Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν θα μπορεί να υπολογίζει στο παραδοσιακό αντι-ακροδεξιό μέτωπο των Γάλλων ψηφοφόρων στον τελικό δεύτερο γύρο και θα πρέπει να εντείνει την εκστρατεία του εάν θέλει να νικήσει τη Μαρίν Λεπέν, η οποία έχει επιτυχώς απαλύνει την ακροδεξιά της εικόνα, αναφέρει σε ανάλυσή του για τις εκλογές στη Γαλλία το πρακτορείο Reuters.
Παρόλο που ο Μακρόν φαίνεται να κερδίζει ένα καλύτερο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο του 28%, βελτιώνοντας το αποτέλεσμά του το 2017, ο Μακρόν δεν μπορεί να υπολογίζει αυτομάτως στη νίκη: Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν μια επικράτηση με μικρή διαφορά εναντίον της Λεπέν στον δεύτερο γύρο ανήμερα του ορθόδοξου Πάσχα.
Σε προηγούμενες εκλογές σε εθνικό, περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο, οι αριστεροί και δεξιοί ψηφοφόροι έχουν ενωθεί ιστορικά για να εμποδίσουν την ακροδεξιά από την εξουσία, ένα φαινόμενο γνωστό ως «μέτωπο της δημοκρατίας».
Ενώ όλοι οι κύριοι υποψήφιοι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του συντηρητικού Les Republicains και του Σοσιαλιστικού κόμματος, υποστηρίζουν τον κ. Μακρόν για τον δεύτερο γύρο το βράδυ της Κυριακής, δεν είναι σαφές ότι θα ακολουθήσουν οι ψηφοφόροι τους. Επιπλέον, τα χαμηλά μονοψήφια ποσοστά τους ήταν τόσο θλιβερά ώστε η υποστήριξή τους μπορεί να έχει μικρό βάρος.
«Μεταξύ των πολιτικών, το δημοκρατικό μέτωπο μπαίνει σε δράση. Μένει να δούμε αν ακολουθήσουν οι ψηφοφόροι», δήλωσε ο Mathieu Gallard, επικεφαλής έρευνας στην εταιρεία δημοσκοπήσεων Ipsos στη Γαλλία.
Μια δημοσκόπηση του Ifop που έγινε έξω από τα εκλογικά τμήματα κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών της Κυριακής προέβλεψε ότι ο κ. Μακρόν θα κερδίσει μόλις το 51% της υποστήριξης των ψηφοφόρων σε δύο εβδομάδες, μια σαφής ένδειξη ότι το «ρεπουμπλικανικό μέτωπο» καταρρέει.
Περιπλέκοντας το έργο του κ. Μακρόν, η κα Λεπέν έχει εγκαταλείψει σε μεγάλο βαθμό την πιο επιθετική αντιμεταναστευτική ρητορική της κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εστιάζοντας περισσότερο σε ζητήματα κόστους ζωής. Μια άλλη έρευνα του Ifop τον Μάρτιο έδειξε ότι λιγότεροι από τους μισούς Γάλλους την βρίσκουν πλέον «τρομακτική».
Στην ομιλία της την Κυριακή, εμφάνισε τον εαυτό της ως μια ενοποιητική προσωπικότητα, που θα θεράπευε τα «κατάγματα» της Γαλλίας και θα σταματούσε το «χάος» που υποτίθεται ότι επέφερε ο κ. Μακρόν. Τουλάχιστον δεν έκανε λόγο για «γύψο»…
Ούτε οι αριστερές ψήφοι δεδομένες
Εν τω μεταξύ, ο κ. Μακρόν δεν μπορεί να θεωρεί δεδομένους τους αριστερούς ψηφοφόρους. Ο τρίτος υποψήφιος, Ζαν-Λικ Μελανσόν, προέτρεψε τους ψηφοφόρους να μην στηρίξουν τη Λεπέν, αλλά δεν υποστήριξε τον Μακρόν, αυξάνοντας την αβεβαιότητα ως προς το πώς θα ψηφίσει το πάνω από 21% των ψηφοφόρων που υποστήριξαν την ακροαριστερή υποψηφιότητα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πολλοί μπορεί να αποφασίσουν να απόσχουν.
«Η πολιτική Μακρόν… ενίσχυσε την ακροδεξιά», δήλωσε στο Reuters η 27χρονη ψηφοφόρος Λεά Ντριέ στην προεκλογική έδρα του κ. Μελανσόν. Ψήφισε υπέρ του κ. Μακρόν το 2017 και είπε ότι θα απόσχει στον δεύτερο γύρο αυτού του μήνα.
Άλλοι υποστηρικτές του κ. Μελανσόν ήταν ακόμα αβέβαιοι. «Θα δω πώς θα πάνε οι επόμενες δύο εβδομάδες. Εάν οι δημοσκοπήσεις λένε 49-51, εκείνη τη στιγμή θα ψηφίσω τον Μακρόν», δήλωσε ο Γκιγιόμ Ραφί, 36 ετών, μουσικός παραγωγός από το Μονπελιέ.
Οι υποστηρικτές του κ. Μακρόν και οι γνώστες της εκστρατείας λένε ότι ο νυν ηγέτης θα πρέπει να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην προεκλογική εκστρατεία από ό,τι πριν από τον πρώτο γύρο, εάν θέλει να αντιμετωπίσει τη κα Λεπέν, η οποία έχει εκμεταλλευτεί την οργή ενάντια στο αυξανόμενο κόστος ζωής και βαθιά ριζωμένη δυσαρέσκεια προς μια απόμακρη ελίτ.
Ο κ. Μακρόν έχει αναγνωρίσει ότι μπήκε στην εκστρατεία πολύ αργά, καθώς επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Στον δεύτερο γύρο, ο Εμανουέλ Μακρόν θα χρειαστεί να σηκώσει τα μανίκια του λίγο περισσότερο από ό,τι στον πρώτο», έγραψε στο Twitter ο πρώην πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ουάσιγκτον Ζεράρ Αρό. Και φαίνεται ότι αυτό θα γίνει.
Πηγή: kathimeriniΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.