ΚΑΙΡΟΣ

DW: Έχει ακόμη επιρροή στην Εγγύς Ανατολή το Παρίσι; Η επίσκεψη Μακρόν στο Ισραήλ

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν εκφράζει αλληλεγγύη εκ μέρους της Γαλλίας προς το Ισραήλ από το Τελ Αβίβ - "Ο αγώνας πρέπει να είναι ανελέητος, αλλά όχι χωρίς κανόνες", τόνισε

«Δεν είστε μόνοι», επανέλαβε με επιμονή ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σήμερα το μεσημέρι, κατά την υποδοχή του στο Ισραήλ από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Έκανε λόγο για τη δημιουργία ενός «περιφερειακού και διεθνούς Συνασπισμού», όπως είχε γίνει παλαιότερα ενάντια σε Ιράκ και Συρία «για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών ομάδων που μας απειλούν όλους. Ο αγώνας πρέπει να είναι ανελέητος αλλά όχι χωρίς κανόνες» υπογράμμισε ο Μακρόν.

Οι Γάλλοι παρακολουθούν με ικανοποίηση τη διήμερη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στο Ισραήλ. Καιρός ήταν, καθώς δεν καταλάβαιναν τη σιωπή και απουσία της Γαλλίας, που είχε ήδη 30 νεκρούς από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ κατά την 7η Οκτωβρίου και μετρά εννέα όμηρους στη Γάζα. Ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος, αποκρινόμενος στην ανησυχία των Γάλλων από το Ελιζέ, δήλωσε ότι θα επισκεφθεί το Ισραήλ «όταν κρίνει ότι η επίσκεψή του θα μπορεί να αποφέρει κάτι». Από σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος μπορεί να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις του και να αποδείξει ότι πράγματι μπορεί να φέρει «κάτι» από το ταξίδι του στη Μέση Ανατολή.

Έφτασε στο Τελ Αβίβ σήμερα, λίγο πριν από τις 8.00 το πρωί και η πρώτη του συνάντηση ήταν με 19 οικογένειες θυμάτων της Χαμάς. Όλοι τους περιμένουν μια ελπιδοφόρα ενέργεια για τους ομήρους, με το θαύμα ίσως που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση κάποιων από αυτούς. Παράλληλα, το γαλλικό κοινό θέλει να ελπίζει και μιλάει για μια «ανθρωπιστική εκεχειρία», ώστε να γίνουν ανοίγματα για τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια. Στην πρωινή συνάντηση ωστόσο, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό δίπλα του, ο Εμανουέλ Μακρόν δεν αναφέρθηκε στο θέμα.

Στόχος η επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας

Από την πλευρά της η γαλλική προεδρία υπογραμμίζει, ότι με την επίσκεψή του ο Μακρόν θέλει να δείξει μεν την υποστήριξή του στο Ισραήλ, με βαθύτερο όμως στόχο την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας. Αναμένεται ότι θα επαναλάβει τις από χρόνια θέσεις της Γαλλίας για τη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους, όπως άλλωστε τις είχε αναπτύξει στην Ισραηλινή Βουλή Κνεσέτ το 1982 και ο Φρανσουά Μιτεράν. Και αυτό παράλληλα με το τέλος του αποικισμού στη Δυτική Όχθη. Θέσεις για χρόνια ξεχασμένες και παραγκωνισμένες ακόμα και στις πρόσφατες Συμφωνίες του Αβραάμ. Παρουσία και με την άδεια του Ισραηλινού πρωθυπουργού ο Εμανουέλ Μακρόν έκλεισε συνάντηση με τον Μαχμούντ Αμπάς πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής.

Πηγή: DW - Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι