Ερντογάν κατά Ισραήλ: Ο αποκλεισμός της Γάζας θα φέρει μόνο περισσότερα πόνο, ένταση και δάκρυα 

Η διακοπή των ζωτικών προμηθειών στη Γάζα αποτελεί «παραβίαση των πιο θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν

Η διακοπή παροχής ρεύματος, νερού, καυσίμων και τροφίμων σε 2 εκατομμύρια ανθρώπους στη Γάζα αποτελεί «παραβίαση των πιο θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε την Παρασκευή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαμαρτυρόμενος για τη στάση του Ισραήλ μετά και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. 

«Η συλλογική τιμωρία των ανθρώπων στη Γάζα θα κάνει το πρόβλημα μεγαλύτερο, θα οδηγήσει σε περισσότερο πόνο, περισσότερη ένταση και περισσότερα δάκρυα», προειδοποίησε ο Ερντογάν σε οικονομικό φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη. «Η διακοπή της ηλεκτρικής ενέργειας, του νερού, των καυσίμων και των τροφίμων 2 εκατομμυρίων ανθρώπων που στριμώχνονται σε έκταση 360 τετραγωνικών χιλιομέτρων αποτελεί παραβίαση των πιο θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Τούρκος ηγέτης ανακοίνωσε ότι το πρωί ένα αεροσκάφος ανθρωπιστικής βοήθειας προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο El Arish στην Αίγυπτο μεταφέροντας φάρμακα, ανθεκτικά τρόφιμα, κονσέρβες, πάνες και ιατρικές προμήθειες στην περιοχή.

Ο Ερντογάν κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να επιτρέψει την παράδοση βοήθειας μέσω της συνοριακής διέλευσης της Ράφα, μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποκάλεσε τη Γάζα «υπαίθρια φυλακή». Περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της ζει στη φτώχεια και αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια, και σχεδόν το 80% του πληθυσμού της βασίζεται στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Αυτή την εβδομάδα, το Ισραήλ απέκοψε εντελώς τη ροή τροφίμων, καυσίμων, νερού και ηλεκτρισμού στην περιοχή, σε αυτό που περιέγραψε ως «πλήρη πολιορκία», ως απάντηση στην καταστροφική επίθεση της Χαμάς την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή: skai.gr