ΚΑΙΡΟΣ

Φίτσο προς ΕΕ: Καμία υποστήριξη για «νέες αντιρωσικές κυρώσεις» εάν βλάπτουν τη Σλοβακία

Your browser doesn’t support HTML5 audio

"Θέλω ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, οι Ουκρανοί δεν διαδραματίζουν κανέναν ρόλο, ό,τι συμφωνήσουν οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί θα ισχύει"

Ο νέος πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο διεμήνυσε την Πέμπτη ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ οποιωνδήποτε νέων κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας εάν είναι εις βάρος της Σλοβακίας, ανέφερε η πύλη pravda.sk.

«Ο Φίτσο τόνισε ότι δεν θα ψηφίσει οποιεσδήποτε κυρώσεις [θεσπίσει η ΕΕ] κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας μέχρι να υπάρξει [τεκμηριωμένη] ανάλυση του αντίκτυπού τους στη Σλοβακία στο τραπέζι» σημειώνεται. 

«Αν οι κυρώσεις μας βλάψουν [τη Σλοβακία], τότε δεν βλέπω κανένα λόγο να τις υποστηρίξω», είπε ο Φίκο, πριν αναχωρήσει για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι η σλοβακική κυβέρνηση διακόπτει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Υποστηρίζει στη Σύνοδο Κορυφής τη «μηδενική στρατιωτική υποστήριξη» προς τις αρχές του Κιέβου.

Επιπλέον, ο Φίτσο κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Σλοβάκο πρωθυπουργό η ΕΕ «πρέπει να μετατραπεί από τον προμηθευτή όπλων που είναι τώρα σε ειρηνοποιό». 

«Είμαι υπέρ του [γρήγορου] τερματισμού των εχθροπραξιών. Δεν έχει σημασία για μένα ποιο θα είναι το σχέδιο που οδηγεί στην επίτευξη αυτού του στόχου. Εναπόκειται στους Ρώσους και τους Αμερικανούς να αποφασίσουν πώς θα συμφωνήσουν. Οι Ουκρανοί δεν διαδραματίζουν κανέναν ρόλο εδώ• ό,τι συμφωνήσουν οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί θα ισχύει, και θέλω να έρθει η ειρήνη. Δεν υποστηρίζω κανένα από τα σχέδια του Ζελένσκι, καθώς είναι εντελώς μη ρεαλιστικά» δήλωσε δε.
 

Πηγή: skai.gr