ΚΑΙΡΟΣ

Ερντογάν: Η Τουρκία θέλει να ανοίξει πρεσβεία στην ανατολική Ιερουσαλήμ

Πρεσβεία στην ανατολική Ιερουσαλήμ επιθυμεί να ανοίξει η Τουρκία, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ημέρες αφότου ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας αναγνώρισε το ανατολικό τμήμα της πόλης ως πρωτεύουσα παλαιστινιακού κράτους.

Η δήλωση Ερντογάν έρχεται στον απόηχο της απόφασης του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει τα Ιεροσόλυμα ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, αποκλίνοντας από την πάγια θέση της διεθνούς κοινότητας ότι το στάτους της ιστορικής πόλης πρέπει να λυθεί μέσω ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

«Έχουμε ήδη κηρύξει την ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα παλαιστινιακού κράτους αλλά δεν έχουμε μπορέσει να ανοίξουμε την πρεσβεία μας εκεί διότι η Ιερουσαλήμ είναι σήμερα υπό κατοχή», είπε ο κ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην κεντρική τουρκική επαρχία Καραμάν, όπως μεταδίδει η εφημερίδα Hurriyet.

Ο τούρκος πρόεδρος δεν εξήγησε πώς προτίθεται να ανοίξει πρεσβεία στην ανατολική Ιερουσαλήμ, με δεδομένο ότι η πόλη ελέγχεται πλήρως από το Ισραήλ. Σημείωσε πάντως ότι το τοπικό τουρκικό προξενείο έχει ήδη ως επικεφαλής έναν πρέσβη. «Θεού θέλοντος η μέρα πλησιάζει οπότε θα ανοίξουμε την πρεσβεία μας εκεί», είπε.

Ο κ. Ερντογάν άφησε παράλληλα αιχμές για τη στάση του κ. Τραμπ, κατηγορώντας τον αμερικανό πρόεδρο για μονομερείς ενέργειες που δεν λαμβάνουν υπόψη τις ανησυχίες άλλων.

«Μην προσπαθήσετε να κάνετε ένα Σιωνιστικό εγχείρημα. Εάν το πράξετε το τίμημα θα είναι βαρύ», προσέθεσε ο τούρκος πρόεδρος.

Η τοποθέτηση Ερντογάν ήλθε ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξετάζει προσχέδιο ψηφίσματος που θα ορίζει ότι οιαδήποτε απόφαση για το στάτους της Ιερουσαλήμ δεν έχει νομική βάση και θα πρέπει να ανακληθεί.

Το προσχέδιο, που συντάχθηκε από την αντιπροσωπεία της Αιγύπτου, φέρεται να έχει ευρεία στήριξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όμως οι ΗΠΑ μπορούν να το καταρρίψουν καθώς έχουν δικαίωμα βέτο.

Το ζήτημα της Ιερουσαλήμ είναι ένα από τα πιο ακανθώδη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων.

Το Ισραήλ κατέλαβε το σύνολο της Ιερουσαλήμ κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, το 1967, και έχει εγκαταστήσει εκεί το κοινοβούλιο, την πρωθυπουργική έδρα και πολλά άλλα κυβερνητικά κτήρια. Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει τις αξιώσεις του Ισραήλ καθώς οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν το ανατολικό τμήμα της πόλης ως πρωτεύουσα δικού τους μελλοντικού κράτους.

Για το λόγο αυτό όλες οι πρεσβείες βρίσκονται σήμερα στο Τελ Αβίβ.Πηγή: skai.gr