Κλείσιμο

«Γενική επιστράτευση» στην Μπουρκίνα Φάσο - Αντιμέτωπη με έξαρση της δράσης τζιχαντιστών

«Η γενική επιστράτευση κάνει εφαρμοστέα καθ’ άπασα την επικράτεια ορισμένα μέτρα άμυνας. Οδηγεί στην επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε τομείς της χώρας», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ανώτερος αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι μεταβατικές αρχές στην Μπουρκίνα Φάσο κήρυξαν χθες Πέμπτη «γενική επιστράτευση», προκειμένου να «δοθούν στο κράτος όλα τα απαραίτητα μέσα» για να αντιμετωπίσει τη δράση τζιχαντιστών, που βυθίζει συχνά τη χώρα στο πένθος, απόφαση που τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν επιτάξεις.

Σκοπός του διατάγματος είναι να δημιουργηθεί το «νομικό πλαίσιο» για «το σύνολο των ενεργειών» που απαιτούνται ώστε «να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που βιώνει η Μπουρκίνα Φάσο», αναφέρει ανακοίνωση της προεδρίας που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Μπροστά στην κατάσταση ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Μπουρκίνα Φάσο, η υγεία του έθνους εξαρτάται από την έγερση του εθνικού αισθήματος όλων των κορών και των γιων της για να βρεθεί λύση», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας και Βετεράνων, ο ταξίαρχος Κασούμ Κουλιμπαλί.

Οι αρχές δημοσιοποίησαν επίσης την «ειδοποίηση» πως η κυβέρνηση θα έχει πλέον «δικαίωμα να επιτάσσει ανθρώπους, αγαθά και υπηρεσίες, το δικαίωμα να υποβάλει στον έλεγχό της και να αναδιανέμει πόρους ανεφοδιασμού» και δικαίωμα να «καλεί (πολίτες) να εργάζονται για την άμυνα» της χώρας, «ατομικά ή συλλογικά».

«Η γενική επιστράτευση κάνει εφαρμοστέα καθ’ άπασα την επικράτεια ορισμένα μέτρα άμυνας. Οδηγεί στην επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε τομείς της χώρας», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ανώτερος αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας.

Με βάση τον νόμο για την οργάνωση της εθνικής άμυνας, «σε περίπτωση κινδύνου για την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα, την ασφάλεια των θεσμών και των πληθυσμών, ο αρχηγός του κράτους μπορεί, πέρα από κατάσταση εξαίρεσης, να κηρύξει σε μέρος ή στο σύνολο της εθνικής επικράτειας (...) κατάσταση έκτακτης ανάγκης (ή/και) γενική επιστράτευση».

Τον Δεκέμβριο ο μεταβατικός πρόεδρος, ο λοχαγός Ιμπραήμ Τραορέ, απευθύνθηκε στο Συνταγματικό Συμβούλιο για το συγκεκριμένο διάταγμα· εξασφάλισε πράσινο φως.

Ο λοχαγός Τραορέ επικαλέστηκε τις «σοβαρές απειλές για τους θεσμούς (...), την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα» της Μπουρκίνα Φάσο.

Την Τρίτη το υπουργείο Άμυνας άρχισε επιχείρηση που βάφτισε «άδειες αποθήκες» καλώντας όλους τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και εν αποστρατεία, να δώσουν στις ένοπλες δυνάμεις τις στολές τους για να χρησιμοποιηθούν από στρατιωτικούς που βρίσκονται στο πεδίο το τρέχον διάστημα.

Θέατρο δυο στρατιωτικών πραξικοπημάτων το 2022, η Μπουρκίνα Φάσο είναι αντιμέτωπη από το 2015 με συνεχή κλιμάκωση της βίας οργανώσεων τζιχαντιστών που εμφανίστηκαν στο Μαλί και στον Νίγηρα μερικά χρόνια νωρίτερα και πλέον δρουν και στο έδαφός της.

Την περασμένη εβδομάδα, 44 άμαχοι δολοφονήθηκαν σε επίθεση εναντίον δυο χωριών στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με τον Νίγηρα.

Η δράση οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στο Ισλαμικό Κράτος είτε στην Αλ Κάιντα έχει στοιχίσει τη ζωή από το 2015 μέχρι σήμερα σε πάνω από 10.000 ανθρώπους, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώ έχει εκτοπίσει άλλους περίπου δυο εκατομμύρια πολίτες.

Τον Φεβρουάριο, ο λοχαγός Τραορέ, που κατέλαβε την εξουσία με το πραξικόπημα στο οποίο προχώρησε τέλη Σεπτεμβρίου, διαβεβαίωνε πως παραμένει «αποφασισμένος» να πολεμήσει τους τζιχαντιστές, εν μέσω του πολλαπλασιασμού των επιθέσεών τους.

Και την περασμένη εβδομάδα ο νεοδιορισμένος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, ο ταξίαρχος Σελεστέν Σαμπορέ, τόνισε πως θέλει να εντείνει τις επιθετικές επιχειρήσεις ώστε οι τζιχαντιστές να αναγκαστούν να «καταθέσουν τα όπλα».

Για να ανακτηθεί η «εθνική κυριαρχία» της στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών που ελέγχουν περί το 40% της επικράτειας, οι αρχές στην Μπουρκίνα Φάσο απαίτησαν τον Ιανουάριο η γαλλική δύναμη Sabre, αποτελούμενη από περίπου 400 μέλη των ειδικών δυνάμεων, να εγκαταλείψει τη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ