Κλείσιμο

Ευρωκοινοβούλιο: «Πράσινο φως» για την ψηφιακή βίζα για την ενίσχυση της ασφάλειας του χώρου Σένγκεν

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε ψηφιοποιημένες διαδικασίες θεώρησης (βίζα) για τον χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν με 573 ψήφους υπέρ, 36 κατά και 16 αποχές (ψηφιοποίηση της διαδικασίας) και 548 ψήφους υπέρ, 37 κατά και 9 αποχές (κανονισμός για τις αυτοκόλλητες θεωρήσεις).

βΊΖΑ

Σήμερα, Τετάρτη το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη νομοθεσία για την ψηφιοποίηση των θεωρήσεων Σένγκεν ώστε να γίνουν πιο ασφαλείς και προσβάσιμες.

Μετά από συμφωνία με το Συμβούλιο τον Ιούνιο, το Κοινοβούλιο ενέκρινε ψηφιοποιημένες διαδικασίες θεώρησης (βίζα) για τον χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν με 573 ψήφους υπέρ, 36 κατά και 16 αποχές (ψηφιοποίηση της διαδικασίας) και 548 ψήφους υπέρ, 37 κατά και 9 αποχές (κανονισμός για τις αυτοκόλλητες θεωρήσεις).

Με την ψηφιοποίηση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων βίζα, στόχος της νομοθεσίας είναι να μειώσει το κόστος και τις διαδικασίες που απαιτούνται για την υποβολή αίτησης, διασφαλίζοντας παράλληλα εναρμονισμένες πρακτικές στην Ευρώπη και βελτιώνοντας την ασφάλειά της. Οι αιτήσεις θεώρησης θα υποβάλλονται προς επεξεργασία σε μια ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα που θα ενημερώνει επίσης τους αιτούντες ποια χώρα λαμβάνει την αίτησή τους, σε περίπτωση ταξιδιών σε πολλές χώρες. Οι νέες κρυπτογραφικά υπογεγραμμένες θεωρήσεις είναι επίσης ασφαλέστερες και πιο δύσκολο να πλαστογραφηθούν.

Κατά τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο, οι ευρωβουλευτές διασφάλισαν ότι το νέο σύστημα θα είναι προσβάσιμο σε όλους, ανεξάρτητα από γλωσσικούς περιορισμούς, αναπηρίες ή κακή διαδικτυακή πρόσβαση.

Μετά την έναρξη λειτουργίας του Συστήματος Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (VIS) και άλλων βάσεων δεδομένων στον τομέα της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων, τμήματα της διαδικασίας έκδοσης βίζα στην ΕΕ ψηφιοποιήθηκαν, αλλά οι αιτήσεις θεώρησης και τα αυτοκόλλητα που χρησιμοποιούνται παραμένουν σε αναλογική μορφή. Η τελευταία αναθεώρηση του κώδικα θεωρήσεων της ΕΕ προέβλεπε ρητά τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υπογραφής των αιτήσεων, ανοίγοντας τον δρόμο για μια πλήρως ψηφιοποιημένη διαδικασία υποβολής.

Με την έγκριση της νομοθεσίας, οι ευρωβουλευτές ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πολιτών, όπως πως αυτές εκφράστηκαν στις προτάσεις της Διάσκεψης
για το Μέλλον της Ευρώπης, για τη βελτίωση της ψηφιακής πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες (πρόταση 31(6)).

«Σε σχέση με άλλα μέρη, η Ευρώπη υστερεί επί του παρόντος στις διαδικασίες ψηφιακής θεώρησης. Η μεταρρύθμιση αυτή θα μας επιτρέψει να καλύψουμε τη διαφορά και η όλη διαδικασία θα γίνει φθηνότερη και ευκολότερη για τους αιτούντες. Θα καταστήσει επίσης πιο δύσκολη την κατάχρηση του συστήματος, καθιστώντας τη διαδικασία ασφαλέστερη. Η ενιαία βίζα της ΕΕ σε μια πλατφόρμα θα αποτελέσει δομικό στοιχείο για την Ευρώπη ως ενιαία γεωγραφική οντότητα» δήλωσε πριν από την ψηφοφορία, ο εισηγητής Matjaž Nemec.

Γιώργος Φελλίδης