Ιστορική αλλαγή όχι μόνο στην πολιτική ασφαλείας Φινλανδίας – Σουηδίας, αλλά και για την πολιτική ασφάλειας της ίδιας της Ευρώπης, συνιστά η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής φωνής στη Συμμαχία, και γεωστρατηγική αναβάθμιση της ίδιας της συμμαχίας.
Η φινλανδική αίτηση, που θα κατατεθεί εντός των επόμενων δύο ή τριών ημερών, σηματοδοτεί μια δραματική αλλαγή στην πολιτική ασφαλείας της χώρας, μακριά από την παραδοσιακή στρατιωτική ουδετερότητά της.
Η Φινλανδία και η γειτονική Σουηδία είναι «ενισχυμένα μέλη» του προγράμματος Partnership for Peace του ΝΑΤΟ από το 2013, και συμμετέχουν τακτικά σε επιχειρήσεις και ασκήσεις υπό το ΝΑΤΟ σημειώνει το φινλανδικό δίκτυο YLE.
Πριν από τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η υποστήριξη για ένταξη στη συμμαχία δεν ετύγχανε ευρείας αποδοχής στη φινλανδική γνώμη και σχεδόν σε όλα τα πολιτικά κόμματα. Μετά τη ρωσική εισβολή στη Φινλανδία, η δημόσια υποστήριξη στην ένταξη αυξήθηκε θεαματικά.
Η φινλανδική Βουλή ξεκινά τη συζήτηση του θέματος τη Δευτέρα το πρωί. Μετά την ανοιχτή συζήτηση και τη βέβαιη έγκριση από το νομοθετικό σώμα, ο πρόεδρος και η κυβέρνηση θα θέσουν σε κίνηση τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, πιθανώς ακόμα και την Τρίτη.
Η γειτονική Σουηδία πρέπει επίσης να αποφασίσει για την αίτησή της άμεσα. Το άλλοτε αρνητικό κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP) ανακοίνωσε επίσημα τη στάση του υπέρ της ένταξης το απόγευμα της Κυριακής.
Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν και η ομόλογός της ηγέτης του SDP, η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον συντόνισαν τις κινήσεις τους προς το ΝΑΤΟ. Η Μαρίν είπε ότι πιθανότατα θα παρουσιάσουν τις αιτήσεις τους ταυτόχρονα.
«Πιστεύουμε ότι η Σουηδία χρειάζεται τις επίσημες εγγυήσεις ασφαλείας που συνοδεύουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.
Μία κοινή υποψηφιότητα στο ΝΑΤΟ με την Φινλανδία είναι το καλύτερο για την Σουηδία και την ασφάλειά της, δήλωσε από πλευρά της η Άντερσον.
«Το καλύτερο για την ασφάλεια της Σουηδίας και του σουηδικού λαού είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε η σουηδή πρωθυπουργός.
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα διευκρινίζει πάντως ότι είναι αντίθετο στην εγκατάσταση μόνιμων βάσεων του ΝΑΤΟ, καθώς και πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Σουηδίας, στοιχεία τα οποία πάντως δεν αποτελούν προϋποθέσεις για την ένταξη μίας χώρας στην Ατλαντική Συμμαχία.
«Μπερδεμένος» από τη στάση του Ερντογάν ο πρόεδρος της Φινλανδίας
Ερωτηθείς για το σχόλιο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή ότι η Τουρκία θα ήταν «αδύνατο» να εγκρίνει την ένταξη της Φινλανδίας και τη Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, λόγω της υποτιθέμενης υποστήριξης των σκανδιναβικών χωρών στους Κούρδους αυτονομιστές ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο σχολίασε ότι ήταν «μπερδεμένος» από αυτή τη δήλωση. Αναφέρθηκε σε επικοινωνία του τον Ερντογάν πριν από περίπου ένα μήνα, στην οποία είπε ότι ο Τούρκος πρόδρος έθεσε το θέμα του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι η Τουρκία θα υποστηρίξει μια προσπάθεια.
Ο Νιινίστο έχει δηλώσει έτοιμος να συζητήσει οποιοδήποτε θέμα με τον Ερντογάν.
«Μπλόφα» Ερντογάν
Στο μεταξύ ως «μπλόφα» για να αποκομίσει περισσότερα ανταλλάγματα, σχολιάζουν αναλυτές την αρνητική στάση του Τούρκου προέδρου στην ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο είπε την Κυριακή ότι η στάση της Φινλανδίας απέναντι στην κουρδική μαχητική οργάνωση PKK ήταν σύμφωνη με εκείνη της ΕΕ, η οποία την έχει χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική ομάδα.
Ο Χααβίστο συναντήθηκε το Σάββατο στο Βερολίνο με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι η Άγκυρα δεν θα εμπόδιζε απαραίτητα την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά ότι ήθελε να «διαπραγματευτεί το θέμα».
Το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους ότι η Τουρκία δεν θα «φρενάρει» ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη δυτική στρατιωτική συμμαχία, καθώς τα δύο σκανδιναβικά κράτη έκαναν σταθερά βήματα για να ενταχθούν ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, σχολίασε την Κυριακή ότι είναι «αρκετά σίγουρος» ότι οι σύμμαχοι θα καταλήξουν σε συναίνεση για τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Παρόμοια ήταν τα σχόλια και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία «έχει ξεκαθαρίσει ότι η πρόθεσή της δεν είναι να εμποδίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».
Οποιαδήποτε απόφαση για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ απαιτεί έγκριση και από τους 30 συμμάχους και τα κοινοβούλιά τους. Η Άγκυρα, μέλος του ΝΑΤΟ για 70 χρόνια, θα βρίσκεται υπό τεράστια πίεση να υποχωρήσει, επισήμαιναν διπλωμάτες του ΝΑΤΟ, επειδή η συμμαχία θεωρεί ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα την ενίσχυε σε τεράστιο βαθμό στη Βαλτική Θάλασσα.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.