ΚΑΙΡΟΣ

Φουκουσίμα: Αύριο η απόφαση για το χρονοδιάγραμμα της απόρριψης ραδιενεργών υδάτων στον ωκεανό

Το σχέδιο αυτό εγκρίθηκε τον Ιούλιο από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA), αλλά εγείρει ανησυχίες στους Ιάπωνες αλιείς και σε γειτονικές χώρες, όπως η Κίνα

Η ιαπωνική κυβέρνηση θα ορίσει αύριο, Τρίτη, την ημερομηνία που θα αρχίσει η απόρριψη στον ωκεανό των επεξεργασμένων υδάτων του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιασουτόσι Νισιμούρα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Το σχέδιο αυτό εγκρίθηκε τον Ιούλιο από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA), αλλά εγείρει ανησυχίες στους Ιάπωνες αλιείς και σε γειτονικές χώρες, όπως η Κίνα.

Η επιχείρηση, η οποία αναμένεται να διαρκέσει χρόνια, δεν θα έχει συνέπειες στο περιβάλλον ή στην υγεία των ανθρώπων, σύμφωνα με το Τόκιο.

"Θέλουμε να συγκεντρώσουμε αύριο τους αρμόδιους υπουργούς για να λάβουμε απόφαση για την έναρξη της απόρριψης του νερού, αφού επιβεβαιώσουμε την πρόοδο των προσπαθειών που αποσκοπούν στην εγγύηση της ασφάλειας και στην αποκατάσταση της ζημιάς στην εικόνα" της ιαπωνικής βιομηχανίας αλιείας, σημείωσε ο Νισιμούρα.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα συναντήθηκε σήμερα στο Τόκιο με τον Μασανόμπου Σακαμότο, τον εκπρόσωπο της ιαπωνικής βιομηχανίας αλιείας, μετά την επίσκεψή του χθες, Κυριακή, στον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

"Ζητήσαμε κατανόηση απέναντι στην ανάγκη να απορριφθεί" το νερό αυτό, δήλωσε ο Κισίντα μετά τη συνάντηση με τον Σακαμότο, σημειώνοντας ότι η απόρριψη των υδάτων στον ωκεανό είναι "ουσιαστικής σημασίας" για να υπάρξει πρόοδος στη διάλυση του σταθμού, από την οποία "εξαρτάται η ανοικοδόμηση της Φουκουσίμα".

Ο Κισίντα πρόσθεσε ότι αύριο θα έχει συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησής του για να αποφασίσουν την ημερομηνία έναρξης της απόρριψης του επεξεργασμένου ραδιενεργού ύδατος.

Η ιαπωνική κυβέρνηση προβλέπει τη σύσταση ταμείου αποζημιώσεων ύψους 30 δισεκατομμυρίων γιεν (περίπου 190 εκατομμυρίων ευρώ) για να βοηθηθούν οι ντόπιοι αλιείς να αντιμετωπίσουν ζημίες στη φήμη των προϊόντων τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ