Γαλλία, Ρωσία και ΗΠΑ για Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ζητούν άμεση, άνευ όρων εκεχειρία

Γαλλία, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες, οι χώρες που συμπροεδρεύουν της λεγόμενης ομάδας του Μινσκ, καταδίκασαν τη Δευτέρα τις επιθέσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι οποίες προφανώς στοχεύουν αμάχους, λέγοντας ότι αποτελούν «απαράδεκτη απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής».

Σε ανακοινωθέν τους, οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών «δηλώνουν ανεπιφύλακτα ότι οι πρόσφατες επιθέσεις που φέρεται να στοχεύουν εγκαταστάσεις αμάχων», τόσο στη ζώνη σύγκρουσης όσο και αλλού στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν σύμφωνα με Παρίσι, Μόσχα και Ουάσινγκτον, και «ο χαρακτήρας δυσανάλογων τέτοιων επιθέσεων αποτελούν απαράδεκτη απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής».

Οι Ζαν Ιβ Λεντριάν, Μάικ Πομπέο και Σεργκέι Λαβρόφ «καταδικάζουν έντονα την άνευ προηγουμένου και επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας εντός και εκτός της ζώνης σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ».

Επαναλαμβάνουν το αίτημά τους για «άμεση και άνευ όρων εκεχειρία» και παροτρύνουν το Μπακού και το Γερεβάν να «δεσμευτούν τώρα να επαναλάβουν τη διαδικασία διευθέτησης, με βάση ισχύουσες θεμελιώδεις αρχές και συναφή διεθνή κείμενα γνωστά και στα δύο μέρη».

Η ομάδα του Μινσκ συγκροτήθηκε το 1992 με σκοπό την διαμεσολάβηση για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης στον θύλακο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Παράλληλα, λίγο νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Στίβεν Μπίγκαν είχε ξεχωριστές συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας σήμερα και προέτρεψε σε άμεση κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στις συνομιλίες με τους δύο ΥΠΕΞ, ο Μπίγκαν εξέφρασε «βαθιά ανησυχία για αναφορές για κλιμάκωση της στρατιωτικής δράσης και επέκταση του θεάτρου των επιχειρήσεων στη σύγκρουση Ναγκόρνο-Καραμπάχ», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Την ίδια στιγμή, μεγάλος προμηθευτής όπλων στο Αζερμπαϊτζάν, το Ισραήλ βρίσκεται έμμεσα εμπλεκόμενο στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, σε σημείο που να θέτει σε κίνδυνο τις διαφαινόμενες σχέσεις με την Αρμενία. Παρά το γεγονός ότι διατηρεί χαμηλό προφίλ, το εβραϊκό κράτος δεν δείχνει έτοιμο να αποποιηθεί την εμπορική του σχέση με το Μπακού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ