ΚΑΙΡΟΣ

Ερντογάν για συνάντηση με Μπάιντεν: Δεν συζητήσαμε για Ανατ. Μεσόγειο-«Πόρτα» από ΗΠΑ για F-16

Δεν τέθηκε καθόλου στο τραπέζι το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου κατά τη συνάντηση του με τον Τζο Μπάιντεν, διεμήνυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις που παραχώρησε μετά το τετ που είχαν οι δυο ηγέτες στην Ρώμη.

Ο Τούρκος πρόεδρος , κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εν λόγω ζήτημα, υποστήριξε πως «το θέμα εφοσόν δεν τέθηκε, δεν βρίσκεται στην ατζέντα των ΗΠΑ, επομένως ούτε και στην δική μου». 

Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον διαψέυδει τα λόγια του Ταγίπ Ερντογάν , καθώς σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος αναφέρει πως συζητήθηκε τόσο το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου όσο και αυτό της Λιβυής.

Παράλληλα, το θέμα της απόκτησης των F-16 από τις ΗΠΑ, φαίνεται να μπαίνει στο «ψυγείο» για την Τουρκία καθώς όπως τόνισε ο Τζο Μπάιντεν στον Τούρκο πρόεδρο, τίθεται ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ η άλλη διάσταση του θέματος αφορά την Γερουσία και Βουλή των αντιπροσώπων.

Ο Ταγίπ Ερντογάν σε δήλωση του έδειξε να κατανοεί τα «κωλύματα» των ΗΠΑ και σε κάθε περίπτωση όπως είπε «περιμένει την απαραίτητη προσοχή και φροντίδα».

Αναλυτικά η δήλωση του Τούρκου πρόεδρου:

Περισσότερο τέθηκε το θέμα των F-16, για τον εκσυγχρονισμό αυτών που έχουμε ή την παραχώρηση νέων F-16. Για το θέμα αυτό οι Υπουργοί Άμυνάς μας παρακολουθούν τη διαδικασία. Εγώ είδα τη θετική προσέγγιση του κ. Μπάιντεν. Βέβαια υπάρχει και η άλλη διάσταση του θέματος, η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων. Τους είπαμε "και στα δύο σώματα έχετε δικό σας βάρος, εμείς στο σημείο αυτό περιμένουμε την απαραίτητη προσοχή και φροντίδα

Πηγή: skai.gr