Οι λιπαντικές ουσίες προορίζονταν για βιομηχανικούς σκοπούς
Η αιτία του κακού εντοπίστηκε στην εταιρεία παραγωγής ζωοτροφών Harles & Jentzsch στο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χολστάιν, η οποία χρησιμοποίησε λιπαντικές ουσίες που προορίζονταν για βιομηχανικούς σκοπούς και συγκεκριμένα για την παρασκευή λιπαντικών κι αυτό παρά την σαφή αναγραφή στην ετικέτα του προϊόντος ότι δεν προορίζεται για τη βιομηχανία τροφίμων.
Οι αρχές διέταξαν το κλείσιμο μονάδων εκτροφής χοιρινού κρέατος και πουλερικών Όπως αποκαλύπτει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Westfallen – Blatt, η εν λόγω εταιρεία επί χρόνια αγόραζε από την εταιρεία Petrotec AG μολυσμένο λίπος, κατάλοιπο της παραγωγής βιολογικού ντίζελ και επεξεργασίας τροφίμων, το επεξεργάζονταν και από αυτό έφτιαχνε ζωοτροφές. «Βρισκόμασταν σε πλάνη και στηριχτήκαμε στην εκτίμηση ότι το λίπος από την παρασκευή ντίζελ με βάση φοινικέλαιο και σογιέλαιο είναι κατάλληλο και για τις ζωοτροφές», δήλωσε στην εφημερίδα ο επικεφαλής της εταιρείας Harles & Jentzsch. Η Petrotec AG από την πλευρά της ανέφερε ότι το λίπος που πούλησε σε μια ολλανδική εταιρεία ήταν κατάλληλο αποκλειστικά και μόνο για βιομηχανική χρήση και όχι για τη παρασκευή ζωοτροφής.
Προχθές οι αρχές στο Κίελο πήραν 100 δείγματα από τις ζωοτροφές της εταιρείας, τα αποτελέσματα ωστόσο θα βγουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδες καθώς τα τεστ εντοπισμού διοξίνης είναι πολύπλοκα. Το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων δεν διαπιστώνει καταρχήν άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, επισημαίνει ωστόσο ότι είναι σημαντικό να εντοπιστούν τα μολυσμένα τρόφιμα και να αποσυρθούν εγκαίρως από την αγορά.
Δεν υπάρχει κίνδυνος για τους καταναλωτές
Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Γερμανικού Αγροτικού Συνδέσμου Χέλμουτ Μπορν: "Οι τιμές που καταγράφηκαν δεν εμπνέουν ανησυχία για άμεσο κίνδυνο από τυχόν κατανάλωση των προϊόντων. Το σημαντικότερο τώρα ήταν να κλείσουμε αυτές τις επιχειρήσεις προκειμένου να σταματήσει η διάθεση των προϊόντων. Ο καταναλωτής μπορεί να είναι βέβαιος ότι είναι ασφαλής".
Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία έχουν ήδη θανατωθεί 80.000 πουλερικά, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 120.000 αυγά μολυσμένα με διοξίνη κυκλοφορούν στο εμπόριο. Όπως εκτιμά και ο αρμόδιος για την προστασία των καταναλωτών υπουργός του κρατιδίου Γιοχάνες Ρέμελ, η κατανάλωση μολυσμένων με διοξίνες αυγών δεν συνεπάγεται κάποιον άμεσο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. "Οι διοξίνες όμως δεν έχουν καμία θέση στα τρόφιμα, αλλιώς δεν θα υπήρχαν και τα ανώτατα επιτρεπτά όρια. Η διοξίνη είναι επικίνδυνη για την υγεία και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο", υπογράμμισε ο υπουργός. Ο ίδιος ζήτησε να υπάρξουν κυρώσεις για τους υπαίτιους, να αποδοθούν πολιτικές ευθύνες αλλά και να ενταθούν μελλοντικά οι έλεγχοι.
Με το σκάνδαλο και τις επιπτώσεις του θα ασχοληθεί και η γερμανική Βουλή στην αρμόδια επιτροπή για τη διατροφή, τη γεωργία και την προστασία του καταναλωτή.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε να ενημερωθεί από τις γερμανικές αρχές για την έκταση που έχει πάρει η μόλυνση κρέατος και αυγών με διοξίνη. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη χώρα μας εξαιτίας του εντοπισμού διοξίνης σε αυγά και ζωοτροφές στην Γερμανία επισημαίνει πάντως ο ΕΦΕΤ.
Πηγή: Πηγή: Deutsche Welle, επιμέλεια Κώστας Συμεωνίδης / Ειρήνη Αναστασοπούλου
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.