ΚΑΙΡΟΣ

Γαλλία: Το «παράθυρο ευκαιρίας» για το Ιράν θα κλείσει σε «μερικές εβδομάδες»

«Πρέπει να δείξουμε πολύ μεγάλη υπομονή, όμως η τρέχουσα κατάσταση είναι πλέον αφόρητη διότι εδώ και μήνες το Ιράν τηρεί αναβλητική στάση», δήλωσε η Κατρίν Κολονά χθες το βράδυ, τοποθετούμενη ενώπιον της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Το Ιράν έχει στη διάθεσή του «παράθυρο ευκαιρίας» μόλις «μερικών εβδομάδων» προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία όσον αφορά το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας, προειδοποίησε χθες Τρίτη η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, για την οποία η τρέχουσα κατάσταση είναι «αφόρητη».

«Πρέπει να δείξουμε πολύ μεγάλη υπομονή, όμως η τρέχουσα κατάσταση είναι πλέον αφόρητη διότι εδώ και μήνες το Ιράν τηρεί αναβλητική στάση», δήλωσε η Κατρίν Κολονά χθες το βράδυ, τοποθετούμενη ενώπιον της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

«Υπάρχει ακόμη παράθυρο ευκαιρίας, ανοικτός χώρος, ώστε το Ιράν να αποφασίσει εντέλει να αποδεχθεί τη συμφωνία που συνέβαλε να καταρτιστεί, αλλά ο χρόνος εξαντλείται γρήγορα», τόνισε η κυρία Κολονά.

«Ο χρόνος πιέζει, η Τεχεράνη πρέπει να το συνειδητοποιήσει», επέμεινε. «Το παράθυρο ευκαιρίας θα κλείσει σε μερικές εβδομάδες. Δεν θα υπάρξει καλύτερη συμφωνία από αυτήν που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι».

Η συμφωνία με την οποία επιβλήθηκαν περιορισμοί στο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας –που σύμφωνα με τη Δύση και το Ισραήλ επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, κάτι που αρνείται πάγια– είχε υπογραφτεί το 2015 από το Ιράν και έξι μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία).

Όμως η συμφωνία πνέει τα λοίσθια μετά τη μονομερή αποχώρηση από αυτή των ΗΠΑ το 2018, με απόφαση του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαρακτήριζε ανεπαρκείς τις διατάξεις της και επέβαλε εκ νέου ασφυκτικές οικονομικές κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Εν είδει αντιποίνων, η Ισλαμική Δημοκρατία άρχισε προοδευτικά να αθετεί δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας, να παραβιάζει όρια που είχαν τεθεί στο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας, επιμένοντας ταυτόχρονα να αρνείται πως έχει την πρόθεση να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Από τον Απρίλιο του 2021, διεξάγονται διαπραγματεύσεις για να σωθεί η συμφωνία, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), μάταια μέχρι τώρα.

Έγιναν εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στα τέλη του Ιουνίου στη Ντόχα ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή, όμως δεν υπήρξε «καμία πρόοδος», σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

Ο φάκελος αυτός θα βρεθεί στην καρδιά της περιοδείας στη Μέση Ανατολή την οποία ξεκινά ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναμένεται εντός της ημέρας στο Ισραήλ και την Παρασκευή στην Τζέντα, στη Σαουδική Αραβία.

«Η κυβέρνησή μου θα συνεχίσει να αυξάνει τη διπλωματική και οικονομική πίεση ωσότου το Ιράν να είναι έτοιμο να επιστρέψει στη συμμόρφωση προς τη συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειάς του, πράγμα που παραμένω διατεθειμένος να κάν

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ