Κλείσιμο

Γαλλία: Πρέπει να μειώσουμε όλες τις εξαρτήσεις μας, ιδίως από το ρωσικό αέριο

«Πρέπει να μειώσουμε όλες τις εξαρτήσεις μας», ιδίως από το ρωσικό αέριο, δήλωσε ο Γάλλος υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Κλεμέντ Μπον σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό FRANCE INTER.

Ο Γάλλος υφυπουργός κάλεσε να ακολουθηθεί το σχέδιο μείωσης της κατανάλωσης ρωσικού φυσικού αερίου κατά τα δύο τρίτα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Πρέπει να μειώσουμε όλες τις εξαρτήσεις μας το συντομότερο δυνατό», δήλωσε.

«Πρέπει να είμαστε καινοτόμοι όπως κάναμε για την Covid. Πρέπει, μέσα σε λίγες εβδομάδες, να είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε πολύ περισσότερο», πρόσθεσε.

«Η Ρωσία βασίζεται στο γεγονός ότι είμαστε εξαρτημένοι, ότι χρειαζόμαστε την ενέργειά της, το αέριό της και αυτό συμβαίνει σήμερα. Το 40% του φυσικού αερίου που εισάγουμε στην Ευρώπη προέρχεται από τη Ρωσία. Ας το μειώσουμε το συντομότερο δυνατό» υπογράμμισε ο Γάλλος υφυπουργός.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα σχέδιο για τη μείωση της κατανάλωσης ρωσικού φυσικού αερίου κατά δύο τρίτα έως το τέλος του 2022 “το οποίο θα επέτρεπε να σταματήσει η κατανάλωσή του το πολύ έως το 2030. Νομίζω ότι πρέπει να ακολουθήσουμε αυτό το σχέδιο", υποστήριξε ο Μπον και συνέχισε:

«Θα το συζητήσουμε με τους Γερμανούς, τους Ιταλούς. Στη Γαλλία, κάναμε ενεργειακές επιλογές που έχουν διασφαλίσει την κυριαρχία. Δεν είναι συνολική αφού είναι λιγότερο από το 20% του φυσικού αερίου που προέρχεται από τη Ρωσία. Για τη Γερμανία και την Ιταλία είναι πολύ πιο περίπλοκο. Για τη Ρουμανία και την Αυστρία, το 100% του φυσικού αερίου προέρχεται από τη Ρωσία», εξήγησε. «Έτσι πρέπει να λάβουμε αυτές τις αποφάσεις σε επίπεδο των 27. Βρίσκεταιι στο τραπέζι το να έχουμε μια ευρωπαϊκή στρατηγική για να μην καταναλώνουμε πλέον ρωσικό φυσικό αέριο. Προς το παρόν αυτό δεν είναι εξασφαλισμένο», αναγνώρισε ο υπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Σε ότι αφορά το ζήτημα της αμυντικής συνεργασίας στην ΕΕ ο Μπον είπε. «Θα πρέπει να επανεπενδύσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην άμυνα, να επιταχύνουμε την ενεργειακή μας μετάβαση και να μην προσφεύγουμε πλέον στο ρωσικό αέριο. Για όλα αυτά θα χρειαστούν χρήματα». Γι' αυτόν τον λόγο, κατέληξε, «πρέπει να εξετάσουμε όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης αυτής ενός νέου ευρωπαϊκού επενδυτικού σχεδίου, της κοινής ευρωπαϊκής βοήθειας. Βρισκόμαστε σε μια τέτοια έκτακτη, εξαιρετική και δραματική κατάσταση που δεν έχουμε την πολυτέλεια να μείνουμε στην κάπως κλασική , ενίοτε γραφειοκρατική ευρωπαϊκή ρουτίνα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ