ΚΑΙΡΟΣ

Ικανοποίηση από τον ρόλο Ε.Ε. στη διασφάλιση πρόσβασης σε εμβόλια κατά COVID-19, δείχνει έρευνα του Ευρωβαρόμετρου

Οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι σε μεγάλο βαθμό ικανοποιημένοι από τον ρόλο της ΕΕ στη διασφάλιση της πρόσβασης σε εμβόλια κατά της νόσου COVID-19 και έχουν θετική στάση έναντι των εμβολίων, όπως αποκαλύπτει μια έρευνα του Έκτακτου Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκε χθες.

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τις θετικές τάσεις που εντοπίστηκαν στην πρώτη έρευνα που διενεργήθηκε τον Μάιο του 2021. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Φεβρουαρίου 2022, περισσότεροι από επτά στους δέκα Ευρωπαίους πολίτες (71%) πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διαδραματίζει καίριο ρόλο στη διασφάλιση της πρόσβασής τους σε εμβόλια κατά της νόσου COVID-19 στη χώρα τους.

Επιπλέον, το 53% (+6%) είναι ικανοποιημένο με τον τρόπο που η ΕΕ διαχειρίστηκε τη στρατηγική εμβολιασμού, ενώ το 38% (-7%) δεν είναι ικανοποιημένο.

Σε εθνικό επίπεδο, το 48% των Ευρωπαίων πολιτών είναι ικανοποιημένοι με τον τρόπο με τον οποίο η εθνική κυβέρνησή τους έχει διαχειριστεί τον εμβολιασμό. Η μεγάλη πλειονότητα (77%) πιστεύει ότι «συνολικά, τα οφέλη των εμβολίων υπερτερούν των δυνητικών κινδύνων», το 74% πιστεύει ότι τα εμβόλια που εγκρίνονται στην ΕΕ είναι ασφαλή και το 71% θεωρεί ότι τα εμβόλια είναι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί η πανδημία. Επτά στους δέκα ερωτηθέντες (70%) πιστεύουν ότι, για να δοθεί τέλος στην πανδημία, είναι ζωτικής σημασίας να έχουν όλες οι χώρες του κόσμου πρόσβαση σε εμβόλια.

Ωστόσο, το 55% εξακολουθεί να φοβάται ότι τα εμβόλια θα έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που δεν γνωρίζουμε ακόμη (-7% σε σχέση με το 2021).

Τέλος, το 44% (-7%) των Ευρωπαίων θα ήθελαν να λάβουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ενώ το 42% (-3%) θα ήθελε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς αναπτύσσονται, δοκιμάζονται και εγκρίνονται τα εμβόλια. Οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας, οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι φαρμακοποιοί παραμένουν η πλέον αξιόπιστη πηγή πληροφοριών (62%), ακολουθούμενοι από τις εθνικές υγειονομικές αρχές (49%).

Έλενα Παπαδημητρίου