Στον κυβερνητικό συνασπισμό οι απόψεις διίστανται για το πώς θα πρέπει να αντιδράσει η Γερμανία στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Εκ μέρους των Σοσιαλδημοκρατών η εκπρόσωπος της ΚΟ σε θέματα εσωτερικής πολιτικής Ούτε Φογκτ δήλωσε ότι το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή είναι η παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα από την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ (UNHCR). Έπειτα, θα πρέπει οι άνθρωποι «να καταγραφούν σύντομα και να διαπιστωθεί η ιδιότητα τους. Κατόπιν θα πρέπει να διασφαλιστεί η κατανομή των καταγεγραμμένων προσφύγων σε κράτη-μέλη της ΕΕ. Την πρόταση αυτή κατέθεσε πρώτη η πρόεδρος των Πρασίνων Ανναλένα Μπέρμποκ. Προκειμένου να φιλοξενηθούν νέοι πρόσφυγες στη Γερμανία, είχε προτείνει να αξιοποιηθούν καταυλισμοί που δεν αξιοποιούνται πλέον.
Διαφωνία των Χριστιανοδημοκρατών
Με τις προτάσεις αυτές διαφωνούν οι Χριστιανοδημοκράτες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΟ Ραλφ Μπρίνκχαους δεν θα πρέπει να επαναληφθεί «το λάθος του 2015» και να σταλούν «λάθος μηνύματα.» Όπως υποστηρίζει, σε περίπτωση που η Γερμανία συμφωνήσει να δεχθεί 10.000 άτομα, τότε αυτή η χειρονομία θα αποτελούσε κίνητρο για 100.000 να επιδιώξουν να έρθουν και αυτοί. Κατά την άποψή του η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τις υποχρεώσεις της και προστατεύει τα σύνορα.
Από την πλευρά της, η Γερμανική Ένωση των Δήμων και Κοινοτήτων προειδοποιεί για την απώλεια ελέγχου σε περίπτωση νέων προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. Μια κατάσταση όπως το 2015 δεν θα πρέπει να επαναληφθεί τονίζουν εκπρόσωποι της Ένωσης. Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα ενδεχομένως να έχουν ως συνέπεια την αύξηση του αριθμού των προσφύγων στη Γερμανία. Οι δήμοι έχουν μεν μια εφεδρεία κτηριακών εγκαταστάσεων, επισημαίνουν, σε καμία περίπτωση όμως αυτές δεν αρκούν για να υποδεχτούν ένα εκατομμύριο ανθρώπους όπως το 2015.
Πηγή: DW - Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.