Του Αντώνη Αντζολέτου
Στο ερώτημα γιατί ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στη σκληρή ρητορική και αποφάσισε να κλιμακώσει με τη δοκιμή του βαλλιστικού πύραυλου μικρού βεληνεκούς η απάντηση είναι εύκολη. Οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να ανεβαίνει κατά δυο μονάδες και οι ελπίδες του για ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα τον Ιούνιο αναπτερώνονται. Τα δισεκατομμύρια για τους εξοπλισμούς δεν μπορούν να «χορτάσουν» τον λαό του, ωστόσο μπορούν να τονώσουν τα εθνικιστικά τους αισθήματα.
Με αυτή τη λογική κανείς δεν περιμένει να αλλάξει τρόπο δράσης το επόμενο διάστημα απέναντι σε μια αντιπολίτευση που ακόμα ψάχνει να βρει τον αρχηγό που θα οδηγήσει τον συνασπισμό των κομμάτων σε μια νίκη. Και που αρκετές φορές του κουνά το δάχτυλο γιατί δεν κάνει πράξη τις απειλές του προς την Ελλάδα. Ο στόχος του να καταστήσει την Τουρκία μια διαπεριφερειακή δύναμη δεν κρύβεται και είναι σίγουρο πως όσο δυναμώνει αμυντικά τόσο πιο επιθετικός και προκλητικός θα γίνεται. Και θα το διαφημίζει με όλους τους τρόπους, όπως το πρόγραμμα που αναπτύσσει με τα μη επανδρωμένα συστήματα.
Το εύρος των ενεργειών του δεν ήταν ποτέ περιορισμένο. Ό,τι μπορέσει να σώσει από την οικονομία του θα το σώσει. Στοιχεία από την Τουρκική Συνέλευση Εξαγωγέων, δείχνουν ότι οι πωλήσεις χημικών, φρούτων και λαχανικών και άλλων προϊόντων διατροφής, μαζί με κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και ηλεκτρικές συσκευές προς τη Ρωσία έχουν αυξηθεί σημαντικά. Πέρα από το φθηνό φυσικό αέριο που θα παίρνει η Τουρκία, το τερματικό σταθμό που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην Ανατολική Θράκη και τη συμφωνία για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου έχουν καταγραφεί ήδη πολλές αντιδράσεις για το γεγονός πως οι γείτονες έχουν μετατραπεί σε έναν από τους βασικούς διαμετακομιστικούς κόμβους της Ρωσίας. Για όσους ενδιαφέρονται να πουλήσουν τα προϊόντα τους μέσω Τουρκίας τα λιμάνια της Μερσίνης και της Σμύρνης έχουν πιάσει δουλειά. Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κόψει τους δεσμούς της με τη Μόσχα η Άγκυρα βλέπει την έξοδο δυτικών εταιρειών από τη Ρωσία ως ευκαιρία παρέμβασης των Τούρκων επιχειρηματιών.
Τι σημαίνει όλο αυτό το παιχνίδι; Όχι απαραίτητα πως ο Ερντογάν έχει διαλέξει στρατόπεδο και σκέπτεται να αφήσει την «ομπρέλα» της Δύσης. Αλλά ότι προεκλογικά θα επιχειρήσει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που του δίνει η Πούτιν για να αποδείξει πως μπορεί να παραμείνει ισχυρός. Από τη στιγμή, μάλιστα που τα μηνύματα που παίρνει από ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι θετικά.
Τα δυο μέτωπα στα οποία έχει αποφασίσει να επενδύσει είναι προαποφασισμένα:
- Να καταφέρει μέσω της Μόσχας να καλυτερέψει την εικόνα της καθημερινότητας στη χώρα του, καθώς με τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις που δέχεται πολλά περιθώρια παρέμβασης δεν υπάρχουν.
- Να συντηρήσει την εικόνα κρίσης με την Ελλάδα δημιουργώντας εντυπώσεις, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα και ελπίζοντας πως κάτι θα καταφέρει να αποσπάσει μέχρι τις εκλογές.
Η διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας παραμένει το σταθερό όπλο της ελληνικής πλευράς και πλέον η παράκαμψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τουρκικές εταιρίες έχουν μπει στο μικροσκόπιο της διεθνούς κοινότητας.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.