Το σώμα των Ειδικών Επιχειρησιακών Δυνάμεων (KSK) του γερμανικού στρατού θεωρείται εφάμιλλο του βρετανικού Special Air Service (SAS) και των αμερικανικών US Special Operations Forces. Πρόκειται για μια μονάδα επίλεκτων στρατιωτών για τις πιο επικίνδυνες αποστολές στο εξωτερικό: καταπολέμηση της τρομοκρατίας, απελευθέρωση ομήρων, πολεμικές επιχειρήσεις. Η συνολική δύναμη του KSK που συγκροτήθηκε το 1996 υπολογίζεται στα 1.100 άτομα – άνδρες και γυναίκες. Από αυτούς μόνο 400 με 500 συμμετέχουν άμεσα σε επιχειρήσεις. Οι υπόλοιποι υπηρετούν σε τομείς όπως υποστήριξη, επιτελείο, τηλεπικοινωνίες. Η δράση του κρατείται μυστική, σπάνια διαρρέει κάτι στη δημοσιότητα. Εδώ και μερικές ημέρες το KSK βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης της Γερμανίας. Αιτία είναι μια επιστολή που έστειλε ο διοικητής του, με τη σύμφωνη γνώμη της υπουργού Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ στους στρατιώτες και το πολιτικό προσωπικό της μονάδας.
«Θα σας εντοπίσουμε»
Σύμφωνα με τον ταξίαρχο Μάρκους Κραϊτμάιερ το KSK διανύει «αυτό το διάστημα τις δυσκολότερες στιγμές της ιστορίας του». Την ευθύνη φέρουν άτομα στα οποία λείπει η πίστη στο Σύνταγμα και τα οποία βρίσκονται κοντά στους ακροδεξιούς «Πολίτες του Ράιχ» ή έχουν ακροδεξιά φρονήματα. Η ζημιά που έχουν προκαλέσει στο KSK και σε ολόκληρο το γερμανικό στρατό είναι σύμφωνα με τον Μ. Κραϊτμάιερ «μεγάλη». Αυτά τα άτομα «δεν αξίζουν της συναδελφικότητάς μας», τονίζει. «Δεν ανήκουν σε εμάς.» Απευθυνόμενους σε όσους στρατιώτες διακατέχονται από ακροδεξιές αντιλήψεις τους καλεί να αποχωρήσουν από μόνοι τους από το γερμανικό στρατό. «Αν δεν το κάνετε» προειδοποιεί, «θα διαπιστώσετε ότι θα σας εντοπίσουμε και θα σας απομακρύνουμε.»
Αφορμή για την επιστολή είναι μια υπόθεση, η οποία σύμφωνα με τον διοικητή του KSK, αποτελεί «σοκαριστική κορύφωση». Στις 13 Μαϊου η αστυνομία της Σαξονίας ανακάλυψε για το μέλος του KSK, τον ανθυπασπιστή Φίλιπ Σ., ότι διέθετε κρυψώνα με όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ουσίες, όπως και ναζιστικά σύμβολα. Σύμφωνα με πρώτες ενδείξεις, μέρος των πυρομαχικών προέρχεται από αποθέματα του γερμανικού στρατού. Από χθεσινή επιστολή του υπουργείου Άμυνας προς τα μέλη της Επιτροπής Άμυνας της γερμανικής βουλής προκύπτει ότι ήδη το 2017 ο Φίλιπ Σ. βρέθηκε στο επίκεντρο έρευνας της Διεύθυνσης Πληροφοριών Ασφάλειας του στρατού (MAD) επειδή σε αποχαιρετιστήρια γιορτή προϊσταμένου έκανε τον χιτλερικό χαιρετισμό. Από τις έρευνες τότε δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία. Παρά ταύτα η MAD συνέχισε να παρακολουθεί τον ανθυπασπιστή. Αρχές του έτους εντοπίστηκε η κρυψώνα με τον οπλισμό. Διασυνδέσεις του υπόπτου με ακροδεξιούς ή «εχθρούς της Δημοκρατίας» δεν διαπιστώθηκαν. Η υπόθεση κρίνεται σοβαρή επειδή ο Φίλιπ Σ. υπηρετεί εδώ και 20 χρόνο στο KSK, δηλαδή, ολόκληρη τη στρατιωτική του σταδιοδρομία.
Υψηλό ποσοστό ύποπτων εξτρεμιστών
Σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Άμυνας η MAD διεξάγει αυτό το διάστημα έρευνες σε βάρος 20 ατόμων για περιστατικά, τα κίνητρα των οποίων συνδέονται με ακροδεξιές αντιλήψεις. Από αυτούς, τέσσερεις έχουν απολυθεί ήδη από τον στρατό, τρεις έχουν μετατεθεί και ένας, ο Φίλιπ Σ., βρίσκεται σε προσωρινή κράτηση. Σε έξι περιπτώσεις οι κατηγορίες δεν μπόρεσαν να τεκμηριωθούν. Στις υπόλοιπες οι έρευνες συνεχίζονται. Το ποσοστό των υπόπτων στο KSK είναι σχεδόν επτά φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο στο γερμανικό στρατό. Στα τέλη του 2019 η MAD διεξήγαγε έρευνες σε 743 περιπτώσεις από τους συνολικά 265.000 στρατιώτες και πολιτικό προσωπικό της Bundeswehr. Βέβαια, στο παρελθόν μόνο σε πάρα πολύ λίγες περιπτώσεις οι έρευνες απέδειξαν ότι οι ύποπτοι τόσο στο KSK όσο και γενικότερα στο στρατό πράγματι ήταν εξτρεμιστές.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας, η υπουργός Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ έχει συγκροτήσει ομάδα εργασίας, η οποία έχει την εντολή να αναπτύξει ως το καλοκαίρι ένα σχέδιο δομικών αλλαγών στο KSK, που θα επιτρέπουν την αντιμετώπιση εξτρεμιστικών φαινομένων στη μονάδα με έναν πιο γρήγορο, αποτελεσματικό και βιώσιμο τρόπο. Το υπουργείο ακολουθεί στο ζήτημα του εξτρεμισμού τη «γραμμή της μηδενικής ανοχής» διαβεβαίωσε ή ίδια εκπρόσωπος για να προσθέσει ότι «κανένας εξτρεμιστής δεν έχει θέση στο στρατό».
Πηγή: DW - Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.