Κλείσιμο

Γαλλία: Νέο ραντεβού στους δρόμους για το συνταξιοδοτικό δίνουν τα συνδικάτα την ερχόμενη Πέμπτη

Η επόμενη απεργιακή κινητοποίηση θα γίνει μία μέρα πριν αποφανθεί το Γαλλικό Συνταγματικό Συμβούλιο για το αν και κατά πόσο είναι συμβατές προς το Σύνταγμα της χώρας οι διαδικασίες αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος

Έχοντας ήδη ανακοινώσει πως το επόμενο ραντεβού έχει οριστεί για την ερχόμενη Πέμπτη 13 του μηνός, τα γαλλικά συνδικάτα πραγματοποίησαν σήμερα τον εντέκατο κατά σειρά γύρο των κυλιόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων τις οποίες ξεκίνησαν πριν από περίπου δυο μήνες. Η επόμενη απεργιακή κινητοποίηση θα γίνει μία μέρα πριν αποφανθεί το Γαλλικό Συνταγματικό Συμβούλιο για το αν και κατά πόσο είναι συμβατές προς το Σύνταγμα της χώρας οι διαδικασίες αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος, τις οποίες ακολούθησε η κυβέρνηση, καθώς και για το αν είναι εφικτή η διενέργεια δημοψηφίσματος επί του ζητήματος.

Μαζικές διαδηλώσεις - αν και μικρότερης, κατά κοινή ομολογία, κλίμακας σε σχέση με την προηγουμένη εβδομάδα - οργανώθηκαν εκ νέου σήμερα σε όλες τις σημαντικές πόλεις της χώρας, ενώ δεν έλειψαν τα σποραδικά επεισόδια και οι συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικές δυνάμεις.

Στο Παρίσι το αριστερό συνδικάτο CGT ανακοίνωσε ότι έλαβαν μέρος στη διαδήλωση 400 χιλιάδες άτομα, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε 57.000 άτομα. Την προηγούμενη εβδομάδα το συνδικάτο είχε κάνει λόγο για 450.000 διαδηλωτές και η αστυνομία για 93.000 διαδηλωτές. Τα συνδικάτα κατηγόρησαν και σήμερα για ακαμψία τον πρόεδρο Μακρόν κάνοντας λόγο για «δημοκρατική κρίση».

Δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου εμφάνιζαν τον Γάλλο πρόεδρο, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, να απαντά ενοχλημένος ότι «όταν ένας εκλεγμένος πρόεδρος υλοποιεί δια της δημοκρατικής οδού ένα σχέδιο, αυτό δεν λέγεται κρίση της Δημοκρατίας» και ότι «αν οι άνθρωποι ήθελαν να παίρνουν σύνταξη στα 60 δεν θα έπρεπε να εκλέξουν εμένα για πρόεδρο της Δημοκρατίας». Σύμφωνα τέλος με τα δημοσιεύματα, ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε πως η χώρα δεν έχει παραλύσει και ότι το ποσοστό της συμμετοχής των εργαζομένων στις απεργίες είναι ιστορικά χαμηλό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ