ΚΑΙΡΟΣ

«Φουντώνει η φωτιά» του διχασμού για το πλαφόν στο φυσικό αέριο: Χάσμα Γερμανίας - ΕΕ για την ενέργεια

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Τα όρια της Κομισιόν και των Ευρωπαίων ηγετών δοκιμάζει η στάση της Γερμανίας απέναντι στην ενεργειακή κρίση -  Από τη μια βάζει εμπόδια σε δραστικά μέτρα για όλη την Eυρώπη, από την άλλη προωθεί εθνικό πακέτο μαμούθ 200 δισ. ευρώ

Στα δυο είναι χωρισμένη η Ευρώπη λίγες ώρες πριν οι ηγέτες καθίσουν στο καυτό τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ενεργειακή κρίση στην Πράγα. Στο επίκεντρο των αντιδράσεων η Γερμανία η απόφαση της οποίας να κινηθεί μονομερώς προωθώντας εθνικό πακέτο μαμούθ 200 δις την ώρα που απορρίπτει τη λύση του πλαφόν, δοκιμάζει τις αντοχές της ευρωπαικής αλληλεγγύης και την ίδια τη συνοχή της Ευρώπης.

Στο πλερό του Σολτς ο Ρούτε - Στο τραπέζι τα αδιάθετα 230 δις του Ταμείου Ανάκαμψης 

Στο πλευρό του ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μάρκ Ρούτε με τον οποίο σε κοινή συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα αδιάθετα 230 δις του ταμείου ανάκαμψης.

Ωστόσο, αυτά τα χρήματα είναι λίγα για τα κράτη μέλη και δεν μπορεί η κάθε μια χώρα να πάρει όσα θέλει.Υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι ανάμεσα σε αυτούς και η δημοσιονομική πειθαρχία. 

Πρέπει να τεθεί ένα πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου , πρέπει με κάποιο τρόπο η τιμή του φυσικού αερίου να αποσυνδέεται από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ενώ η αγορά, η αποθήκευση, η διανομή του να γίνουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο ευρωπαϊκή, κοινοτική υπόθεση. Και σε μια τέτοια αναγκαιότητα δεν μπορούν να αντισταθούν εθνικοί μικρούπολογισμοί που υπονομεύουν συνολικά την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η φωτιά του ευρωπαϊκού διχασμού φουντώνει καθώς η Γερμανία επιμένει στο πακέτο των 200 δις ευρώ για τους δικούς της καταναλωτές. 

«Πρόκειται για παρεξήγηση...το πακέτο μας δεν είναι δυσανάλογο, μάλιστα είναι ανάλογο αν συγκρίνουμε το μέγεθος και την τρωτότητα της γερμανικής οικονομίας», ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κριστιάν Λίντνερ.

Ο ένας μετά τον άλλο οι εταίροι της Γερμανίας στην Ενωση, την κατηγορούν για έλλειψη αλληλεγγύης καθώς η Γερμανία περιχαρακώνεται στα εθνικά της συμφέροντα.  

«Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει κοινό Ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων για την ενεργειακή κρίση κι αυτό είναι η αρχή ενός κανιβαλισμού στην Ένωση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

«Έξι μήνες πριν λέγαμε, δεν θα αντέξουμε με τα φορολογικά επιδόματα. Πιστεύω ότι τώρα πολλά κράτη μέλη έχουν καταλάβει ότι πρόκειται για μια πορεία μη βιώσιμη, η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», σημείωσε ο πρωθυπουργός Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κροο. 

Κίτρινη κάρτα στη Γερμανία και από τον κοινοτικό επίτροπο Τζεντιλόνι ο οποίος ρίχνει και πάλι στο τραπέζι την ιδέα του κοινού δανεισμού

"Το θέμα δεν είναι να ασκήσουμε κριτική σε κράτη μέλη ...αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση, νομίζω ότι χρειαζόμαστε υψηλότερο επίπεδο αλληλεγγύης και πρέπει να βάλουμε σε εφαρμογή κοινά εργαλεία", ανέφερε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι.

"Το κοινό χρέος δεν μας βοηθά να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα μας μακροπρόθεσμα ή να διασφαλίσουμε τη βιώσιμη χρηματοδότηση των κρατών", τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Γερμανίας, Κριστιαν Λίντνερ.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Γερμανία προετοιμάζεται και για ενδεχόμενες περικοπές στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία για να προστατεύσει το δικό της δίκτυο. Την  ίδια ώρα ο κόσμος στην Ευρώπη βγαίνει στους δρόμους.

" Μιλάμε για αυξήσεις που έχουν τριπλασιάσει το κόστος που επωμίζονται οι οικογένειες για ρεύμα, αέριο, καύσιμα και φαγητό. Περιγράφω μια κατάσταση που δεν μπορεί να συνεχιστεί. Κινδυνεύουμε να καταρρεύσουμε", δηλώνει ο Φαβιόλα Μπράβι, μέλος σωματείου USB.

Το Γερμανικό πακέτο πρέπει να πάρει πρώτα έγκριση από την Ευρωπαικη επιτροπή ανταγωνισμού για να εφαρμοστεί. 

Σολτς για το πακέτο των 200 δισ.: «Δικαιολογημένα τα μέτρα, κάνουμε το ίδιο με τις άλλες χώρες»

Την ίδια ώρα, δικαιολογημένο χαρακτήρισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς το σχέδιο της κυβέρνησής του για προστασία της οικονομίας από την ενεργειακή κρίση με πακέτο ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, απαντώντας στην κριτική που ασκείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από άλλες χώρες - μέλη περί αδικαιολόγητου πλεονεκτήματος των γερμανικών εταιριών και υπονόμευσης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

«Τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι δικαιολογημένα. Δεν είναι μεμονωμένα και έχουν υιοθετηθεί και σε άλλες χώρες. Όπως πολλές άλλες χώρες, θα κάνουμε το ίδιο με το φυσικό αέριο. Κάποιοι έχουν μπει από καιρό στη διαδικασία να κάνουν ακριβώς αυτό που σχεδιάσαμε για φέτος και για τα επόμενα δύο χρόνια, με μεγάλη υποστήριξη και μέτρα. Ίσως να μην το έχουν παρατηρήσει όλοι αυτό», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του γερμανο-ολλανδικού συμβουλίου για το κλίμα, με τη συμμετοχή υπουργών και των δύο χωρών.

Ο κ. Σολτς χαρακτήρισε μάλιστα το γερμανικό σχέδιο ως «πολύ έξυπνο, πολύ ισορροπημένο και πολύ αποφασιστικό πακέτο» και επισήμανε ότι με τα χρήματα που θα διατεθούν θα στηριχθούν και οι εισαγωγείς φυσικού αερίου. «Γνωρίζουμε την ανάγκη διατήρησης της αλληλεγγύης στην Ευρώπη και πολλά από αυτά που κάνουμε, π.χ. η δημιουργία συνθηκών εισαγωγής φυσικού αερίου, δεν αφορούν μόνο εμάς, αλλά είναι χρήσιμα και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε, για να προσθέσει: «Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα μέτρα που λαμβάνουμε για να βοηθήσουμε τους πολίτες μας, είναι σαφές ότι κάθε χώρα πρέπει να κάνει κάτι. Υπάρχουν άλλες χώρες με εργαλεία που δεν διαφέρουν πολύ από τα δικά μας».

Από την πλευρά του ο κ. Ρούτε στήριξε τη γερμανική πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι η Γερμανία έχει το δικαίωμα να λάβει εθνικά μέτρα, ενώ απέρριψε την πρόταση εισαγωγής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου από την ΕΕ «ως ιδεολογία» και προειδοποίησε για τον κίνδυνο το αέριο να μην πωλείται στην Ευρώπη, αλλά στην Ασία. Οι δύο ηγέτες πάντως συμφώνησαν ότι απόλυτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή έχει η μείωση των τιμών της ενέργειας με παράλληλη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού σε όλη την Ευρώπη. Ο Όλαφ Σολτς επισήμανε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν πολύ υψηλές, σε βαθμό που δεν δικαιολογείται από τη σχέση προσφοράς - ζήτησης και τόνισε την ανάγκη να συνεχίσει η προσπάθεια για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι εξαγωγείς φυσικού αερίου, όπως η Νορβηγία, οι ΗΠΑ και οι αραβικές χώρες, έχουν τη διάθεση να συνεργαστούν προκειμένου να πέσουν οι τιμές.

Οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν επίσης επιφυλακτικοί σχετικά με το ενδεχόμενο ανάληψης από κοινού χρέους στην ΕΕ για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, όπως είχε συμβεί κατά την πανδημία του κορονοϊού. Ο κ. Σολτς αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο, όπως είπε, δεν έχει εξαντληθεί. «Έχουμε ένα τεράστιο πρόγραμμα 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου δεν έχει ακόμη χρησιμοποιηθεί και μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό αυτή τη στιγμή. Αυτά τα κεφάλαια θα μπορούσαν τώρα να βοηθήσουν», δήλωσε. «Πριν σκεφτούμε νέα κεφάλαια, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα ήδη διαθέσιμα», συμφώνησε ο κ. Ρούτε.

Επίτροπος Ενέργειας: Η ΕΕ να πάρει μαθήματα από τον ιβηρικό μηχανισμό

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να πάρει μαθήματα από τον μηχανισμό της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, παρότι το σχέδιο δεν είναι κατάλληλο για άμεση εφαρμογή σε όλη την Ευρώπη, δήλωσε σήμερα η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον.

«Μπορούμε σίγουρα να μάθουμε από την εμπειρία τους. Τα μέτρα δεν είναι αυτομάτως κατάλληλα για (όλη) την Ευρώπη», δήλωσε η Σίμσον σε συνεδρίαση επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εξήγησε πως ένας από τους λόγους για τους οποίους το σχέδιο δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι, σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ, οι δύο χώρες της Ιβηρικής διαθέτουν πολυάριθμους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τις επιλογές που υπάρχουν για τη συγκράτηση των τιμών του φυσικού αερίου και η επίτροπος Σίμσον δήλωσε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την έκβαση της συνόδου κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή.

Πηγή: skai.gr