Επίτροπος Βεστάγκερ: «Η Ελλάδα παράδειγμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό»

Euranet

Στην Ελλάδα ως παράδειγμα επιτυχίας στο πεδίο του ψηφιακού μετασχηματισμού, αναφέρθηκε σήμερα η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, μιλώντας σε κοινή διαδικτυακή συνέντευξη που οργάνωσε το δίκτυο ευρωπαϊκών ραδιοφώνων Euranet Plus.

Αναφορικά με το μέλλον της ψηφιακής μετάβασης στη χώρα μας, η κυρία Βεστάγκερ σημείωσε τα «σημαντικά έργα ψηφιακών υποδομών στην Ελλάδα που επεκτείνονται σταδιακά και όλο και περισσότερο οι δημόσιες υπηρεσίες γίνονται ψηφιακές». 

Απαντώντας σε ερώτηση του ΣΚΑΪ 100,3 για τα βήματα προόδου και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Ελλάδα, η εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τον Ανταγωνισμό και την Ψηφιακή Εποχή ανέφερε: 

«Η Ελλάδα θεωρώ έχει κάνει πολλά σημαντικά βήματα. Πολύ συχνά χρησιμοποιώ το ελληνικό παράδειγμα για να πω, κοιτάξτε τι μπορείτε να κάνετε και να το κάνετε γρήγορα. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι πολίτες μπορούσαν με ένα απλό μήνυμα κειμένου να πουν ότι «βγαίνω έξω για αυτό τον σκοπό και  τώρα έχω και την εξουσιοδότηση», χωρίς χαρτιά και γρήγορα. 

Δεύτερον, η διαδικασία για τα εμβόλια, επίσης πλήρως ψηφιακή , αλλά δίνοντας δυνατότητες στους πολίτες,  λέγοντας πχ πως ο φαρμακοποιός σας θα σας βοηθήσει αν διαπιστώσετε ότι είναι δύσκολο ή αν δεν αισθάνεστε ασφαλείς κάνοντας κάτι ψηφιακά, θα υπάρχει κόσμος να σας βοηθήσει. 

Και πιστεύω ότι αυτός είναι ακριβώς ο τρόπος για να προχωρήσουμε· να γίνεις πλήρως ψηφιακός αλλά να βεβαιωθείς πως αν ο πολίτης σκέφτεται «δεν είμαι σίγουρος, μπορώ όντως να ανταπεξέλθω με αυτό;»  να υπάρχουν άνθρωποι για να σε βοηθήσουν μέχρι τέλους. Οπότε, έτσι πιστεύω ότι είναι ο τρόπος για να προχωρήσουμε». 

 «Έχω εντυπωσιαστεί από την  πρόοδο που έχει συμβεί τα τελευταία 2-4 χρόνια στην Ελλάδα» κατέληξε στην τοποθέτηση της η ευρωπαία αξιωματούχος.

Νίκος Ανδρίτσος- Έλενα Παπαδημητρίου