.

Η Ναντίν Κ. παρακολουθούσε συνεχώς τη γυναίκα, η οποία τότε ήταν 22 ετών, την ανάγκαζε να κάνει τις δουλειές του σπιτιού και να τηρεί τα ισλαμικά έθιμα. Παράλληλα ενθάρρυνε τον σύζυγό της να τη χτυπά και να τη βιάζει. «Όλα αυτά υπηρετούσαν τον δηλωμένο στόχο του ΙΚ: να εξαλειφθεί η πίστη των Γιαζίντι», τόνισε ο εισαγγελέας.

Η Γερμανίδα συνελήφθη τον Μάρτιο του 2022 μόλις επέστρεψε στην πατρίδα της.

Γερμανικό δικαστήριο ήταν το πρώτο που αναγνώρισε, τον Νοέμβριο του 2021, τα εγκλήματα εις βάρος της μειονότητας των Γιαζίντι ως «γενοκτονία», μια «ιστορική» απόφαση, όπως την χαρακτήρισαν υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι τζιχαντιστές του ΙΚ θεωρούν τους Γιαζίντι και τη μονοθεϊστική θρησκεία τους «αιρετικούς». Χιλιάδες άνδρες της κουρδόφωνης μειονότητας σφαγιάστηκαν, αφού το ΙΚ κατέλαβε τον Αύγουστο του 2014 το όρος Σινζάρ, ιστορικό προπύργιο των Γιαζίντι στο βόρειο Ιράκ. Οι γυναίκες απήχθησαν και πουλήθηκαν ως «σύζυγοι» στους τζιχαντιστές ή έγιναν σεξουαλικές σκλάβες. Τα παιδιά στρατοτολογήθηκαν από του ΙΚ.

Ακόμη και σήμερα γίνονται εκταφές πτωμάτων από ομαδικούς τάφους στο Σινζάρ, ενώ περισσότεροι από 2.700 άνθρωποι αγνοούνται, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ