ΚΑΙΡΟΣ

Φωνές υπέρ εμπλοκής βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ

Την επανασύγκληση της Βουλής των Κοινοτήτων, που έχει διακόψει τις εργασίες της για το καλοκαίρι, ζήτησαν από τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον Βρετανοί βουλευτές, ώστε να συζητηθεί εκτενώς η στάση που πρέπει να τηρήσει η Βρετανία αναφορικά με τις εξελίξεις στο Ιράκ.

Ο επικεφαλής της κίνησης, βουλευτής των Συντηρητικών Κόνορ Μπερνς, δήλωσε ότι οι βρετανικές ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας από αέρος στις περιοχές όπου βρίσκονται οι εκτοπισμένοι χριστιανοί στο βόρειο Ιράκ δεν είναι επαρκής αντίδραση. Ο κ. Μπερνς υποστηρίζει τη βρετανική στρατιωτική εμπλοκή στο Ιράκ στο πλευρό των αμερικανικών δυνάμεων και για το λόγο αυτό ζητά τη διακοπή του θερινού διαλείμματος της Βουλής.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον βρίσκεται σε οικογενειακές διακοπές στην Πορτογαλία, με πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ να λέει ότι δεν υπάρχει πρόθεση ανάκλησης των βουλευτών από τις διακοπές τους. «Η έμφαση δίνεται εντελώς στην ανθρωπιστική βοήθεια», φέρεται να πρόσθεσε η κυβερνητική πηγή που μίλησε στο Sky News.

Ο κ. Κάμερον φέρεται να είναι σε συνεχή τηλεφωνική επαφή με κορυφαίους υπουργούς και αξιωματούχους στο Λονδίνο, ενώ αναμένεται να επιστρέψει στη βρετανική πρωτεύουσα αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Το πρωί εξάλλου συνήλθε για ακόμα μία φορά η επιτροπή αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων Cobra υπό τον υπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, για να συζητηθούν οι εξελίξεις στο Ιράκ.

Μιλώντας πάντως στο ραδιόφωνο του BBC ο πρώην αρχηγός του βρετανικού στρατού λόρδος Ντάνατ εκτίμησε ότι ίσως η αποστολή Βρετανών στρατιωτών στο Ιράκ να είναι η «σωστή επιλογή».

Μέχρι στιγμής, οι βρετανικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει ρίψεις τροφίμων, νερού και σκηνών στο βόρειο Ιράκ. Η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει ένα ποσό της τάξεως των 13 εκατομμυρίων λιρών για τη βοήθεια προς τους εκτοπισμένους του βορείου Ιράκ που καταδιώκονται από τους τζιχαντιστές αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους.Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο