ΚΑΙΡΟΣ

Γερμανία για Nord Stream: «Δεν έχουμε λόγο πιστεύουμε ότι η ζημιά στους αγωγούς οφείλεται σε φυσικά αίτια»

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι η ζημιά στους αγωγούς δεν έχει επίδραση στην προμήθεια φυσικού αερίου της χώρας

Επιμένει η Γερμανία πως οι ζημιές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 που είχαν ως αποτέλεσμα διαρροές στα διεθνή ύδατα της Βαλτικής Θάλασσας δεν προέρχονται από φυσικά αίτια.

Δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι το πρόβλημα στους αγωγούς οφείλεται σε φυσικά αίτια, δήλωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστράιτ, αρνήθηκε ωστόσο να σχολιάσει πληροφορίες περί σχετικής προειδοποίησης από μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το γερμανικό Spiegel, η CIA είχε προειδοποιήσει από το καλοκαίρι τη γερμανική κυβέρνηση για πιθανή ζημιά στον αγωγό. 

Ο κ. Χεμπεστράιτ διαβεβαίωσε πάντως ότι η ζημιά στους αγωγούς δεν έχει επίδραση στην προμήθεια φυσικού αερίου της Γερμανίας, καθώς η ροή από τον Nord Stream 1 έχει σταματήσει εδώ και εβδομάδες, ενώ ο Nord Stream 2 δεν λειτούργησε ποτέ. Σε ό,τι αφορά τις έρευνες για το περιστατικό και τις πιθανές συνέπειες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι το Βερολίνο βρίσκεται σε συνεχή συντονισμό με τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Στο υπουργείο Εξωτερικών έχει συσταθεί ήδη ομάδα διαχείρισης κρίσεων για το ζήτημα, ενώ έχει ενταθεί η φύλαξη στα γερμανικά χωρικά ύδατα και έχει ζητηθεί από τα αντίστοιχα κρατίδια η εντατικοποίηση της φύλαξης των παράκτιων περιοχών στη Βόρεια και στη Βαλτική Θάλασσα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Tagesspiegel, η ανησυχία της κυβέρνησης αφορά κυρίως την προστασία των τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου οι οποίοι κατασκευάζονται στην ίδια περιοχή, αλλά και των υποθαλάσσιων καλωδίων τηλεπικοινωνιών.

«Οι συνθήκες αυτού του ανησυχητικού γεγονότος πρέπει να διευκρινιστούν γρήγορα και να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι. Η υποτιθέμενη πράξη δολιοφθοράς στους αγωγούς μας δείχνει για άλλη μία φορά πόσο εξαρτημένοι είμαστε από κρίσιμες υποδομές - συμπεριλαμβανομένου και του νερού», δήλωσε η υπουργός 'Αμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, η οποία είχε νωρίτερα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με την σουηδική κυβέρνηση, προκειμένου να προσφέρει τη συνδρομή του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού στις έρευνες.

Πηγή: skai.gr