Στο κατώφλι του ΝΑΤΟ η Φινλανδία- Η ιστορική ανακοίνωση της ηγεσίας της χώρας

Tην υποστήριξή τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν σήμερα ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας.

Το σκανδιναβικό έθνος που μοιράζεται σύνορα 800 μιλίων με τη Ρωσία  βρίσκεται τώρα ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

«Το να είναι μέλος του ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε την συμμαχία στο σύνολό της. Η Φινλανδία πρέπει να αιτηθεί χωρίς καθυστέρηση ένταξη στο NATO», ανέφεραν ο κ. Νιινίστο και η κα Μάριν σε κοινή δήλωση.

Η δήλωση υποστήριξης προς το ΝΑΤΟ από τον Πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο και την Πρωθυπουργό Σάννα Μάριν ήταν αναμενόμενη, αφού η φινλανδική κυβέρνηση υπέβαλε πρόσφατα έκθεση για την εθνική ασφάλεια στο κοινοβούλιο της χώρας.

Οι δύο ηγέτες διευκρινίζουν ότι η απόφαση της Φινλανδίας θα ανακοινωθεί την Κυριακή στην βορειοατλαντική συμμαχία.

"Ελπίζουμε ότι τα βήματα σε εθνικό επίπεδο που χρειάζονται ακόμη για να ληφθεί η απόφαση αυτή θα γίνουν γρήγορα εντός των επόμενων λίγων ημερών", προσθέτουν.

Ο κ. Νιινίστο, τακτικός συνομιλητής του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν τα τελευταία χρόνια, όπως και η σοσιαλδημοκράτισσα κυρία Μαρίν, έχουν ήδη καταστήσει σαφές πως η Φινλανδία αποφάσισε να ενταχθεί στην Ατλαντική Συμμαχία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται πως μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται και η απόφαση της Σουηδίας για πιθανή ένταξη στο ΝΑΤΟ, με τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν πιθανότατα την Κυριακή.

Η ένταξή της Φινλανδίας, όπως και αυτή της Σουηδίας, θεωρείται ότι θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι.

Δανία: Η Κοπεγχάγη θα πιέσει για μια γρήγορη ενταξιακή διαδικασία της Φινλανδίας στο NATO, δήλωσε η Δανή πρωθυπουργός Φρεντέρικσεν

Η Δανία θα πιέσει για μια γρήγορη ενταξιακή διαδικασία της Φινλανδίας στο NATO, δήλωσε σήμερα η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν, μετά την κοινή δήλωση του προέδρου και της πρωθυπουργού της γειτονικής της χώρας ότι θα πρέπει να αιτηθεί την ένταξή της στην Ατλαντική Συμμαχία "χωρίς καθυστέρηση".

"Η Δανία θα υποδεχθεί βεβαίως με θέρμη τη Φινλανδία στο NATO. (Αυτή) θα ενισχύσει το NATO και την κοινή μας ασφάλεια", σημείωσε η Φρεντέρικσεν σε μήνυμά της στο Twitter.

"Η Δανία θα κάνει τα πάντα για μια ταχεία ενταξιακή διαδικασία μετά την επίσημη αίτηση", πρόσθεσε η πρωθυπουργός της Δανίας.

Γιατί η Σουηδία και η Φινλανδία δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ;

Και οι δύο χώρες παραμένουν αδέσμευτες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο παρά το γεγονός ότι διαθέτουν μικρές στρατιωτικές δυνάμεις, σε σχέση με τη Ρωσία.

Η Φινλανδία κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Ρωσία το 1917 και πολέμησε δύο πολέμους εναντίον της στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κατά τη διάρκεια των οποίων έχασε μέρος των εδαφών της από τη Μόσχα. Η Φινλανδία υπέγραψε Συμφωνία Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας με τη Ρωσία το 1948, παγιώνοντας έναν βαθμό οικονομικής και πολιτικής εξάρτησης και μένοντας απομονωμένη στρατιωτικά από τη δυτική Ευρώπη.

Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, που έφερε τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, επέτρεψε στη Φινλανδία να βγει από τη σκιά της Ρωσίας καθώς μειώθηκε η απειλή από τη Μόσχα.

Το Ελσίνκι βασίστηκε στη δική του στρατιωτική αποτροπή και σε φιλικές σχέσεις με τη Μόσχα για να διατηρήσει την ειρήνη. Όμως, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «στρατιωτική ειδική επιχείρηση», ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δείχνει κάθε άλλο παρά φιλικός.

Η Σουηδία δεν έχει διεξάγει πόλεμο εδώ και 200 χρόνια και η μεταπολεμική εξωτερική πολιτική επικεντρώθηκε στη στήριξη της δημοκρατίας διεθνώς, στον πολυμερή διάλογο και στον πυρηνικό αφοπλισμό.

Η Στοκχόλμη μείωσε τον στρατό της μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, ελπίζοντας ότι σε περίπτωση πολέμου θα μπορούσε να καθυστερήσει τη ρωσική προέλαση μέχρι να φτάσει βοήθεια. Η επίθεση του Πούτιν κατά της Ουκρανίας έχει κάνει την εγγύηση βοήθειας πολύ πιο ελκυστική.

Ωστόσο, πολλοί από την αριστερά στη Σουηδία παραμένουν καχύποπτοι για την ατζέντα ασφαλείας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, το οποίο τελικά βασίζεται στην αποτροπή που παρέχεται από το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ.

Τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία μεταπήδησαν από την επίσημη ουδετερότητα στη στρατιωτική μη ευθυγράμμιση το 1995 όταν εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και οι δύο έχουν πλησιάσει όλο και περισσότερο στο ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια, ανταλλάσσοντας πληροφορίες και συμμετέχοντας σε ασκήσεις συμμαχίας, ως απάντηση σε μια ολοένα και πιο πολεμοχαρή Ρωσία.

Η ένταξη στη Συμμαχία θα φέρει τη Σουηδία και τη Φινλανδία κάτω από την ομπρέλα του Άρθρου 5, το οποίο εγγυάται ότι μια επίθεση σε έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ είναι επίθεση εναντίον όλων.

Πόσο ευρεία είναι η στήριξη για την ένταξη στο ΝΑΤΟ;

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η σημαντική πλειοψηφία των Σουηδών υποστηρίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, μια υποστήριξη που ξεπερνά το 60% στην τελευταία δημοσκόπηση που διεξήχθη και υπάρχει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο προς έγκριση μιας αίτησης στη Συμμαχία.

Οι Σοσιαλδημοκράτες της Σουηδίας - το μεγαλύτερο κόμμα και στην εξουσία για το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου αιώνα - υποστήριζαν εδώ και καιρό τη στρατιωτική μη ευθυγράμμιση, αλλά επανεξετάζουν την Κυριακή τις αντιρρήσεις τους με μια απόφαση για το αν θα ενταχθούν τώρα. Αναμένεται ευρέως να υποστηρίξουν την ένταξη.

Το Σουηδικό Αριστερό Κόμμα -πρώην κομμουνιστικό κόμμα- παραμένει κατά της ένταξης, όπως και το Κόμμα των Πρασίνων, αλλά εάν οι Σοσιαλδημοκράτες αλλάξουν στάση, αυτό θα δημιουργούσε μια συντριπτική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο υπέρ της ένταξης.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη για ένταξη στη Φινλανδία είναι ακόμη πιο ισχυρή από ό,τι στη Σουηδία, με πολλούς Φινλανδούς να λαμβάνουν υπόψη τους τα μακρά χερσαία σύνορα που μοιράζεται η χώρα με τη Ρωσία, ενώ η υποστήριξη στο Κοινοβούλιο για μια αίτηση είναι επίσης ευρεία.

Η επιτροπή Άμυνας του φινλανδικού κοινοβουλίου ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι η καλύτερη επιλογή για τη Φινλανδία για να εγγυηθεί την εθνική της ασφάλεια.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη τη θέση του για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν εμφανίζεται επίσης να εκφράζει τις απόψεις της. Και οι δύο αναμένεται ευρέως να ταχθούν υπέρ της υποβολής αίτησης.

Τι λέει η Ρωσία;

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για «σοβαρές συνέπειες» εάν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι θα ενισχύσει τις χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις της στη Βαλτική Θάλασσα και εγείρει την πιθανότητα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στην περιοχή.

Η χερσόνησος Κόλα, στη βορειοδυτική Ρωσία, στην Αρκτική, ανατολικά των συνόρων με τη Φινλανδία και τη Νορβηγία, είναι ένα «στρατηγικό προπύργιο» που η Μόσχα θεωρεί κλειδί για την εθνική της ασφάλεια και είναι επίσης η βάση του ρωσικού Βόρειου Στόλου.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας, η Αγία Πετρούπολη, βρίσκεται περίπου 170 χλμ. από τα σύνορα με τη Φινλανδία.

Πηγή: skai.gr
TAGS: ΝΑΤΟ