ΚΑΙΡΟΣ

Η Ρωσία «κόβει» -και- το φυσικό αέριο στη Φινλανδία: Την Παρασκευή ή το Σάββατο ανακοίνωσε η Gasum

Μετά την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, η Ρωσία αναμένεται να «κόψει» την τροφοδοσία και του φυσικού αερίου προς τη Φινλανδία, όπως γνωστοποίησε σε ανακοίνωσή της η φινλανδική εταιρεία αερίου Gasum.

Όπως αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της, θα τεθεί σοβαρό ζήτημα με τα αποθέματα φυσικού αερίου, καθώς η σκανδιναβική χώρα καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό των αναγκών της από τη Ρωσία.

Η Gasum ενημέρωσε ότι λήγει το συμβόλαιό της με τη Μόσχα για την παροχή του φυσικού αερίου και ως εκ τούτου, η Ρωσία, που αξιώνει τις αποπληρωμές με ρούβλια, θα προχωρήσει στη διακοπή της προμήθειας, όπως ακριβώς έπραξε και με το ηλεκτρικό ρεύμα.

Η εταιρεία ενημέρωσε την κυβέρνηση του Ελσίνκι, με την οποία συζητά τους τρόπους αναπλήρωσης των κενών που θα προκληθούν, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «επείγουσα και σοβαρή κατάσταση». 

Η Gasum ενημέρωσε την Gazprom ότι δεν προτίθεται να πληρώσει σε ρούβλια, ούτε μέσω ειδικού λογαριασμού που προτείνεται ως λύση, διακόπτοντας τις διαπραγματεύσεις για το νέο συμβόλαιο προμήθειας ρωσικού αερίου.

Στην ανακοίνωσή της η Gasum διευκίνισε ότι δεν έχει καμία πληροφορία για το θέμα αυτό από τη ρωσική Gazprom Export αλλά προετοιμάζεται για το σενάριο με βάση το οποίο η Μόσχα θα διακόψει την παροχή αργά το βράδυ της Παρασκευής ή το Σάββατο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου στη Φινλανδία κυμάνθηκαν γύρω στα 3,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 16 Μαρτίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ζητήσει από τις χώρες που χαρακτηρίζει «μη φιλικές» να πληρώνουν το φυσικό αέριο σε ρούβλια. Ο ανεφοδιασμός της Βουλγαρίας και της Πολωνίας σταμάτησε τον Απρίλιο, όταν οι δύο χώρες αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια. Η Gasum ανέφερε νωρίτερα ότι δεν θα δεχτεί την απαίτηση της Gazprom Export να πληρώσει σε ρούβλια και επομένως είναι αυξημένος ο κίνδυνος να διακοπεί ο ανεφοδιασμός.

Η Φινλανδία εισάγει το περισσότερο φυσικό αέριο που χρησιμοποιεί από τη γειτονική Ρωσία. Ωστόσο το αέριο αντιστοιχεί μόλις στο 5% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας της χώρας.

Πηγή: skai.gr