Οι ηγέτες της G7 φαίνεται ότι θα επιχειρήσουν να εξευμενίσουν το Κίεβο, καθώς στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τονίστηκε μεν ότι "το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται εντός της Συμμαχίας", ωστόσο δεν δόθηκε πρόσκληση ή χρονοδιάγραμμα για ένταξη στο ΝΑΤΟ.Η Ουκρανία εξέφρασε την αγανάκτησή της, με τον Ζελένσκι να χαρακτηρίζει «παράλογο» το γεγονός ότι δεν ορίστηκε χρονοδιάγραμμα για την εισδοχή της χώρας του στο ΝΑΤΟ. «Η αβεβαιότητα είναι αδυναμία», υπογράμμισε.
Ένα "διεθνές πλαίσιο για τις μακροπρόθεσμες εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία" αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα Τετάρτη οι χώρες της G7στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ αναφέρεται σε ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης.
Η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ είναι ανάλογη με αυτή του Λευκού Οίκου.
"H κοινή διακήρυξη, που αναμένεται να υπογραφεί από όλα τα μέλη της G7, θα ορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι σύμμαχοι θα υποστηρίξουν την Ουκρανία κατά τα επόμενα χρόνια για να τερματιστεί ο πόλεμος και για να αποτρέψουν και να απαντήσουν σε όποια μελλοντική επίθεση", αναφέρει η βρετανική ανακοίνωση.
Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε: "Καθώς η Ουκρανία πραγματοποιεί στρατηγική πρόοδο στην αντεπίθεσή της και η κατάρρευση των ρωσικών δυνάμεων ξεκινάει να δηλητηριάζει την πρώτη γραμμή του Πούτιν, αυξάνουμε τις επίσημες διευθετήσεις μας για να προστατεύσουμε μακροπρόθεσμα την Ουκρανία".
"Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της Ρωσίας"
«Η πολυμερής αυτή ανακοίνωση θα στείλει ένα σημαντικό μήνυμα στη Ρωσία για το γεγονός ότι ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της», τόνισε η σύμβουλος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λευκού Οίκου Αμάντα Σλόατ.
Το σχέδιο «θα βοηθήσει την Ουκρανία να δημιουργήσει έναν στρατό που θα μπορεί να την υπερασπιστεί και να αποτρέψει οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση», δίνοντας έμφαση «στις μακροπρόθεσμες επενδύσεις», πρόσθεσε η ίδια.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι άλλοι ηγέτες της G7 – Βρετανία, Γαλλία, Καναδάς, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία—θα συναντηθούν με τον Ουκρανό πρόεδρο στο τέλος της συνόδου του ΝΑΤΟ για να ανακοινώσουν αυτό το πακέτο εγγυήσεων ασφαλείας.
«Θα δώσουμε μάχη για αυτό, για τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία στον δρόμο προς (την ένταξη) στο ΝΑΤΟ», τόνισε ο Ζελένσκι κατά την άφιξή του στο Βίλνιους χθες Τρίτη.
Τον Αύγουστο θα ξεκινήσει η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε μαχητικά F-16
Στο μεταξύ, ένας συνασπισμός 11 κρατών θα ξεκινήσει να εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους να πετούν μαχητικά αεροσκάφη F-16 τον Αύγουστο στην Δανία, ενώ ένα κέντρο εκπαίδευσης δημιουργείται επίσης στη Ρουμανία δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι.
«Καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα μπορούμε να δούμε αποτελέσματα στις αρχές του επόμενου έτους», δήλωσε ο Δανός υφυπουργός Άμυνας Τρολς Λουντ Πούλσεν σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.
Κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, η Δανία και η Ολλανδία, ηγούνται των προσπαθειών ενός διεθνούς συνασπισμού για την εκπαίδευση πιλότων και προσωπικού υποστήριξης, τη συντήρηση αεροσκαφών και τελικά την προμήθεια F-16 στην Ουκρανία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.