Η κρίση των υποβρυχίων ανάμεσα στη Γαλλία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία απειλεί τη διεξαγωγή την ερχόμενη εβοδμάδα ενός νεου αμερικανο-ευρωπαϊκού συμβουλίου που θα πρέπει να συντονίσει τις πολιτικες των δύο μερών στον τομέα των τεχνολογιών και του εμπορίου, έγινε σήμερα γνωστό από ευρωπαϊκές πηγές.
«Μια ημερομηνία είχε προγραμματιστεί την ερχόμενη εβδομάδα για την πρώτη συνεδρίαση του κοινού Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας (EU-US Trade and Technology Council, TTC). Αναλύουμε τον αντίκτυπο της AUKUS (σ.σ.: η στρατιωτική συμφωνία ανάμεσα στην Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και την Καμπέρα) στην ημερομηνία αυτή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ.
Αυτή η πρώτη συνεδρίαση του TTC ήταν προγραμματισμένη για τις 29 Σεπτεμβρίου στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ. Η δημιουργία του TTC είχε ανακοινωθεί τον Ιούνιο στη διάρκεια επίσκεψης του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες. Το νέο αυτό όργανο, το οποίο ζητούσαν οι Ευρωπαίοι, ενσαρκώνει μια διατλαντική προσέγγιση έπειτα από χρόνια έντασης υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.
Έχει στόχο τη συνεργασία για την υιοθέτηση κανονιστικών ρυθμίσεων που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως στην τεχνολογία, ώστε να αντιμετωπιστεί η επιρροή της Κίνας που συχνά θεωρείται απειλή για τις δυτικές προδιαγραφές δεοντολογίας (επίβλεψη, εμπιστευτικός χαρακτήρας των δεδομενων...).
Σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη, οι Γάλλοι διατύπωσαν την ιδέα να αναβληθεί η σύνδος του Πίτσμπουργκ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σύμφωνο ασφαλείας που συνήφθη ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Βρετανία και προκάλεσε την ακύρωση ενός σημαντικού συμβολαίου για στρατιωτικά υποβρύχια που είχε συναφθεί ανάμεσα στη Γαλλία και την Αυστραλία.
Σύμφωνα μ' αυτή την πηγή, στην ιδέα είναι ωστόσο εχθρικές οι βαλτικές χώρες, που είναι παραδοσιακά ευθυγραμμισμένες με την Ουάσινγκτον, αλλά και με τη Γερμανία.
«Έγκειται στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να αποφασίσει», υπογράμμισε ένας άλλος ευρωπαίος διπλωμάτης.
Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, το περιβάλλον του γάλλου υπουργού Εξωτερικού Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ, που επρόκειτο να μεταβεί στο Πίτσμπουργκ ως παρατηρητής, απάντησε πως δεν έχει ακόμη ληφθεί καμιά απόφαση σχετικά με επιβεβαίωση ή ματαίωση του συμβουλίου.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των Είκοσι Επτά, που συνεδρίασαν στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της ετήσιας συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, «εξέφρασαν σαφώς την αλληλεγγύη τους προς τη Γαλλία», δήλωσε χθες, Δευτέρα, το βράδυ ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, κάτι για το οποίο το Παρίσι εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του δια του γάλλου υφυπουργου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.