Φιντάν: «Το Ισραήλ πρέπει να κάνει μια επιλογή» – Η αντίδρασή του όταν ο Δανός ΥΠΕΞ αποκάλεσε τη Χαμάς τρομοκράτες

"Συμβουλεύουμε τους μη περιφερειακούς παράγοντες να μην συμμετέχουν στα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης"

«Το Ισραήλ πρέπει να κάνει μια επιλογή. Η άρνηση της ύπαρξης, των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, η άσκηση πίεσης, η καταπίεση δεν έχει φέρει, και δεν θα φέρει ειρήνη στο Ισραήλ», δήλωσε την Παρασκευή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Φιντάν σε κοινή συνέντευξή του με τον ομόλογό του της Δανίας Λαρς Ράσμουσεν.

«Εάν το Ισραήλ θέλει να ζει σε ειρήνη και ασφάλεια, πρέπει να σεβαστεί το δικαίωμα των Παλαιστινίων να ζουν στη δική τους γη, στο δικό τους κράτος. Εάν το Ισραήλ δεν το κάνει αυτό, θα βρεθεί σε ένα περιβάλλον και ένα φαύλο κύκλο βίας που θα ενισχύεται ολοένα και περισσότερο κάθε φορά. Ως Τουρκία, ενθαρρύνουμε την κοινή λογική με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη του προβλήματος» ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.  

«Συμβουλεύουμε τους μη περιφερειακούς παράγοντες να μην συμμετέχουν στα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης. Πρέπει να αποτρέψουμε την εξάπλωση της κρίσης. Διαφορετικά, ενδέχεται να γίνουμε μάρτυρες πολύ μεγαλύτερων εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο» σημείωσε ο Φιντάν. 

«Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε αυτήν την καταπίεση. Πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει στη Γάζα χωρίς διακοπή. Δεν ήμασταν και δεν θα είμαστε ποτέ μέρος της καταπίεσης. Θέλουμε από το Ισραήλ είναι να εισακούσει την έκκλησή μας για ειρήνη».

Η αντίδραση του Φιντάν για τη Χαμάς

Η Τουρκία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην περιφερειακή, παγκόσμια πολιτική καθώς και στη Μέση Ανατολή, δήλωσε από πλευράς του ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Η δήλωση προκάλεσε την αντίδραση του Φιντάν:

«Υπάρχουν διαφορές στις ερμηνείες μας για την τρομοκρατία… Άλλες χώρες δεν αναγνωρίζουν το YPG (PKK) και το FETO (Γκιουλενιστές), ως τρομοκρατικές οργανώσεις, τις οποίες αναγνωρίζουμε εμείς ως τρομοκρατικές οργανώσεις».

«Τούς είπαμε ότι δεν αναγνωρίζουμε τη Χαμάς, η οποία είναι πολιτική οντότητα, ως τρομοκρατική οργάνωση. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αποδεχόμαστε τη δολοφονία αμάχων, είπαμε ότι το καταδικάσαμε από την αρχή» διευκρίνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. 
 

Πηγή: skai.gr