Οι γαλλικές αρχές έχουν ταυτοποιήσει μέχρι στιγμής τρεις νεκρούς δράστες, γαλλικής υπηκοότητας.
Μιλώντας τη Δευτέρα στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έκανε λόγο για τεράστια βιομηχανία πλαστών διαβατηρίων στην Τουρκία. Ο Γιάννης Μουζάλας επισήμανε επίσης την Κυριακή πως το διαβατήριο φαίνεται πως ανήκει σε έναν 25χρονο σύρο με ονοματεπώνυμο Αχμέντ Αλμοχαμάντ, ο οποίος ταυτοποιήθηκε στη Λέρο στις 3 Οκτωβρίου, αφού ταξίδεψε στα ελληνικά παράλια από την Τουρκία, μαζί με 198 άτομα.
Σημειώνεται ότι οι γαλλικές αρχές έχουν ταυτοποιήσει τρεις από τους επτά νεκρούς δράστες των επιθέσεων. Ο ένας είναι γάλλος αλγερινής καταγωγής που ζούσε στο Παρίσι και οι άλλοι δυο γάλλοι που διέμεναν στο Βέλγιο.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των ερευνών για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, προτού να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν διεισδύσει μεταξύ των προσφύγων και εκμεταλλεύονται την κρίση αυτή, επισημαίνει στο μεταξύ η βρετανική εφημερίδα Guardian σε άρθρο του συντάκτη της για θέματα μετανάστευσης Πάτρικ Κίνγκσλεϊ.
Στο άρθρο, που τιτλοφορείται "Γιατί το διαβατήριο του Σύρου πρόσφυγα που βρέθηκε στο χώρο επίθεσης στο Παρίσι πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη", η εφημερίδα σημειώνει ότι θα πρέπει όλοι να περιμένουν μέχρι να γίνουν γνωστά τα γεγονότα, προτού συνδέσουν τις επιθέσεις αυτές με την προσφυγική κρίση.
Ο πρώτος λόγος, είναι γενικός: σε τουλάχιστον 12 περιπτώσεις το ίδιο το Ισλαμικό Κράτος έχει επικρίνει τους πρόσφυγες που φεύγουν στην Ευρώπη. "Στην πραγματικότητα (το ΙΚ) απεχθάνεται τους ανθρώπους που φεύγουν από τη Συρία για την Ευρώπη. Υπονομεύεται το μήνυμά του ότι το αυτοαποκαλούμενο χαλιφάτο είναι ένα καταφύγιο", σχολίασε ο αναλυτής θεμάτων που άπτονται του τζιχάντ, Άαρον Ζέλιν. Είναι επομένως απίθανο η πλειοψηφία των Σύρων που φεύγουν για την Ευρώπη να είναι υποστηρικτές του ΙΚ, αφού η πράξη τους αυτή παραβιάζει καταφανώς το δόγμα της οργάνωσης.
Ο δεύτερος λόγος είναι πιο συγκεκριμένος. Οι ερευνητές θα πρέπει να επαληθεύσουν ότι το συριακό διαβατήριο το έφερε όντως ο δράστης και όχι κάποιος περαστικός. Για παράδειγμα, ένας κάτοχος αιγυπτιακού διαβατηρίου θεωρήθηκε αρχικά ότι ήταν μεταξύ των τρομοκρατών, όμως αποδείχτηκε ότι δεν ήταν παρά ένα τραυματισμένο θύμα. Κατόπιν, θα πρέπει να διαπιστώσουν με βεβαιότητα ότι ο άνθρωπος αυτός ήταν και ο νόμιμος κάτοχος του διαβατηρίου.
Είναι πιθανόν, συνεχίζει η εφημερίδα, το διαβατήριο να έχει κλαπεί ή να είναι πλαστό, όπως εκείνο που κατάφερε να φτιάξει πρόσφατα ένας Ολλανδός δημοσιογράφος, με το όνομα του... πρωθυπουργού της Ολλανδίας.
Ένα τρίτο γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά είναι το γεγονός ότι το διαβατήριο βρέθηκε στο σημείο της επίθεσης. Οι αναλυτές, σύμφωνα με τον Guardian, θεωρούν παράξενο ο βομβιστής να θυμήθηκε να το πάρει μαζί του, ιδίως εφόσον δεν επρόκειτο να επιστρέψει ζωντανός. "Γιατί ένας τζιχαντιστής που απορρίπτει κατηγορηματικά όλες τις σύγχρονες ιδέες περί υπηκοότητας να πάρει το διαβατήριό του σε μια αποστολή αυτοκτονίας;" διερωτήθηκε μέσω του Tweeter ο αναλυτής σε θέματα ισλαμιστικού εξτρεμισμού Τσάρλι Γουίντερ.
Μια θεωρία είναι ότι το ΙΚ ελπίζει να στρέψει την Ευρώπη εναντίον των Σύρων προσφύγων, γιατί έτσι θα ενισχυόταν η ιδέα του χάσματος μεταξύ ανατολής και δύσης, μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών και θα έπειθε τους Σύρους ότι το χαλιφάτο είναι αυτό που μπορεί να τους προστατεύσει.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.