ΚΑΙΡΟΣ

Ρωσία: Έτοιμη να προωθήσει τη συνεργασία της στον τομέα του αερίου με την Άγκυρα και τις εξαγωγές σιτηρών

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προτείνει τη δημιουργία αυτού που αποκάλεσε «κόμβο αερίου» στην Τουρκία, μέσω του οποίου ρωσικό αέριο θα μπορούσε να πωλείται στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η Ρωσία θα ανακοινώσει αριθμό πρωτοβουλιών σχετικών με τη συνεργασία με την Τουρκία στον τομέα του φυσικού αερίου και με τις εξαγωγές δημητριακών κατά τη σύνοδο των ηγετών της Ομάδας των 20 (G20) που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Ινδονησία, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Σχεδιάζεται αριθμός συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, περιλαμβανομένης της αύξησης της συνεργασίας με την Τουρκία στο αέριο και της οργάνωσης μεγάλων αποστολών δημητριακών και λιπασμάτων», ανέφερε σε δήλωση.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος δεν θα συμμετάσχει διά ζώσης στη σύνοδο κορυφής, έχει προτείνει τη δημιουργία αυτού που αποκάλεσε «κόμβο αερίου» στην Τουρκία, μέσω του οποίου ρωσικό αέριο θα μπορούσε να πωλείται στην ευρωπαϊκή αγορά.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως ελπίζει ότι η σύνοδος κορυφής θα συμβάλει στην εγκαθίδρυση ενός «πολυπολικού» κόσμου - ένας όρος τον οποίο χρησιμοποιεί συχνά ο Πούτιν για να επικρίνει αυτό που χαρακτηρίζει δυτική κυριαρχία στις παγκόσμιες υποθέσεις.

Η παρουσία της Ρωσίας στη σύνοδο της G20 έχει προκαλέσει επικρίσεις από δυτικές χώρες και την Ουκρανία, η οποία ζήτησε να απαγορευθεί στον Πούτιν να συμμετάσχει στη συνάντηση.

Ρώσοι και ινδονήσιοι αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα πως ο Πούτιν δεν θα μεταβεί ο ίδιος στη σύνοδο, αλλά μπορεί να συμμετάσχει σ' αυτή μέσω τηλεδιάσκεψης. Επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στο Μπαλί θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έπλεξε το εγκώμιο του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν λέγοντας πως μεταξύ τους υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης, σεβασμού και αλληλεγγύης.

«Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτό το βήμα, αν δεν υπήρχε εμπιστοσύνη ανάμεσά μας», δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους απαντώντας σε δημοσιογράφο που τον ρωτούσε πώς μπόρεσε να πείσει τον Πούτιν να συμμετάσχει και πάλι στη συμφωνία, κάτι απαραίτητο για να συνεχισθούν οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία.

«Η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός ανάμεσά μας, μας ενθαρρύνουν να κάνουμε αυτού του είδους το βήμα. Έτσι λειτούργησαν τα πράγματα μέχρι τώρα. Η αλληλεγγύη ανάμεσά μας, σε τομείς όπως η πυρηνική ενέργεια, (...) οι πρωτοβουλίες στην αμυντική βιομηχανία, τρέφουν το σεβασμό ανάμεσά μας», δήλωσε.

Πηγή: skai.gr