Του Αντώνη Αντζολέτου
Όσοι είχαν προδικάσει ή ακόμα χειρότερα στοιχηματίσει ότι οι γαλλικές εκλογές δεν θα έχουν σασπένς έπεσαν έξω. Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που υποστηρίζουν πως ο Μακρόν υποτίμησε τους αντιπάλους του, έδειξε έπαρση το τελευταίο διάστημα και ασχολήθηκε με την εικόνα του ηγέτη που όλοι οι αρχηγοί κρατών επιθυμούν να έχουν συνομιλητή τους. Έτσι η καθημερινότητα έμεινε πίσω ή όταν ασχολήθηκε με αυτή, εξαγγέλλοντας αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 έτη, απλώς εκνεύρισε τους Γάλλους. Οι αυξήσεις στα βασικά αγαθά και στην ενέργεια ήταν η χαριστική βολή. Αποτέλεσμα; Η Ευρώπη μετά την επανεκλογή Ορμπάν να κρατά πάλι την ανάσα της βλέποντας την ακροδεξιά πτέρυγα της Λεπέν (23-24%) και του Ζεμούρ (9%) να συγκεντρώνουν ένα ποσοστό κοντά στο 33%, αρκετά υψηλότερο από το ασθενές και αβέβαιο 26,5% του σημερινού προέδρου.
Ο Θανάσης Διαμαντόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών ανέλυσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ τον βασικό λόγο που η 53χρονη Μαρίν Λεπέν καταγράφει αυτή την μικρή, αλλά σημαντική άνοδο. Όπως ανέφερε «ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει με έναν άλλον τρόπο τις γαλλικές εκλογές ως προς την αποδοχή των οικονομικών επιπτώσεών του. Και εκεί καιροσκοπεί ασύστολα η Λεπέν παίζοντας με τις αδυναμίες της δημοκρατίας». Συμπλήρωσε χαρακτηριστικά πως «έχει εμφανιστεί με το σύνθημα "θέλετε να πεινάμε; Θέλετε ακριβές τιμές; Θέλετε να έχουμε επισιτιστικό πρόβλημα και να μην έχουμε καύσιμα να ζεσταθούμε; Τότε ακολουθήστε τον Μακρόν στην πολιτική των κυρώσεων. Ενώ εγώ η ενδοτική, η πιο πραγματίστρια είμαι πιο έτοιμη να συμβιβαστώ."
Δεν μιλάει ευθέως για φιλοπουτινισμό, αλλά μιλάει για αναίρεση ή για περιορισμό των κυρώσεων προς τη Ρωσία». Και σε αυτή την κατεύθυνση την βοηθάει πολύ ένα ακόμα γεγονός.
Ο Ερίκ Ζεμούρ που κατά πολλούς θέλει να γίνει ο «Γάλλος Τραμπ» (αλλά ξεφούσκωσε γρήγορα) μπορεί να της αποσπά κάποιες ψήφους, αλλά ουσιαστικά αποτελεί την «αποδαιμονοποίηση του Λεπενισμού». Πόσο μάλλον όταν και η ίδια έχει διαφωνήσει ανοιχτά με πολλές από τις θέσεις του.
Σε αυτό το εκλογικό παιχνίδι για άλλη μια φορά προσπαθεί να μπει σφήνα ο 70χρονος Ζαλ-Λικ Μελανσόν που εκπροσωπεί την κατακερματισμένη αριστερά. Παρουσιάζει μια ανοδική πορεία στα ποσοστά του (16% - 17%) ωστόσο δίνει έναν δύσκολο αγώνα δρόμου για να προλάβει τη Λεπέν. Υποστηρικτής των διαδηλώσεων των κίτρινων γιλέκων ελπίζει ότι στην τρίτη του προσπάθεια θα καταφέρει να περάσει στον επόμενο γύρο.
Το πιο πιθανό, πάντως είναι αυτό να μην γίνει και η Μαρίν Λεπέν να αναμετρηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν το Ελληνικό Πάσχα (24 Απριλίου) έχοντας, μάλιστα περισσότερες εφεδρείες. Πέρα από τις ψήφους της Βαλερί Πεκρές, της πρώην υπουργού του Σαρκοζί, στις οποίες πιθανόν να υπολογίζει το αντισυστημικό μπλοκ που απορρίπτει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό δεν αποκλείεται να συνταχθεί μαζί της ανεξαρτήτως γεωγραφικής πολιτικής τοποθέτησης.
Οι δεξαμενές του Εμανουέλ Μακρόν από τον Πράσινο Γιανίκ Ζαντό και τη σοσιαλίστρια πρώην δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό είναι σαφώς πιο περιορισμένες, καθώς κινούνται σε ρηχά νερά. Σύμφωνα και με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, πάντως εξακολουθεί να είναι ο επικρατέστερος πρόεδρος - με πολύ μικρή διαφορά πλέον - καθώς την τελευταία στιγμή ο φόβος της επόμενης ημέρας και η λογική εκτιμάται πως θα επικρατήσουν στη συνείδηση των Γάλλων.
Ωστόσο ο περίπατος του 2017 (66% - 34%) δεν πρόκειται να επαναληφθεί. Αστάθμητος παράγοντας όπως πάντα είναι η αποχή – που δεν αποκλείεται να είναι μεγαλύτερη από ποτέ – αλλά και οι αναποφάσιστοι. Το ανορθόδοξο ευρωπαϊκό περιβάλλον συμπληρώνουν και τα ακροδεξιά κόμματα των δυτικών μας γειτόνων με τα «Αδέλφια της Ιταλίας» της Τζόρτζια Μελόνι και τη «Λέγκα του Βορρά» του Ματέο Σαλβίνι να προηγούνται στις δημοσκοπήσεις.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.