Τα στοιχεία των ηχογραφημένων συνομιλιών από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες ανάμεσα σε Ρώσους στρατιώτες στην Ουκρανία, που αποκάλυψε τις προάλλες το περιοδικό der Spiegel, με φρικαλεότητες σε βάρος του άμαχου πληθυσμού στην πόλη Μπούτσα δεν ξαφνιάζουν, γιατί το ίδιο έκανε η Ρωσία και στη Συρία. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει ο Φαμπρίς Μπαλάνς, καθηγητής Πολιτικής Γεωγραφίας στο γαλλικό πανεπιστήμιο Lyon 2 και μέλος του Ινστιτούτου Middle East με έδρα την Ουάσιγκτον.
«Ο Πούτιν εστιάζει πρώτα στις πόλεις»
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Deutsche Welle ο Γάλλος καθηγητής αναφέρει ότι ανάμεσα στο 2011 και 2015, που ο ρωσικός στρατός δεν ήταν παρών στη Συρία, ο πρόεδρος Πούτιν ανέπτυξε έντονη διπλωματική παρουσία. Δοκίμασε την αντίδραση της Δύσης, χρησιμοποίησε προπαγάνδα, είπε ψέματα για τη χρήση χημικών, όπως κάνει και στην Ουκρανία, με λίγα λόγια επιχείρησε να αποκοιμίσει τους Δυτικούς. «Στη συνέχεια το 2015 ο ρωσικός στρατός μπήκε στη Συρία και είδαμε μια στρατηγική από τον Βλαντίμιρ Πούτιν αρκετά όμοια με αυτήν στην Ουκρανία. Δηλαδή, πρώτα εστίασε στις πόλεις. Τις `καθάρισε´ από τους ένοπλους μόνο και μόνο για να δείξει τη δύναμή του, για να τους κάνει να συνθηκολογήσουν σε άλλες ζώνες, γύρω από τις πόλεις και σε νευραλγικά κέντρα. Διότι εκεί βρίσκονται τα κέντρα οργάνωσης και επιμελητείας, εκεί συγκεντρώνεται ο πλούτος, εκεί είναι οι κόμβοι επικοινωνίας Και έτσι στην Ουκρανία είδαμε αμέσως ότι οι Ρώσοι επιτέθηκαν στο Κίεβο, στο Χάρκοβο, στην Μαριούπολη, προσεχώς στην Οδησσό».
Ο καθηγητής Μπαλάνς κάνει αναφορά και σε μια εκστρατεία τρόμου στη Συρία, με το διαχωρισμό των ενόπλων από τον άμαχο πληθυσμό. Οι ένοπλοι κρύβονταν ανάμεσα στον πληθυσμό και με τους βομβαρδισμούς, αδιακρίτως στόχων, έκαναν τους άμαχους να τραπούν σε φυγή. Όσοι έμειναν θεωρήθηκαν αντάρτες κι άρχισαν να τους εξαφανίζουν άμεσα. Δηλαδή, όπως επισημαίνει ο Μπαλάνς, η στρατηγική Πούτιν στην Ουκρανία είναι να διαχωρίσει όσο περισσότερο πληθυσμό γίνεται από τον ουκρανικό στρατό για να τον νικήσει πιο εύκολα.
«Θέλει να αδειάσει την Ουκρανία από τον πληθυσμό»
«Στην Ουκρανία, έχουμε ήδη περισσότερα από 4 εκ. ανθρώπους που έχουν φύγει. Ο Πούτιν θέλει να αδειάσει την Ουκρανία από το ζωντανό δυναμικό της. Νομίζω ότι μπορεί να καταφέρει να φύγουν έως και 10 εκ., δηλαδή το ¼ του πληθυσμού της, ειδικά οι νέοι και οι οικογένειες. Αυτό σημαίνει ότι οι άνδρες που πολεμούν στο μέτωπο θα χωρίσουν από τις οικογένειές του. Ψυχολογικά είναι πολύ δύσκολο και αυτό ίσως να περιορίσει την ικανότητά τους να αντισταθούν. Αλλά εκεί βρίσκεται ο στόχος των Ρώσων, να καταλάβουν εδάφη εξαλείφοντας τον πληθυσμό». Οι Ρώσοι παρά τα στοιχεία, τόσο στην περίπτωση της Μπούτσα, όσο και στο Κρεματόρσκ, αρνούνται τις επιθέσεις κατά αμάχων, θεωρούν ότι δεν δεσμεύονται από διεθνείς συνθήκες. Γιατί γίνεται αυτό;
«Η Ρωσία λέει ψέματα, το ίδιο έκανε στη Συρία, όταν τα στοιχεία ήταν αδιάσειστα για τις χημικές επιθέσεις» υποστηρίζει ο Γάλλος καθηγητής. «Ο Γκέμπελς έλεγε ότι όσο περισσότερο λες ψέματα, τόσο μεγαλύτερο γίνεται, τόσο περισσότερο περνάει. Ο Πούτιν και οι Ρώσοι υιοθετούν τον ίδιο τύπο προπαγάνδας που βλέπαμε ακόμη και επί εποχής Σοβιετικής Ένωσης».
Πηγή: DW / Σαντρίν Μπλανσάρ / Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.