ΚΑΙΡΟΣ

Γερμανία: Ταχεία διαδικασία έγκρισης εξαγωγής εξοπλιστικών προς συμμάχους και εταίρους

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομίας, η επιτάχυνση δεν θα αφορά την παράδοση όπλων στην Ουκρανία, για την οποία ισχύουν ήδη ειδικοί κανόνες που εγγυώνται την ταχεία έγκριση

Ταχεία διαδικασία έγκρισης εξαγωγών οπλικών συστημάτων προς τους εταίρους και τους συμμάχους της σχεδιάζει η γερμανική κυβέρνηση. Από τη νέα νομοθεσία αναμένεται να ωφεληθούν ιδιαίτερα τα κράτη - μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά όχι και η Ουκρανία, διευκρινίζεται.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ θέλει να επιταχύνει τη διαδικασία έγκρισης για τις πωλήσεις και τις εξαγωγές από τη γερμανική αμυντική βιομηχανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας, επισημαίνοντας ότι οι νέοι κανόνες θα ισχύουν για την πώληση προς εταίρους και συμμάχους στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αλλά και χώρες με τις οποίες υπάρχει στενή σχέση αξιών. Τα νέα μέτρα θα εισαχθούν «σε σύντομο χρονικό διάστηκα», μέσω της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Οικονομίας και Ελέγχου Εξαγωγών, με στόχο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, την επιτάχυνση των διοικητικών διαδικασιών που αφορούν τον έλεγχο των εξαγωγών. Από τον Σεπτέμβριο, οι αποφάσεις δεν θα λαμβάνονται πλέον χωριστά για κάθε μεμονωμένη περίπτωση, αλλά σε ομάδες.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομίας, η επιτάχυνση δεν θα αφορά την παράδοση όπλων στην Ουκρανία, για την οποία ισχύουν ήδη ειδικοί κανόνες που εγγυώνται την ταχεία έγκριση.

Με το νέο μέτρο ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας. Οι εξαγωγείς είχαν δίκιο που ζητούσαν ταχύτερες διαδικασίες έγκρισης, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας Σβεν Γκίγκολντ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «από την άλλη πλευρά, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η κατάσταση ασφάλειας απαιτούν διερεύνηση σε βάθος - λόγω και των κυρώσεων». Με τους νέους κανονισμούς «οι εταίροι και οι σύμμαχοί μας, καθώς και οι χώρες που μοιράζονται τις ίδιες αξίες με εμάς, θα εφοδιάζονται πλέον με αμυντικά συστήματα πιο γρήγορα και πιο εύκολα, αλλά οι εξαγωγές προς τρίτες χώρες θα εξακολουθήσουν να εξετάζονται διεξοδικώς κατά περίπτωση», διευκρίνισε ο κ. Γκίγκολντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ