ΚΑΙΡΟΣ

Η Γερμανία δεν είπε το «ναι» για την αποστολή Leopard στην Ουκρανία

«Απαιτείται συναίνεση των συμμάχων» λέει ο νέος υπουργός Άμυνας χωρίς να δώσει λεπτεομέρειες για το πότε θα υπάρξει απόφαση για την παράδοση

Συμφωνία από τους συμμάχους απαιτείται προκειμένου η Γερμανία να δώσει το «πράσινο φως» για την παράδοση αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία όπως ανέφερε ο νέος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους , δυσαρεστώντας με αυτή την απόφαση το Κίεβο που αναμένει μια γρήγορη απόφαση σχετικά με το θέμα. 

«Υπάρχουν καλοί λόγοι για τις παραδόσεις και υπάρχουν καλοί λόγοι κατά... και λαμβάνοντας υπόψη όλη την κατάσταση σε έναν πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, όλα τα υπέρ και τα κατά θα πρέπει να σταθμιστούν πολύ προσεκτικά», είπε ο Πιστόριους.

Ο ίδιος μάλιστα είπε ότι δεν μπορεί να πει πότε θα υπάρξει απόφαση για την παράδοση των αρμάτων μάχης, αλλά τόνισε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να προχωρήσει γρήγορα εάν υπάρξει συναίνεση μεταξύ των συμμάχων.

H «εντύπωση» πως η Γερμανία μόνο αντιτίθεται στην παράδοση αρμάτων μάχης στο Κίεβο είναι «λανθασμένη» τόνισε. 

«Πολλοί σύμμαχοι συμμερίζονται την άπoψη" του Βερολίνου, είπε ο υπουργός ο οποίος εκτίμησε πως "υπάρχουν ικανοί λόγοι να είναι υπέρ και ικανοί λόγοι να είναι κανείς κατά αυτών των παραδόσεων».

«Ήταν σαφές πως οι γνώμες δεν είναι τόσο ομοιόμορφες όσο η εντύπωση που δίνεται μέχρι σήμερα», πρόσθεσε ο Πιστόριους μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, μετά τη συνέντευξη Τύπου.

Η Γερμανία αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση προκειμένου να εγκρίνει την παράδοση γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς φάνηκε απρόθυμη να εγκρίνει την επανεξαγωγή των αρμάτων μάχης από φόβο μήπως προκαλέσει τη Ρωσία. Ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι έχουν επίσης εκφράσει την ανησυχία τους ότι η Ρωσία μπορεί να καταλάβει προηγμένα δυτικά όπλα και να κλέψει την τεχνολογία της.

Η Πολωνία και η Φινλανδία δήλωσαν πως είναι διατεθειμένες να παράσχουν τέτοια άρματα μάχης στον ουκρανικό στρατό, αλλά ότι χρειάζονται για να το κάνουν τη συγκατάθεση της Γερμανίας που τα κατασκεύασε.

Μια επανεξαγωγή ή μια δωρεά εξοπλισμού γερμανικής κατασκευής έχει ως όρο την έγκριση του Βερολίνου, όπως συμβαίνει και με άλλες χώρες για την αμυντική βιομηχανία τους.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα τους Δυτικούς να επισπεύσουν τις παραδόσεις βαρέων όπλων, κυρίως αρμάτων μάχης και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, προκειμένου να υποστηρίξουν τη χώρα του στις κρίσιμες επερχόμενες μάχες.

Πηγή: skai.gr