Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι στη διακριτική ευχέρεια του τουρκικού κοινοβουλίου, δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι οι βουλευτές θα λάβουν τη σωστή απόφαση σύμφωνα με τα συμφέροντα της Άγκυρας, όπως μεταδίδει το Anadolu.
«Η αρχή για την έγκριση των πρωτοκόλλων ένταξης της Σουηδίας είναι η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Υπάρχει μια διαδικασία που τρέχει τώρα. Το κοινοβούλιο μας θα ακολουθήσει τα βήματα που έγιναν και θα λάβει τη σωστή απόφαση σύμφωνα με τα συμφέροντα της χώρας μας», είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους την Τετάρτη στο προεδρικό αεροπλάνο που επέστρεφε από τη διήμερη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία.
Sweden's accession to NATO is at the discretion of the Turkish parliament, President Recep Tayyip Erdogan said, adding that lawmakers would make the right decision in line with Ankara's interests https://t.co/2v8dOmHcki pic.twitter.com/myNVVJ9Rmv
— Anadolu English (@anadoluagency) July 13, 2023
Τη Δευτέρα, ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν συμφώνησε να προωθήσει στο τουρκικό κοινοβούλιο την προσπάθεια της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά από τριμερή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας Βίλνιους.
Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ λίγο μετά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Παρόλο που η Τουρκία ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, περιμένει από τη Σουηδία να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της να μην παρέχει καταφύγιο σε τρομοκράτες και υποστηρικτές τρομοκρατών, υποστηρίζοντας τις ενέργειές τους.
«Και πάλι, ως αποτέλεσμα των προσπαθειών μας, ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της συμμαχίας η απόφαση για τον διορισμό ειδικού συντονιστή για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ήταν ένα από τα ζητήματα που επισημάνθηκαν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής. Η στάση αρχών μας σε αυτό το θέμα ήταν ξεκάθαρη από την αρχή. Αυτή την πολιτική ακολουθήσαμε και εδώ», είπε ο Ερντογάν.
Αναφερόμενος στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Ερντογάν είπε: «Υπάρχει θετική άποψη για την αναζωογόνηση της διαδικασίας ένταξής μας στην ΕΕ. Θα επιταχύνουμε τις διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης, η οποία θα έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην τουρκική οικονομία. Πιστεύω ότι θα σημειώσουμε πρόοδο και στην απελευθέρωση του καθεστώτος βίζα».
Η Τουρκία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ το 1987 και είναι υποψήφια χώρα από το 1999.
Οι διαπραγματεύσεις για την πλήρη ένταξη ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2005 αλλά έχουν σταματήσει τα τελευταία χρόνια λόγω πολιτικών εμποδίων που έχουν δημιουργηθεί από ορισμένες χώρες, αναφέρει το Anadolu.
Ο Ερντογάν είπε ότι ο επικεφαλής σύμβουλός του Akif Cagatay Kilic πήγε στις Βρυξέλλες για να συζητήσει τα ζητήματα, προσθέτοντας: "Θα συζητήσει τόσο για την Τελωνειακή Ένωση όσο και για θέματα απελευθέρωσης της βίζας. Πιστεύω ότι αυτά θα είναι υπέρ της Τουρκίας. Η Τουρκία τηρεί πάντα τις υποσχέσεις της», είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι «η Άγκυρα θέλει να δει σύντομα τα «απτά αποτελέσματα» των συνομιλιών με την ΕΕ να πραγματοποιούνται σε βάση που θα κερδίζουν όλοι».
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.