Ανελέητο είναι το σφυροκόπημα του Ισραήλ στη Γάζα, με τις IDF να δηλώνουν ότι «έσπασαν» τη γραμμή άμυνας της Χαμάς.
Το Ισραήλ, συνεχίζοντας την επίθεσή του εναντίον μαχητών της Χαμάς, βομβάρδισε τη Γάζα από στεριά, θάλασσα και αέρα στο πλαίσιο της εκστρατείας του για να εξοντώσει την υποστηριζόμενη από το Ιράν ισλαμιστική οργάνωση μετά την επίθεση που πραγματοποίησε στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισράηλ. Σύμφωνα με το Ισραήλ, οι ένοπλοι της Χαμάς σκότωσαν 1.400 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, και συνέλαβαν περισσότερους από 200 ομήρους.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα Πέμπτη πως άλλος ένας στρατιώτης σκοτώθηκε σε μάχες στη Γάζα, αυξάνοντας σε 17 τον αριθμό των νεκρών στρατιωτών από την Παρασκευή που επεκτάθηκαν οι χερσαίες επιχειρήσεις.
Στρατεύματα «αντιμετώπισαν πυρήνες τρομοκρατών στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και δεκάδες τρομοκράτες σκοτώθηκαν», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι ένοπλες δυνάμεις.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως οι επιθέσεις του προχθές, Τρίτη, και χθες, Τετάρτη, στοίχισαν τη ζωή σε δύο στρατιωτικούς ηγέτες της Χαμάς στην Τζαμπαλίγια, μια περιοχή της Γάζας στην οποία δημιουργήθηκε το 1948 ένας προσφυγικός καταυλισμός. Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως η οργάνωση είχε κέντρα διοίκησης και άλλες «υποδομές τρομοκρατίας κάτω, γύρω και μέσα σε κτίρια αμάχων, θέτοντας εσκεμμένα σε κίνδυνο αμάχους της Γάζας».
Το γραφείο μέσων ενημέρωσης της Χαμάς στη Γάζα ανακοίνωσε σήμερα πως τουλάχιστον 195 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις δύο ισραηλινές επιθέσεις στη Τζαμπαλίγια, ενώ αγνοείται η τύχη άλλων 120. Τουλάχιστον 777 άνθρωποι τραυματίσθηκαν, πρόσθεσε σε ανακοίνωση.
Το υπουργείο Υγείας της Γάζας έχει ανακοινώσει πως τουλάχιστον 8.796 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 3.648 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου από ισραηλινά πλήγματα.
Παλαιστίνιοι ερευνούσαν χθες, Τετάρτη, τα συντρίμμια προσπαθώντας να εντοπίσουν παγιδευμένους ανθρώπους. «Είναι μια σφαγή», είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας.
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X πως η υπηρεσία του έχει «σοβαρές ανησυχίες» ότι οι δυσανάλογες επιθέσεις (του Ισραήλ) ... θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου».
Συνεχίζεται η "μεγάλη έξοδος" από τη Ράφα
Περισσότεροι ξένοι ετοιμάζονται σήμερα Πέμπτη να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας ενώ η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 195 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινές επιθέσεις σε πυκνοκατοικημένη περιοχή στα περίχωρα της Πόλης της Γάζας, πλήγματα για τα οποία το Ισραήλ υποστήριξε πως σκότωσαν διοικητές της Χαμάς.
Τουλάχιστον 320 ξένοι πολίτες από έναν αρχικό κατάλογο 500, καθώς και δεκάδες σοβαρά τραυματισμένοι κάτοικοι της Γάζας πέρασαν στην Αίγυπτο χθες, Τετάρτη, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανάμεσα στο Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Χαμάς.
Κάτοχοι διαβατηρίων της Αυστραλίας, της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Τσεχίας, της Φινλανδίας, της Ινδονησίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Ιορδανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών απομακρύνθηκαν.
Αξιωματούχοι στη Γάζα δήλωσαν πως το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα θα ανοίξει και πάλι σήμερα ώστε να μπορέσουν να φύγουν περισσότεροι ξένοι. Διπλωματική πηγή δήλωσε πως περίπου 7.500 κάτοχοι ξένων διαβατηρίων θα αναχωρήσουν από τη Γάζα σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων.
Απελπιστικές οι συνθήκες στη Γάζα
Ενώ αυξάνονται οι διεθνείς εκκλήσεις για μια ανθρωπιστική παύση των εχθροπραξιών, οι συνθήκες στον παραθαλάσσιο θύλακα γίνονται όλο και πιο απελπιστικές λόγω της ισραηλινής επίθεσης και του εντεινόμενου αποκλεισμού. Υπάρχουν ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα, πόσιμο νερό και φάρμακα.
Τα νοσοκομεία, περιλαμβανομένου του μοναδικού αντικαρκινικού νοσοκομείου της Γάζας, πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα καθώς ελλείψεις καυσίμων τα αναγκάζουν να κλείσουν. Το Ισραήλ έχει αρνηθεί να επιτρέψει στις οχηματοπομπές ανθρωπιστικής βοήθειας να μεταφέρουν καύσιμα, επικαλούμενο ανησυχίες ότι οι μαχητές της Χαμάς μπορεί να τα χρησιμοποιήσουν για στρατιωτικούς σκοπούς.
Ο Ασράφ Αλ-Κούντρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, δήλωσε πως η κύρια γεννήτρια του Ινδονησιακού Νοσοκομείου δεν λειτουργεί πλέον λόγω έλλειψης καυσίμων.
Το νοσοκομείο χρησιμοποιεί μια εφεδρική γεννήτρια, αλλά δεν μπορεί πλέον να τροφοδοτεί με ηλεκτρικό τα ψυγεία του νεκροτομείου και τις συσκευές οξυγόνου. «Αν δεν πάρουμε καύσιμα μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες, θα φθάσουμε αναπόφευκτα στην καταστροφή», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Ο Μπλίνκεν και πάλι στο Ισραήλ - Θα πάει στην Άγκυρα;
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επρόκειτο να αναχωρήσει σήμερα για τη δεύτερη, μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, επίσκεψή του στο Ισραήλ. Σχεδιάζει να συναντηθεί με ισραηλινούς αξιωματούχους, περιλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αύριο, Παρασκευή, για να εκφράσει την αλληλεγγύη του, αλλά επίσης για να επισημάνει εκ νέου την ανάγκη να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες μεταξύ των άμαχων Παλαιστινίων, δήλωσε εκπρόσωπός του.
Ο Μπλίνκεν θα κάνει επίσης σταθμό στην Ιορδανία, ένα από τα λίγα αραβικά κράτη που έχουν εξομαλύνει τις σχέσεις τους με το Ισραήλ. Χθες, Τετάρτη, η Ιορδανία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Τελ Αβίβ έως ότου το Ισραήλ τερματίσει την επίθεσή του στη Γάζα. Το Ισραήλ εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση της Ιορδανίας.
Στην Ιορδανία ο Μπλίνκεν θα υπογραμμίσει τη σημασία της προστασίας της ζωής των αμάχων και θα επαναλάβει τη δέσμευση των ΗΠΑ να εξασφαλίσουν ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα εκτοπισθούν δια της βίας από τη Γάζα, κάτι που ανησυχεί όλο και περισσότερο τις αραβικές χώρες, δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Ο Μπλίνκεν θα προωθήσει επίσης συνομιλίες που διεξάγονται από την Αίγυπτο και το Κατάρ για να εξασφαλισθεί η απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αναμενόταν την Κυριακή στην Άγκυρα, σύμφωνα με τουρκικές πηγές, ωστόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν το επιβεβαίωσε, προκαλώντας μούδιασμα στην Τουρκία.
«Πανηγύριζαν ότι 'έρχεται ο Μπλίνκεν', και 11.30 και 12 γιοκ… Άρχισαν θεωρίες ότι το Ισραήλ του είπε ‘πού πας, τι κάνεις; Έχουμε 1.400 νεκρούς, 200 ομήρους, η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και αυτός λέει ότι ‘είναι απελευθερωτικό κίνημα’ και τη στηρίζει» σχολίασε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη.
Αν και στη δεύτερη περιοδεία του στην περιοχή ο Μπλίνκεν δεν μεταβεί στην Άγκυρα, αυτό θα ερμηνευτεί ως ηχηρό μήνυμα των ΗΠΑ, και δεν θα αρέσει στην τουρκική κυβέρνηση τόνισε ο Μανώλης Κωστίδης.
Πολιτικά προβλήματα στην Ουάσινγκτον
Επίσης σήμερα η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων θα υιοθετήσει, με την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών, ένα νομοσχέδιο για την παροχή βοήθειας ύψους 14,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ.
Όμως θεωρείται δύσκολο το νομοσχέδιο αυτό να γίνει νόμος, καθώς αντιμετωπίζει την αντίθεση της ελεγχόμενης από τους Δημοκρατικούς Γερουσίας και ο Λευκός Οίκος έχει απειλήσει να ασκήσει βέτο. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θέλει ένα νομοσχέδιο 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα χρηματοδοτήσει την Ουκρανία, την ασφάλεια των συνόρων και ανθρωπιστική βοήθεια, επιπλέον των χρημάτων για το Ισραήλ.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.