Φιλανδία: Οι πρώτες «νατοϊκές» ασκήσεις μετά την ένταξη της χώρας στην Συμμαχία

Πλοία του ΝΑΤΟ συμμετείχαν σε άσκηση που οργανώθηκε από τον Παράκτιο Στόλο της Φινλανδίας στον Κόλπο της Φινλανδίας κοντά στην Ρωσία.

Η Φινλανδία ανακοίνωσε σήμερα ότι πραγματοποίησε τις πρώτες στρατιωτικές ασκήσεις μετά την εισδοχή της στο ΝΑΤΟ, στις 4 Απριλίου, κατά την διάρκεια των οποίων δύο γερμανικά και ένα πορτογαλικό πολεμικά πλοία ήταν ελλιμενισμένα συμβολικά στο λιμάνι του Ελσίνκι.

Οι δύο γερμανικές φρεγάτες, η Mecklenburg-Vorpommern και η Bartolomeu Dias, θα παραμείνουν μέχρι την Κυριακή στην φινλανδική πρωτεύουσα, ανακοίνωσε το Πολεμικό Ναυτικό της Φινλανδίας.

Πριν από τον κατάπλου τους στο Ελσίνκι, τα πλοία του ΝΑΤΟ συμμετείχαν σε άσκηση που οργανώθηκε από τον Παράκτιο Στόλο της Φινλανδίας στον Κόλπο της Φινλανδίας κοντά στην Ρωσία.

«Είναι η πρώτη φορά που η Φινλανδία και ο Παράκτιος Στόλος πραγματοποίησαν άσκηση και επίσκεψη από την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού.

Βάζοντας τέλος στην ουδετερότητα και αδέσμευτη στρατιωτική στάση δεκαετιών, η Φινλανδία, που μοιράζεται μακρά κοινά σύνορα με την Ρωσία, εντάχθηκε επισήμως στην Ατλαντική Συμμαχία στις 4 Απριλίου για να γίνει το 31ο μέλος της.

Η Φινλανδία και η Σουηδία ανακοίνωσαν την υποψηφιότητά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον περασμένο Μάιο, ως συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της απαίτησης που διατύπωσε η Μόσχα για το πάγωμα κάθε επέκτασης της Συμμαχίας προς ανατολάς.

Η είσοδος της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ προσθέτει μία συνοριακή γραμμή 1.340 χιλιομέτρων ανάμεσα στην Συμμαχία και την Ρωσία.

Η Φινλανδία, η οποία διατήρησε και μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου μεγάλες στρατιωτικές εφεδρείες πολλών εκατοντάδων χιλιάδων στρατεύσιμων πολιτών, συνεισφέρει πολύτιμα στρατιωτικά μέσα στο ΝΑΤΟ.

Τα τελευταία χρόνια η κοινή εκπαίδευση φινλανδών και νατοϊκών στρατιωτών ήταν συχνή στο πλαίσιο της Σύμπραξης για την Ειρήνη της Συμμαχίας, μέλος της οποίας είναι η Φινλανδία.

Η Σουηδία παραμένει υποψήφια για ένταξη στο ΝΑΤΟ χώρα, αφού η εισδοχή της δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από την Τουρκία και την Ουγγαρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ