ΚΑΙΡΟΣ

G7: Τι σημαίνει για τον κόσμο η «Σύμπραξη για τις Παγκόσμιες Υποδομές» - Γιατί η ΕΕ φοβάται τις κυρώσεις στον ρωσικό χρυσό

«Αγριεύει» το παιχνίδι στην παγκόσμια αγορά - Ικανοποιημένος από τις εξελίξεις δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν: «Αυτό το πρόγραμμα είναι μια επένδυση που θα αποδώσει καρπούς για όλους»

Εξαιρετικά σημαντική, κομβική για την εικόνα του κόσμου τις επόμενες δεκαετίες, κρίνεται από τους ειδικούς η απόφαση των ηγετών της G7 να συμπράξουν σε ένα σχέδιο επενδύσεων ύψους 600 δισ. δολαρίων, προκειμένου να «σπάσουν» το επενδυτικό-επεκτατικό ράλι της Κίνας. Εξίσου σοβαρή κρίνεται και η απόφαση των ηγετών των επτά πλουσιοτέρων κρατών, να επιβληθεί απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού χρυσού, αλλά και της επιβολής πλαφόν στις τιμές πετρελαίου.

Η Κίνα αποτελεί μία δύναμη, που σύμφωνα με τις αναλύσεις των ειδικών, σε δύο δεκαετίες θα είναι στην κορυφή τόσο σε επίπεδο εμπορίου, όσο και στρατιωτικής δύναμης. Η σύμπραξή της με τη Ρωσία δημιουργεί ένα πανίσχυρο μέτωπο, το οποίο η Δύση δείχνει -και καλά κάνει- να υπολογίζει και να φοβάται. Η λήψη αντίμετρων μοιάζει με μονόδρομος.

Η απόφαση των επτά να δημιουργήσουν ένα κοινό επενδυτικό μέτωπο και να χτυπήσουν τις επενδύσεις και το εμπόριο της Κίνας, αναμένεται να διαμορφώσει εκ νέου το τοπίο.

Ικανοποιημένος από τη συμφωνία δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συμφωνία των χωρών της Ομάδας των Επτά στην «Σύμπραξη για τις Παγκόσμιες Υποδομές», κάνοντας λόγο για «μια επένδυση που θα αποδώσει καρπούς για όλους».

«Δεν πρόκειται για ελεημοσύνη. Αυτό το πρόγραμμα είναι μια επένδυση που θα αποδώσει καρπούς για όλους, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού λαού και των ανθρώπων σε όλες τις χώρες μας και θα τονώσει τις οικονομίες μας», τόνισε ο κ. Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 που ξεκίνησε σήμερα στη Βαυαρία, ενώ ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μίλησε για «μια ευκαιρία να μοιραστούμε το θετικό μας όραμα για το μέλλον» και περιέγραψε την πρωτοβουλία ως «ένα ακόμη παράδειγμα ενότητας της G7».

Οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι η Σύμπραξή τους έχει ως στόχο την στήριξη αναπτυσσόμενων χωρών ενόψει της κλιματικής αλλαγής, την ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών, την παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας και την ταχύτερη και ομαλή ψηφιακή μετάβαση. «Χρειαζόμαστε μια βασισμένη σε αξίες εναλλακτική στις επενδύσεις της Κίνας», δήλωσε ο καγκελάριος, αναφερόμενος στον Νέο Δρόμο του Μεταξιού που προωθεί η Κίνα.

Σε μια πιο χαλαρή στιγμή για τους ηγέτες, ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, καθ' οδόν για την καθιερωμένη «οικογενειακή» φωτογραφία της συνόδου, ρώτησε αν θα πρέπει να βγάλει το σακάκι του. «Πρέπει να δείξουμε όλοι ότι είμαστε πιο σκληροί από τον Πούτιν», δήλωσε, σε μια έμμεση αναφορά σε παλαιότερες εμφανίσεις του ρώσου προέδρου, όπου επιδείκνυε τη σωματική ρώμη του.

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι οι επιχορηγήσεις 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση θα βοηθήσουν τις χώρες χαμηλού εισοδήματος να καλύψουν τις οικονομικές τους ανάγκες και τις ανάγκες εθνικής ασφάλειας.

«Και αυτή θα είναι μόνο η αρχή: οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους στο G7 θα επιδιώξουν επίσης να κινητοποιήσουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια επιπλέον κεφάλαια από άλλους ομοϊδεάτες εταίρους, πολυμερείς τράπεζες ανάπτυξης, αναπτυξιακά χρηματοδοτικά ιδρύματα, κρατικά επενδυτικά ταμεία και άλλα».

Τα σχέδια του Μπάιντεν περιλαμβάνουν 2 δισεκατομμύρια δολάρια για ηλιακά μίνι δίκτυα, ηλιακές καμπίνες με τηλεπικοινωνιακές δυνατότητες στην Αγκόλα. μια επιχορήγηση 3,3 εκατομμυρίων δολαρίων για την έναρξη εργασιών για ένα εργοστάσιο εμβολίων στη Σενεγάλη. και ένα συμβόλαιο 600 εκατομμυρίων δολαρίων για μια αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου καλωδίου για τη σύνδεση της Σιγκαπούρης με τη Γαλλία μέσω της Αιγύπτου και του Κέρατος της Αφρικής. Υπάρχουν επίσης χρήματα για τη μελέτη κατασκευής νέου τύπου πυρηνικού αντιδραστήρα στη Ρουμανία.

Οι σκέψεις της ΕΕ για τον ρωσικό χρυσό και το πλαφόν στο πετρέλαιο

Την επιφύλαξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την εξαγγελία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού χρυσού και για επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής που πραγματοποιείται στη Βαυαρία.

«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε περισσότερο στις λεπτομέρειες και να εξετάσουμε εάν είναι δυνατό να θέσουμε στο στόχαστρο τον χρυσό κατά τρόπο ο οποίος δεν θα πλήττει εμάς τους ίδιους», δήλωσε ο κ. Μισέλ, ενώ εξέφρασε την επιφύλαξή του και σε ό,τι αφορά την επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου στις χώρες παραγωγής που συζητείται στη σύνοδο. «Είμαι προσεκτικός και επιφυλακτικός.

Είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε λεπτομέρειες και να λάβουμε από κοινού με τους εταίρους μας μια απόφαση, αλλά θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι αυτό που θα αποφασίσουμε θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη Ρωσία και όχι σε εμάς», τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πηγή: skai.gr