Κλείσιμο

Ερντογάν: Η σκακιέρα του κυπριακού και το «πιόνι» Τατάρ- Τα σχέδια για συνομοσπονδία

Πλαίσιο κινήσεων έχει διαμορφώσει η κατοχική Τουρκία ενόψει εξελίξεων στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα έχει καθορίσει την τακτική της στο διπλωματικό επίπεδο παράλληλα με τις παράνομες δράσεις της σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ. Οι ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα, με προδιαγεγραμμένο για την Τουρκία αποτέλεσμα, είχαν περιληφθεί στον σχεδιασμό και στην Άγκυρα βρίσκονται πλέον μπροστά από τη σκακιέρα έτοιμοι για τις επόμενες κινήσεις. 

Ο νέος κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, πριν από τη συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που χρονικά τοποθετείται για αύριο Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, δεν πρόκειται να προβεί σε οτιδήποτε αφορά τη διαχείριση του Κυπριακού. Άλλωστε δεν έχει τίποτε ενώπιόν του και ως εκ τούτου, θα λάβει εντολές από την Άγκυρα και θα επανέλθει. 

Σε σχέση, λοιπόν, με το Κυπριακό, είναι ξεκάθαρο πώς θα κινηθεί η τουρκική πλευρά. Όπως σημείωναν ενημερωμένες πηγές, η Άγκυρα δεν πρόκειται να απορρίψει πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα ούτε και θα θέσει ως προϋπόθεση για να προσέλθει σε νέα διαδικασία τις «άλλες μορφές συμφωνίας».

- Πρώτον, θα ζητήσει όπως όλα τα σενάρια να είναι στο τραπέζι, περιλαμβανομένης και της ομοσπονδίας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τούτο επιβεβαιώνεται και από τα όσα αναφέρουν σε επαφές τους αξιωματούχοι του καθεστώτος Ερντογάν. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντόμινικ Ράαμπ, ανέφερε πως η τουρκική πλευρά δεν αποκλείει τη λύση ομοσπονδίας. Επισήμανε, ωστόσο, ότι έχει σημασία σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε και τα όσα προηγήθηκαν, να εξετασθούν κι άλλες μορφές λύσης του Κυπριακού. Η Άγκυρα θεωρεί  πως με την τακτική της αυτή, υποστηρίζοντας πως είναι προβλέψιμες οι αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς, θα επιχειρήσει να οδηγήσει τις συζητήσεις στα δικά της… μονοπάτια. Αυτό θα γίνει και διά της επιβολής τετελεσμένων, τόσο στο έδαφος (Αμμόχωστος, νεκρή ζώνη) όσο και στη θάλασσα. 

- Δεύτερο, το ζητούμενο για την Άγκυρα είναι να διασφαλίσει μέσα από έναν διάλογο τις επιδιώξεις της. Ο στόχος της Τουρκίας δεν είναι τα δύο κράτη αλλά η συνομοσπονδία, χωρίς να αποκλείει και την (πολύ) χαλαρή ομοσπονδία. Η θεώρηση της Τουρκίας είναι, πρώτα συνομοσπονδία και στη συνέχεια μέσα από μια εξελικτική πορεία, την οποία θέλει να ελέγχει η ίδια, να καταλήξει σε χαλαρή ομοσπονδία. Η τουρκική λογική για συνομοσπονδία είναι η δυνατότητα στρατηγικού ελέγχου ολόκληρης της Κύπρου. 

- Τρίτο, σε περίπτωση νέας αποτυχίας, η Άγκυρα θα «βγάλει» μπροστά το σχέδιο Β, το οποίο ήδη υλοποιεί, αλλά δεν το προτάσσει. Αυτό το σχέδιο προετοιμάζει το έδαφος τόσο για προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία όσο και την προώθηση -ως πρώτου βήματος-  ενός μοντέλου «μη αναγνωρισμένου κράτους», το οποίο θα αναπτύσσει εμπορικές σχέσεις με τρίτες χώρες. Στην Άγκυρα έχουν σχέδιο δράσης και για τις δύο περιπτώσεις. 

- Τέταρτο, το θέμα των υδρογονανθράκων, το οποίο η κατοχική Τουρκία προτάσσει ως προτεραιότητα, βρίσκεται στην ατζέντα και η εφαρμογή αυτών των σχεδιασμών βρίσκονται σε εξέλιξη. Το μεγάλο στοίχημα για τον Ερντογάν είναι να εντοπίσει κοίτασμα φυσικού αερίου. Παράλληλα, διά της ισχύος και με τις πιέσεις- που αυξάνονται μέσα από την επιβολή τετελεσμένων- «ψήνουν» διεθνείς παράγοντες για προώθηση της φόρμουλας για τη δημιουργία μηχανισμού με τη συμμετοχή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Στόχος οι από κοινού αποφάσεις και συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου, πριν από την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό.

Είναι σαφές πως, ενώ η προσοχή είναι στραμμένη στα σενάρια για σύγκληση Πενταμερούς Διάσκεψης, γίνονται παρασκηνιακές κινήσεις για την πραγματοποίηση πολυμερούς περιφερειακής συνόδου, με τη συμμετοχή των χωρών της περιοχής. Η ιδέα για τη σύνοδο αυτή ανήκει στην Τουρκία και ανέλαβαν να την προωθήσουν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισιέλ και το Βερολίνο. Στην ατζέντα θα είναι το φυσικό αέριο και οι θαλάσσιες ζώνες. 

Η Άγκυρα πιέζει κράτη της περιοχής για να συμμετάσχουν στην πολυμερή. Πιέσεις ασκεί ακόμη και στην Αίγυπτο, προσφέροντας και  κίνητρα. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Σίσι, κατά τις συζητήσεις που είχε στη Λευκωσία, την περασμένη εβδομάδα, στα πλαίσια της τριμερούς με Ελλάδα και Κύπρο, ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να συνομιλεί με την Άγκυρα όσο συμπεριφέρονται επιθετικά και επεκτατικά. Καθώς κάτι τέτοιο, όπως ανέφερε, αποθρασύνει περισσότερο τον Ερντογάν. Συνεπώς εάν δεν αλλάξει συμπεριφορά ο Ερντογάν, όχι περιστασιακά, δεν τίθεται θέμα πολυμερούς περιφερειακής συνόδου, είναι η θέση της αιγυπτιακής κυβέρνησης, όπως την έθεσε ενώπιον των Αναστασιάδη και Μητσοτάκη. 

Τα Ηνωμένα Έθνη δεν ανέμεναν νίκη του Ερσίν Τατάρ

Τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν ανέμεναν τη νίκη Τατάρ στις παράνομες εκλογές της περασμένης Κυριακής στα κατεχόμενα. Η ενημέρωση που είχαν από τη Λευκωσία (από τους εδώ εκπροσώπους τους προφανώς), ήταν διαφορετική από αυτήν που προέκυψε, παρόλο που η Λευκωσία είχε προ πολλού διαμηνύσει ότι η απομάκρυνση του Ακιντζί ήταν απόφαση του Ερντογάν. Ο Διεθνής Οργανισμός, που αξιολογεί μηνύματα που στέλνονται από την τουρκική πλευρά, για αλλαγή της βάσης των συνομιλιών και μη αποδοχή του ανακοινωθέντος του Βερολίνου, θα επιδιώξει να διασφαλιστεί εκ προοιμίου ότι τηρούνται οι προϋποθέσεις για τη σύγκληση της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης. Γι’ αυτό και θα αναμένουν πρώτα τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τον Ερσίν Τατάρ αλλά και την περιοδεία της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, Τζέιν Χολ Λουτ, στην περιοχή. 

Παιχνίδια με NAVTEX 

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ παρουσιάζεται ενοχλημένη με τη στάση του Ερντογάν, επιμένει ωστόσο ότι δεν προσφέρουν στην αποκλιμάκωση οι κυρώσεις. 

Είναι σαφές πως η ανανέωση της τουρκικής παράτυπης NAVTEX για συνέχιση των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από το «Ορούτς Ρέις», μέχρι την 27η Οκτωβρίου, έχει πρωτίστως πολιτική σημασία. Οι σεισμικές έρευνες στην περιοχή φαίνεται να έχουν ολοκληρωθεί, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως μετά τη λήψη της NAVTEX, η Άγκυρα, για λόγους εντυπώσεων, ενδέχεται να αναλάβει «διπλωματικές πρωτοβουλίες» για έναρξη διαλόγου. Μια κίνηση τακτικής χωρίς, όμως, ουσιαστικό περιεχόμενο.

Πρόκειται για κινήσεις οι οποίες σαφώς και δεν θα διασφάλιζαν αποκλιμάκωση, αλλά ενδεχομένως «προσωρινή ανακωχή» (μέχρι να «ξεκουραστεί» το σκάφος στην Αττάλεια). Κι αυτό γιατί πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι πέραν από τις σεισμικές έρευνες, προετοιμάζεται να αποστείλει και γεωτρύπανο. Την ίδια ώρα, συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν πως οι σεισμικές έρευνες θα συνεχιστούν και νοτίως της Κρήτης. Αυτό άλλωστε έχει ήδη εξαγγελθεί και ως γνωστόν, ό,τι ανακοινώνεται από την Τουρκία υλοποιείται. Οι πληροφορίες αυτές φαίνεται να απασχολούν ιδιαίτερα την Αθήνα, η οποία προφανώς και θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους ανάσχεσης και αποτροπής των τουρκικών ενεργειών.

Πηγή: Sigma Live