Η Γερμανία θα μπορέσει να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της για περίοδο δυόμισι μηνών ενός φυσιολογικού χειμώνα, αν οι εγκαταστάσεις της για την αποθήκευση φυσικού αερίου έχουν πληρότητα 100%, όπως δήλωσε χθες, Πέμπτη, ο Κλάους Μίλερ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης του δικτύου.
Ο Μίλερ πρόσθεσε ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζεται πρόσθετους προμηθευτές και πρέπει να εξοικονομήσει φυσικό αέριο.
“Αν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη Γερμανία έχουν πληρότητα 100% ... θα μπορούσουμε να αντεπεξέλθουμε χωρίς καθόλου ρωσικό φυσικό αέριο ... για μόλις 2,5 μήνες και μετά οι δεξαμενές αποθήκευσης θα έχουν αδειάσει,” δήλωσε ο Μίλερ μιλώντας στην εκπομπή Maybrit Illner της δημόσιας τηλεόρασης της Γερμανίας ZDF.
Ο ίδιος παρατήρησε ότι η κατάσταση εφοδιασμού με φυσικό αέριο είναι τεταμένη, αλλά παραμένει σταθερή.
Kατάσταση ενεργειακού συναγερμού και στη Γερμανία
Την ενεργοποίηση του δεύτερου επιπέδου, αυτού της κατάστασης συναγερμού για το φυσικό αέριο στη Γερμανία, ανακοίνωσε χθες ο υπ. Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. «Βρισκόμαστε σε μια κρίση φυσικού αερίου που έχει γίνει πλέον σπάνιο αγαθό. Οι τιμές είναι ήδη πολύ υψηλές και πρέπει να προετοιμαστούμε για περαιτέρω αυξήσεις», ανέφερε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ κάνοντας λόγο μια «οικονομική επίθεση» της Ρωσίας σε βάρος της Γερμανίας με το σταδιακό κλείσιμο της στρόφιγγας ρωσικού φυσικού αερίου κατά 60% μέσω του αγωγού Nord Stream 1 και της Βαλτικής Θάλασσας.
Τι ακριβώς σημαίνει η ενεργοποίηση της κατάστασης συναγερμού; Μετά το πρώτο επίπεδο έγκαιρης προειδοποίησης που είναι κατά βάση προληπτικό και στο οποίο βρισκόταν η Γερμανία από τις 30 Μαρτίου μέχρι σήμερα το πρωί, η Γερμανία εισέρχεται πλέον σε μια πιο κρίσιμη «βαθμίδα ετοιμότητας», η οποία ενεργοποιείται μεταξύ άλλων όταν υφίσταται πραγματική διακοπή στη ροή φυσικού αερίου, όπως συμβαίνει εδώ και μέρες στη Γερμανία.
Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι στο επίπεδο αυτό, η ίδια η αγορά και όχι το κράτος ρυθμίζει ακόμη τους όρους παροχής και ζήτησης φυσικού αερίου. Η κρατική παρέμβαση για την προστασία κατά σειρά προτεραιότητας πολιτών-καταναλωτών, κρίσιμων κρατικών δομών και τέλος των επιχειρήσεων προβλέπεται μόνο για το επόμενο, τρίτο στάδιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Πρόκειται για το «worst case senario», από το οποίο απέχει η Γερμανία δεδομένου ότι τόσο ο Ρ. Χάμπεκ όσο και η αρμόδια ρυθμιστική αρχή με έδρα τη Βόννη καθησυχάζουν ότι δεν συντρέχει κίνδυνος πανικού βάσει των τωρινών τουλάχιστον αποθεμάτων.
«Όσο το δυνατόν λιγότερη κατανάλωση φυσικού αερίου»
Πάντως ως προς το νέο στάδιο, στο οποίο εισέρχεται από σήμερα η Γερμανία, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ καλεί τους καναλωτές φυσικού αερίου, δηλαδή επιχειρήσεις, δημόσιους οργανισμούς αλλά και ιδιώτες καταναλωτές, να μειώσουν «όσο το δυνατόν περισσότερο την κατανάλωση φυσικού αερίου».
Με απλά λόγια η βιομηχανία θα πρέπει να προσαρμόσει αντίστοιχα την παραγωγή της αλλά και τα νοικοκυριά θα πρέπει να είναι προετοιμασμένα ώστε να χαμηλώσουν προσεχώς τα καλοριφέρ στο σπίτι, αναμένοντας ακόμη μεγαλύτερους λογαριασμούς στο τέλος του χρόνου, παρά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες της γερμανικής κυβέρνησης για το αντίθετο. «Πρέπει από τώρα να λάβουμε προφυλάξεις για το φθινόπωρο και τον χειμώνα που έρχονται» είπε χαρακτηριστικά ο Ρόμπερτ Χάμπεκ.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η ενεργοποίηση της κατάστασης συναγερμού αποτελεί και απαραίτητη νομική προϋπόθεση για την επαναφορά της καύσης άνθρακα για παραγωγή ενέργειας, κάτι που εξετάζει ήδη η γερμανική κυβέρνηση έχοντας την απόλυτη στήριξη των Γερμανών Βιομηχάνων. Πρόκειται πάντως για ένα επίπονο εγχείρημα για τον Ρόμπερτ Χάμπεκ και τους Πρασίνους, δεδομένης της πάγιας προσήλωσης του κόμματος όλα αυτά τα χρόνια στην κατάργηση του άνθρακα και την μετάβαση σε «καθαρές», ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.