Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» έχουν τεθεί οι υπηρεσίες παρακολούθησης και αντιμετώπισης ηλεκτρονικού πολέμου στη Φινλανδία, μετά τις νέες απειλές της Ρωσίας με αφορμή την πρόθεση του Ελσίνκι να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Στη φινλανδική πρωτεύουσα έχουν αρχίσει ήδη να προετοιμάζονται για υβριδικές επιθέσεις και κυβερνοεπιθέσεις από ομάδες χάκερ και άλλα μέσα της Μόσχας, ενώ εντονότατο προβληματισμό έχουν προκαλέσει -γενικότερα στη Δύση- οι εικόνες από τη μεταφορά ρωσικών όπλων κοντά στα σύνορα.
Δείτε το βίντεο από τη μεταφορά ρωσικών πυραυλικών συστημάτων κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία:
«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι», δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών
«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τέτοιου είδους απειλές» όπως οι κυβερνοεπιθέσεις και οι υβριδικές απειλές, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο απαντώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ερωτηθείς σχετικά με το εάν η Φινλανδία είναι έτοιμη να απαντήσει σε απειλές, όπως οι υβριδικές, από την πλευρά του Πούτιν, σε περίπτωση που προχωρήσει στην αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε υβριδικά σε διεθνή μέσα ενημέρωσης μαζί με τον υπουργό Άμυνας Άντι Καϊκόνεν και την υπουργό Εσωτερικών Κρίστα Μικόνεν σχετικά με την έκθεση της φινλανδικής κυβέρνησης για το περιβάλλον ασφάλειας, ο κ. Χααβίστο σημείωσε ότι στην έκθεση υπάρχει ένα μέρος για νέους τύπους απειλών όπως είναι οι υβριδικές, οι κυβερνοεπιθέσεις ή άλλες πτυχές που επηρεάζει αυτή η κρίση όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η διατροφική ασφάλεια.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι σε αυτούς τους καιρούς ειδικά οι κυβερνοεπιθέσεις, οι υβριδικές απειλές χρησιμοποιούνται επίσης για να διαταράξουν τη ζωή των εθνών. Το έχουμε δει αυτό ειδικά βεβαίως στην Ουκρανία. Μιας μορφής ρωσικής επιθετικότητας εναντίον της Ουκρανίας ήταν κάπως έτσι. Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τέτοιου είδους απειλές. Όπως γνωρίζετε πολύ καλά στο Ελσίνκι έχουμε το υβριδικό κέντρο το οποίο συνεργάζεται πολύ στενά με το ΝΑΤΟ και χώρες της ΕΕ και αυτό είναι ένας μέρος της προετοιμασίας μας, το ότι έχουμε ένα ινστιτούτο που εδώ και πολλά χρόνια ασχολείται με αυτού του τύπου τις απειλές».
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας κατά την τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι «η επιθετικότητα της Ρωσίας θα επηρεάσει την ασφάλεια της Ευρώπης και της Φινλανδίας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα».
Επισήμανε επίσης ότι ο πόλεμος ο οποίος ξεκίνησε από την Ρωσία διακινδυνεύει την ασφάλεια και την σταθερότητα όλης της Ευρώπης.
Ο κ. Χααβίστο σημείωσε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στο περιβάλλον ασφάλειάς μας και συμπλήρωσε ότι η κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη και την Φινλανδία είναι τώρα πιο δύσκολη και πιο σοβαρή για να την προβλέψει κανείς από ότι ήταν ποτέ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. «Οι αλλαγές στην κατάσταση ασφάλειας εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν επί μακρόν», ανέφερε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών.
Πυραυλικά συστήματα στα σύνορα με τη Φινλανδία
Ανοίγει η βεντάλια της ρωσικής απειλής μετά τις δηλώσεις περί πιθανής ένταξης τόσο της Φινλανδίας, όσο και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς η Μόσχα έχει δηλώσει κατ' επανάληψη ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη ισοδυναμεί με απειλή για την ίδια τη χώρα.
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση της Φινλανδίας ανακοίνωσε ότι εξετάζεται πλέον και επισήμως το αίττημα για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, παρατηρητές κάνουν λόγο για «έντονη κινητικότητα» στα σύνορα. Βίντεο που κυκλοφόρησε στα διεθνή ΜΜΕ, δείχνει ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις και οχήματα να μετακινούνται στα σύνορα με τη Φινλανδία.
Στο βίντεο φαίνεται μία μεγάλη φάλαγγα οχημάτων να διασχίζουν δρόμο που οδηγεί σε στρατηγικές θέσεις απέναντι από τη φινλανδική συνοριακή γραμμή, γεγονός που μόνο ανησυχία και προβληματισμό μπορεί να προκαλέσει, αν αναλογιστεί κανείς όσα προηγήθηκαν της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Το βίντεο δείχνει τη μεταφορά δύο τουλάχιστον πυραυλικών συστημάτων κοντά στα σύνορα με τη σκανδιναβική χώρα. Εικάζεται πώς πρόκειται για το σύστημα Κ300P BastionP, το οποίο μπορεί να πλήξει στόχους σε μεγάλες αποστάσεις.
Τις επόμενες εβδομάδες η απόφαση της Φινλανδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ
Η Φινλανδία θα λάβει «εντός λίγων εβδομάδων» την απόφασή της για την υποψηφιότητα για ένταξή της στο ΝΑΤΟ έπειτα από την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, ανακοίνωσε στην Στοκχόλμη η φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν.
«Πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί αρκετά γρήγορα. Σε λίγες εβδομάδες, όχι σε μήνες», δήλωσε η φινλανδή πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στην σουηδή ομόλογό της Μαγκνταλένα Αντερσον, την ώρα που η Σουηδία δεν αποκλείει επίσης την ένταξή της στην Ατλαντική Συμμαχία.
Χωρίς να αποκαλύψει την δική της προτίμηση, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας τόνισε κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στην Στοκχόλμη τα πλεονεκτήματα ενός μέλους του ΝΑΤΟ έναντι ενός απλού εταίρου, όπως είναι σήμερα η Φινλανδία.
«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να έχει κανείς εγγυήσεις ασφαλείας εκτός του πλαισίου της κοινής άμυνας και αποτροπής όπως εγγυάται το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ».
«Η διαφορά ανάμεσα σε εταίρο και μέλος είναι σαφής και θα παραμείνει», προειδοποίησε.
Η συζήτηση για την επιλογή της ένταξης ή μη στο ΝΑΤΟ θα ξεκινήσει στο φινλανδικό κοινοβούλιο σήμερα και η κυβέρνηση θεωρεί ότι η απόφαση θα ληφθεί μέχρι την αρχή του καλοκαιριού.
Σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ είναι προγραμματισμένη για τις 29 και 30 Ιουνίου στην Μαδρίτη.
Παράλληλα, η κυβέρνηση της Φινλανδίας υπέβαλε στο κοινοβούλιο «λευκή βίβλο» για την στρατηγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία θα χρησιμεύσει ως σημείο αναφοράς των συζητήσεων.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει μεταβάλει εις βάθος το περιβάλλον ασφαλείας, αναφέρεται στην λευκή βίβλο , σύμφωνα με την οποία, ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ θα σημάνει αύξηση των αμυντικών της δαπανών κατά 1%'έως 1,5%.
Θα ήταν καλό αν η Φινλανδία και η Σουηδία έκαναν αντίστοιχες επιλογές ασφαλείας στο μέλλον, πρόσθεσε η φινλανδή πρωθυπουργός προειδοποιώντας ότι η χώρα της θα πρέπει να είναι έτοιμη για αντίδραση της Ρωσίας ακόμη και κατά την διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησης της επιλογής ένταξης ή μη στην Ατλαντική Συμμαχία.
Η σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον δήλωσε από την πλευρά της ότι θα πρέπει από σουηδικής πλευράς να εξετασθεί ποιο είναι το καλύτερο για την ασφάλεια της χώρας. Δεν μπορούμε να βιαστούμε να λάβουμε αποφάσεις, είπε.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.