Έρχονται και άλλα drones προειδοποιεί τη Ρωσία σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την τελευταία επίθεση στη Μόσχα, ο Μιχαήλ Ποντόλιακ λέει ότι η Ουκρανία «εξοικειώνεται γρήγορα σε έναν πλήρη πόλεμο, ο οποίος, με τη σειρά του, σύντομα θα μετακομίσει τελικά στο έδαφος των «συγγραφέων του πολέμου» για να συλλέξει όλα τους τα χρέη».
Ο Ποντόλιακ αναφέρει ότι «όλα όσα πρόκειται να συμβούν στη Ρωσία θα είναι μεγαλύτερη κατάρρευση, περισσότερες εμφύλιες συγκρούσεις ως μέρος μιας αντικειμενικής ιστορικής διαδικασίας».
#Moscow is rapidly getting used to a full-fledged war, which, in turn, will soon finally move to the territory of the "authors of the war" to collect all their debts... Everything that will happen in #Russia is an objective historical process. More unidentified drones, more…
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) August 1, 2023
Ωστόσο, η Ουκρανία δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση της Τρίτης, ούτε για άλλες παρόμοιες επιθέσεις τους τελευταίους μήνες.
Τι γνωρίζουμε για τις επιθέσεις με drone στη Ρωσία
Η ολονύκτια επίθεση με droneς στη Μόσχα είναι η πιο πρόσφατη από μια σειρά επιθέσεων που αναφέρθηκαν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο έδαφος της Ρωσίας τους τελευταίους μήνες.
Σύμφωνα με αναφορές ρωσικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία επικαλείται το BBC, υπήρξαν περισσότερες από 120 ύποπτες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη φέτος σε στόχους στη Ρωσία και σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία στην Ουκρανία. Έχουν σημειωθεί κυρίως σε περιοχές στα δυτικά σύνορα με την Ουκρανία και την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης στο Κρεμλίνο στις αρχές Μαΐου.
Η Ουκρανία δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τα συγκεκριμένα περιστατικά, αν και ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε πρόσφατα ότι οι επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος ήταν μια «αναπόφευκτη, φυσική και απολύτως δίκαιη διαδικασία» του πολέμου.
Ένα drone χτύπησε ουρανοξύστη στη ρωσική πρωτεύουσα Μόσχα, όπου στεγάζονται κυβερνητικά υπουργεία, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες.
Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, αλλά το Κρεμλίνο είπε μετά το περιστατικό ότι ήταν σαφές ότι υπήρχε απειλή, την οποία αποκάλεσε ουκρανική «τρομοκρατική επίθεση». Το Κίεβο δεν απάντησε στους ισχυρισμούς
Την ίδια ώρα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι απέκρουσε επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας σε δύο πολεμικά πλοία του στη Μαύρη Θάλασσα από ουκρανικά μη επανδρωμένα πλοία
Η Ρωσία ισχυρίστηκε επίσης ότι απέτρεψε επίθεση από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε πλοίο μεταφοράς πολιτών στη Μαύρη Θάλασσα κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Λίγο αργότερα ήρθε η απάντηση της Ουκρανίας δια στόματος του ανώτερου συμβούλου του προέδρου της Ουκρανίας, Ποντόλιακ, ο οποίος υποστήριξε ότι «το Κίεβο δεν επιτέθηκε και δεν θα επιτεθεί σε πολιτικά σκάφη ή σε άλλα πολιτικά μέσα μεταφοράς στη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο, ο Ποντόλιακ δεν αρνήθηκε ότι μπορεί να στοχεύουν σκάφη του πολεμικού ναυτικού.
Politico: Το σχέδιο της Ουκρανίας εάν η Ρωσία δολοφονήσει τον Ζελένσκι
Μία πιθανή δολοφονία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα στερούσε από την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας ένα από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά της στοιχεία, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico.
Όταν ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ρωτήθηκε αν ανησυχούσε για τις ρωσικές απόπειρες να τον σκοτώσουν, απάντησε ότι δεν είχε την πολυτέλεια.
«Αν το σκεφτόμουν συνεχώς, θα έπρεπε να απομονωθώ όπως ο Πούτιν τώρα που δεν φεύγει από το καταφύγιό του», είπε ο Ουκρανός ηγέτης σε συνέντευξή του στο CNN τον περασμένο μήνα. «Φυσικά, οι σωματοφύλακές μου θα πρέπει να σκεφτούν πώς να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και αυτό είναι το καθήκον τους. Δεν το σκέφτομαι».
Αν και είναι ένα ερώτημα που ο Ζελένσκι δεν θέλει να το σκεφτεί, είναι επίσης ένα ερώτημα που δεν μπορούν να αγνοήσουν οι υποστηρικτές του στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Από τότε που απέρριψε πρόταση να εγκαταλείψει τη χώρα λέγοντας στους επίδοξους Αμερικανούς διασώστες του «Χρειάζομαι πυρομαχικά, όχι βόλτα», ο Ουκρανός πρόεδρος έπαιξε βασικό ρόλο στη συγκέντρωση διεθνούς υποστήριξης για τον αγώνα κατά της Ρωσίας.
Οι απόπειρες δολοφονίας
Λίγες εβδομάδες μετά την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν τον Φεβρουάριο του 2022, ένας κορυφαίος σύμβουλος του Zελένκσι, ο Mikhail Podolyak, αποκάλυψε ότι είχαν γίνει τουλάχιστον δώδεκα σοβαρές απόπειρες δολοφονίας εναντίον του Ουκρανού προέδρου από ρωσικές ομάδες δολιοφθοράς και πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων Τσετσένων και μισθοφόρων της Wagner που προσπάθησαν να παραβιάσουν την αυστηρά φυλασσόμενη και ελεγχόμενη κυβερνητική συνοικία του Κιέβου. Ο ίδιος ο Ζελένσκι φέρεται να άνοιξε μια συνάντηση του Zoom με Αμερικανούς γερουσιαστές λίγο μετά την εισβολή λέγοντας ότι ίσως ήταν η τελευταία φορά που θα τον έβλεπαν ζωντανό.
Σαφώς, οι κίνδυνοι τώρα είναι λιγότεροι από ό,τι ήταν τις πρώτες χαοτικές εβδομάδες του πολέμου, όταν τα ρωσικά τανκς εισέβαλαν στην ουκρανική πρωτεύουσα και λίγοι πίστευαν ότι η Ουκρανία μπορούσε να αμυνθεί και να επιβιώσει. Αλλά κανείς στην ουκρανική κυβέρνηση ή στο κοινοβούλιο της χώρας δεν αμφιβάλλει ότι ο κίνδυνος παραμένει υψηλός.
Η γραμμή διαδοχής
Τυπικά, σύμφωνα με το σύνταγμα, η γραμμή της διαδοχής είναι σαφής. «Όταν ο πρόεδρος δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, ο πρόεδρος της Βερχόβνα Ράντα της Ουκρανίας, του ουκρανικού κοινοβουλίου, αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση», δήλωσε ο Mykola Knyazhytsky, βουλευτής της αντιπολίτευσης από τη δυτική πόλη Lviv. «Ως εκ τούτου, δεν θα υπήρχε κενό εξουσίας».
Ωστόσο, ο πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου Ρουσλάν Στέφαντσουκ, μέλος του κόμματος «Υπηρέτης του Λαού» του Ζελένκσι δεν χαίρει ιδιαίτερα υψηλής εμπιστοσύνης στις δημοσκοπήσεις. Συγκεντρώνει 40 τοις εκατό, λιγότερο από το μισό του Ζελένσκι. Και δεν είναι δημοφιλής στους βουλευτές της αντιπολίτευσης. «Αλλά δεν νομίζω ότι έχει σημασία», είπε ο Adrian Karatnycky, ανώτερος συνεργάτης στο Eurasia Center του Atlantic Council. «Υπάρχει μια ισχυρή ηγετική ομάδα και νομίζω ότι θα δούμε συλλογική κυβέρνηση», πρόσθεσε.
Το διοικητικό συμβούλιο πιθανότατα θα αποτελείται από τον Στέφαντσουκ μαζί με τον Αντρί Γερμάκ, τον πρώην παραγωγό ταινιών και δικηγόρο που είναι επικεφαλής του γραφείου του προέδρου, του υπουργού Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα και του υπουργού Άμυνας Ολεξι Ρεζνικοφ. Ο Βάλερι Ζαλουζνι θα παρέμενε ως ο κορυφαίος στρατηγός της χώρας.
Ο Καρατνίτσκι είπε επίσης ότι θα ήθελε να δει σε κάποιον ρόλο την τηλεοπτική περσόνα, Σερχίι Πρίτουλα, που διευθύνει σημαντικές φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες και απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της ουκρανικής κοινής γνώμης.
«Η χώρα έχει φθάσει σε ένα επίπεδο πολύ ουσιαστικής αλληλεγγύης και εθνική ενότητα, οπότε αν συνέβαινε κάτι τρομερό στον Ζελένσκι, δεν θα είχε τόσο αποφασιστική επίπτωση όσο θα πίστευε κανείς», πρόσθεσε ενώ σημείωσε ότι «η Ουκρανία έχει δημιουργήσει μια «καλά τελειοποιημένη» διοικητική, στρατιωτική και διπλωματική μηχανή».
Η ιστορία προσφέρει επίσης κάποια επιβεβαίωση. Οι συνωμότες του Κρεμλίνου καλό θα ήταν να διαβάσουν ένα έγγραφο βάσει δεδομένων που γράφτηκε από τους ακαδημαϊκούς Benjamin Jones και Benjamin Olken για το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών της Αμερικής (NBER) σχετικά με την επίδραση στους θεσμούς και τον πόλεμο των 59 δολοφονιών εθνικών ηγετών που έλαβαν χώρα μεταξύ 1875 και 2004. «Οι δολοφονίες αυταρχικών επιφέρουν ουσιαστικές αλλαγές στους θεσμούς της χώρας, ενώ οι δολοφονίες δημοκρατών όχι», κατέληξαν.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.